Οι αγρότες, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές-αποζημιώσεις και κοινοτικές ενισχύσεις (λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ) αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα σ’ όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από τις 30 Δεκεμβρίου και ξεκινώντας από τώρα την προετοιμασία. Σε αυτά προστίθεται τώρα η περικοπή της βασικής ενίσχυσης που έγινε γνωστή χθες Παρασκευή 28-11 από τους αγρότες, όταν είδαν το ποσό της επιδότησης που μπήκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Με βάση την απόφαση που έλαβαν οι αγροτικοί σύλλογοι σε σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, τα πρώτα μπλόκα θα στηθούν από τις 30 Νοεμβρίου. Θα επεκταθούν μέχρι τις 5 Δεκέμβρη σε όλα τα σημεία που αποφάσισαν οι σύλλογοι κατά τη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.
Οι αγρότες ζητούν εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους. Υποστηρίζουν ότι το κόστος της παραγωγής που είναι πάρα πολύ υψηλό και σημειώνουν ότι πουλούν σε χαμηλές τιμές, αλλά στα ράφια τα προϊόντα τους φτάνουν σε πολύ υψηλές τιμές
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζουν καθυστερήσεις στα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Στη Ζάκυνθο
Ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Ζακύνθου θα προγραμματίσει κινητοποιήσεις το μήνα Δεκέμβριο και αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σημειώνει: «Ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώνεται ραγδαία. Οι νέοι δεν βρίσκουν μέλλον στην αγροτική παραγωγή, οι παλιοί δεν μπορούν να σταθούν με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και το πανάκριβο κόστος. Την ίδια στιγμή χιλιάδες αγρότες έχουν μείνει χωρίς χρήματα λόγο των καθυστερήσεων των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι επιδοτήσεις μας έγιναν βορά στη διαφθορά και στα «δικά τους παιδιά».
Τέλος, οι αγρότες βρίσκονται υπό διώξεις, επειδή τολμούν να διεκδικούν το αυτονόητο: να ζουν αξιοπρεπώς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη γη τους.
Εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει σκληρή δουλειά.
Δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, με τραγικές συνέπειες για την υγεία μας, τις οικογένειές μας και τη ζωή μας. Και τώρα η κυβέρνηση φέρνει νέο νομοσχέδιο που κάνει «κανονικότητα» την εξόντωση και την εκμετάλλευση».