Έναν σύντομο απολογισμό για το έργο που έγινε φέτος στις παραλίες με τα νέα δεδομένα ελέγχου που εφάρμοσε η κυβέρνηση, έκανε ο δικηγόρος Νίκος Πέττας που ήταν υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

«Η παρούσα κυβέρνηση ήταν η μοναδική που τα τελευταία χρόνια έθεσε όρια και κανόνες για τη χρήση της παραλίας. Εκτός από το νόμο και μέσω της εφαρμογής my cost ο κάθε πολίτης, ο κάθε ταξιδιώτης, ο κάθε επισκέπτης, μπορεί πλέον να επαληθεύει τους όρους χρήσης της παραλίας προκειμένου να δει κατά πόσο τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες, κατά πόσο τηρούνται οι αποστάσεις και η χρήση έκτασης της παραλίας από τις επιχειρήσεις. Αυτό έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και λειτουργεί στο πεδίο, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς που υπήρχε μεγάλη ανοχή των αρχών σε σχέση με την ιδιωτική πρωτοβουλία, τώρα υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα και προσβάσιμο για να μπορεί κάποιος να βλέπει τους σωστούς όρους για τη λειτουργία κάθε παραλίας. Η κατάσταση έχει αλλάξει και έχει τακτοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε αρχικά ο κ. Πέττας.
Για τη συμπεριφορά των λουομένων και των τουριστών γενικά, ο κ. Πέττας σημείωσε: «Έχουμε ταυτίσει το ελληνικό καλοκαίρι με την ηρεμία και τη χαλαρότητα στις παραλίες και θα θέλαμε η χρήση τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια και πιο άνετη. Όμως για να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια, στον τόπο μας υπάρχει η μονοκαλλιέργεια της οικονομίας του τουρισμού και αυτή είναι που μας τρέφει και μας έχει οδηγήσει να έχουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας, μας έχει οδηγήσει σε μία ευμάρεια με τα καλά και τα κακά της.
Έτσι είναι τα πράγματα και άρα η παραλία στη Ζάκυνθο δεν έχει την ίδια έννοια με ένα ερημικό νησί, καθώς οι παραλίες του νησιού μας αποτελούν έναν πλουτοπαραγωγικό πόρο».
Με δεδομένο πως οι ακτές αποφέρουν έσοδα, ο κ. Πέττας διευκρίνισε: «Οι ξένοι επισκέπτες πρέπει να την χρησιμοποιήσουν για να έχουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας κι αυτό γίνεται από τα επιμέρους οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.
Εγώ δεν λέω πως πρέπει να φθάσουμε στο άλλο άκρο αλλά να γνωρίζουμε πως γύρω από την οικονομία της παραλίας και της ομπρέλας υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος με εισοδήματα που ενισχύει το τοπικό μας ΑΕΠ.
Θέλω να πω πως κάθε χρόνο τα πράγματα είναι και καλύτερα και υπενθυμίζω πως αυτό είχε ξεκινήσει από το περίφημο «κίνημα της πετσέτας».
Τέλος ο κ. Πέττας με την ιδιότητα του δικηγόρου ανέφερε: «Οι νομικές διαστάσεις των παραλιών και των γραμμών αιγιαλού και παραλίας αλλά και του παλιού αιγιαλού μας απασχολούν και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, όχι και με τον πλέον ευχάριστο τρόπο. Θα πρέπει να ξέρουμε πως τόσο η παραλία, όσο και ο αιγιαλός αλλά και ο παλαιός αιγιαλός, όπως δέχεται πάγια η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι φυσικά φαινόμενα που η πολιτεία έρχεται και τα προσδιορίζει αποτυπώνοντάς τα. Τα προβλήματα που έχουμε είναι τεράστια με τη διάβρωση που είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο».