Στη Ζάκυνθο η τμη του ελαιολάδου παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κυμαινόμενη μόλις από 4 έως 4,50 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρουν οι έμποροι, αντίστοιχες τιμές συναντώνται και εκτός νησιού, γεγονός που αποτυπώνει μια γενικότερη πίεση στην αγορά του λαδιού σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παρόλα αυτά, οι ελαιοκαλλιεργητές της Ζακύνθου αναμένουν μια σαφώς καλύτερη αποτίμηση της παραγωγής τους, ιδιαίτερα μέσα στο κλίμα ακρίβειας που επικρατεί τόσο σε ολόκληρη την Χώρα όσο και στο νησί.
Η τιμή
Ο κ. Νίκος Πομώνης, έμπορος ελαιολάδου στην Ζάκυνθο, μίλησε στον –Ε- σχετικά με την τιμή που κυμαίνεται το ελαιόλαδο στην Ζάκυνθο:
«Οι τιμές δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα για το λάδι και έτσι δεν ξέρουμε ακριβώς ποιες θα είναι αυτές. Αυτή την στιγμή η τιμή στην Ζάκυνθο κυμαίνεται από 4 ευρώ έως 4,50 ευρώ. Άρα, η τιμή είναι κάπου στο ενδιάμεσο.
Βέβαια, στην Πελοπόννησο η τιμή του λαδιού είναι το ανώτερο 4,50 ευρώ. Παρόλα αυτά, η Λακωνία δεν κατατάσσεται σε αυτή την κλίμακα τιμών. Στην Λακωνία υπάρχει άλλη ποιότητα λαδιού και τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η τιμή που προανέφερα απευθύνεται στο φετινό ελαιόλαδο. Το περσινό λάδι έχει κάποιες αλλοιώσεις. Έτσι, ανάλογα με αυτές αλλοιώσεις διαμορφώνεται και η τιμή του. Φυσικά, έχει πιο χαμηλή τιμή από αυτή του φετινού ελαιολάδου
Οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές σε σχέση με τα τεράστια έξοδα που έχουν οι παραγωγοί. Έτσι, δεν είναι ευχαριστημένοι αγρότες μας.
Επιπλέον, κανείς δεν μας λέει ποιο είναι αυτό το άλλο μέρος που υπάρχει στην Ελλάδα που θέλει να πάει ένας αγρότης το ελαιόλαδο του για να το πουλήσει…
Το λάδι της Λακωνίας είναι τελείως διαφορετικό από το Ζακυνθινό. Στην Λακωνία υπάρχει άλλη ελαιοποίηση, άλλη συγκομιδή και άλλη ποικιλία ελιάς.
Ακόμα, δεν γνωρίζουμε αν υπάρξει κάποια αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ζάκυνθο».
Οξύτητα κ’ ασθένειες
Ο κ. Ν. Πομώνης δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την οξύτητα του φετινού λαδιού αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αγρότες με τον δάκο και το γλοιοσπόριο:
«Φέτος, διαπιστώνουμε υψηλότερη οξύτητα στο ελαιόλαδο σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης το λάδι φέτος είναι γευστικά υποβαθμισμένο.
Ο δάκος και το γλοιοσπόριο είναι δυο ασθένειες που επηρεάζουν πάρα πολύ το ελαιόλαδο. Φέτος, υπήρχε έντονα και η ασθένεια του γλοιοσπορίου σε τοπικό επίπεδο. Επίσης υπήρχε και ο δάκος στις καλλιέργειες».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ