Όλο το πλέγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των ελαιοτριβέων, που ζήτησε από το βουλευτή να ενημερωθεί και να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα που βρίσκεται σε καταστροφική πορεία.

Για τη φετινή χρονιά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μπέτσης περιέγραψε τα προβλήματα που δημιουργούν οι ασθένειες και οι κλιματολογικές συνθήκες ενώ χαρακτήρισε ως χαριστική βολή την επιβολή του μέτρου με τα ψηφιακά τιμολόγια αποστολής που πρέπει να εκδίδονται μέσα στο χωράφι.
«Η φετινή περίοδος είναι πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς ενώ πέρυσι τα πράγματα πήγαν καλά. Οι ελιές είναι λίγες και μπορώ να πω ότι έχουμε ακαρπία. Ίσως να ευθύνονται και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν και δημιουργούν προβλήματα. Το Μάιο μήνα στο δέσιμο της ελιάς χρειάζεται να έχει αέρα και βοριά για να γίνει η επικονίαση του άνθους που γίνεται με τον αέρα κι όχι με τη μέλισσα. Πέρυσι είχαμε βροχές, υγρασία και σκόνη με αποτέλεσμα η γύρη να είναι κολλημένη και να μην γίνει η γονιμοποίηση» είπε αρχικά ο Πρόεδρος.
Οι ασθένειες
Για τις ασθένειες ο κ. Μπέτσης ανέφερε: «Φέτος η μείωση της παραγωγής φθάνει σε ποσοστό το 60% και το χειρότερο είναι πως η ποιότητα είναι κακή γιατί υπάρχει δάκος και γλοιοσπόριο. Στον καρπό της ελιάς κάνει τομή ο δάκος και από εκεί μπαίνει ο μύκητας του γλοιοσπορίου. Μπορεί να γίνουν πρώιμα κάποιοι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα, μόλις αρχίζουν να ανθίζουν οι ελιές στην αρχή της άνοιξης και μετά να ξαναγίνουν όταν η ελιά είναι πολύ μικρή στο μέγεθος πουν έχει ένας κόκκος ρύζι.
Οι τιμές δεν είναι οι καλύτερες που θα μπορούσε να ήταν ενώ η ποσότητα του λαδιού μέσα στην ελιά είναι λιγότερη από αυτή που είχαμε πέρυσι».
Οι τιμές
Ερωτηθείς για την τιμή του λαδιού ο κ. Μπέτσης είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι περίπου 4,20 ευρώ το κιλό και αφορά τα καλά λάδια, μέχρι 5/10. Αν κάποιος έχει λάδι πολύ καλής ποιότητας μπορεί να πάρει μία τιμή λίγο μεγαλύτερη. Αυτά που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για 5 και 6 ευρώ, δεν ισχύουν ούτε στην Πελοπόννησο, ούτε στην Ισπανία, ούτε πουθενά. Η τιμή 4,20 ευρώ είναι ασύμφορη για τον ελαιοπαραγωγό. Επίσης ελαιόλαδο με οξύτητα 1/10 έχει τιμή 3,50 ευρώ το κιλό».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφερόμενος στα ελαιοτριβεία είπε ότι «είναι ένα μέρος της όλης διαδικασίας και κάνουν μεγάλη προσπάθεια και μεγάλες δαπάνες για να διατηρηθούν και να επιβιώσουν.
Είναι ακριβή η αγορά των μηχανημάτων και ακριβά τα ανταλλακτικά. Ακούμε συνέχεια κριτική ότι δεν βγάζουμε όλο το λάδι και ότι εισπράττουμε εκατομμύρια, όμως οι ελαιοτριβείς προσπαθούν να επιβιώσουν. Κι εμείς είμαστε παραγωγοί και ότι είναι καλό για τους ελαιοκαλλιεργητές είναι καλό και για τους ελαιοτριβείς. Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά κι έχουμε την ίδια μοίρα. Αν είχαμε επενδύσει τα χρήματά μας στον τουρισμό θα είχαμε πολλαπλάσια κέρδη αλλά επενδύσαμε στον αγροτικό τομέα».
Η ποιότητα
Το θέμα της ποιότητας του ζακυνθινού ελαιολάδου είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και ο Πρόεδρος επεσήμανε: «Η οξύτητα φέτος δεν είναι καθαρή. Πέρυσι το ζακυνθινό λάδι ήταν εξαίρετο και βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό στη Γερμανία. Χρειάζεται προσοχή και βελτίωση της ποιότητας.
Τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί ζητούν δελτίο αποστολής το οποίο πρέπει να εκδίδεται από το χωράφι όταν φεύγει ο καρπός για το ελαιοτριβείο. Δεν γίνεται ένας παραγωγός να φεύγει από το χωράφι βρεγμένος μετά το μάζεμα της ελιάς και να πρέπει να έχει στην κολότσεπη το μηχάνημα για να εκδώσει το δελτίο αποστολής. Είναι άνω ποταμών αυτό….
Η κυβέρνηση δεν μας προστατεύει. Αυτό το προϊόν έχει η Ελλάδα για εξαγώγιμο και βλέπουμε πως θέλουν να εξοντώσουν τον πρωτογενή τομέα».