Πολύωρη συζήτηση για τις πυρκαγιές έγινε προχθές (4-9) στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου κατατέθηκαν όλες οι απόψεις αλλά παραμένει σαν το πλέον σοβαρό ζητούμενο η πρόληψη.
Από τα πιο χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν είναι ότι υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί χωρίς βαλβίδες και γι’ αυτό ζητήθηκε να ελεγχθούν όλα τα μέσα που σε μια πυρκαγιά θα βοηθήσουν για την κατάσβεσή της.
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις πυρκαγιές που έγινε με τηλεδιάσκεψη μίλησαν και οι κοινοτάρχες των περιοχών που έπληξε η μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου. Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος της Λιθακιάς Ν. Γαρδέλης, ακολούθησε ο Διονύσιος Μακρυπόδης Πρόεδρος του Μουζακίου, ο Ιωάννης Κορφιάτης Μαρούδας Πρόεδρος του Κοιλιωμένου, ο Γιάννης Κλάδης Πρόεδρος του Αγαλά και ο Παναγιώτης Λούντζης Πρόεδρος του Παντοκράτορα. Μίλησε η Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας Μαρία Μουζάκη και οι περιφερεακοί σύμβουλοι.
Ο Πρόεδρος της Λιθακιάς Ν. Γαρδέλης είπε ότι το χωριό του δεν έπαθε τόσες ζημιές όσες ο Αγαλάς αλλά κάηκαν τα 2 βουνά που βρίσκονται ένθεν και ένθεν της Κοινότητας και το θέμα τι θα γίνει την επόμενη μέρα.» Η μορφολογία του χωριού και η έκταση της ζημιάς δημιουργούν κίνδυνο για πλημμύρες. Αυτό το έχουν πει όλοι ότι δηλαδή η Λιθακιά απειλείται από πλημμύρες, ενώ την τελευταία 20ετία υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα. Οι επαφές έχουν γίνει με όλους τους παράγοντες και γίνεται μία μελέτη από τη Διεύθυνση Δασών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα χρησιμοποιηθούν κορμοδέματα για να εμποδιστεί το νερό αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα έργα πρέπει να γίνουν σύντομα και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Πρέπει να προλάβουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο γιατί οι κάτοικοι ανησυχούν. Να βρεθούν τα χρήματα και να συντομευθούν οι διαδικασίες. Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε τις ανησυχίες του και είπε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι επικίνδυνα για τη Λιθακιά» είπε ο κ. Γαρδέλης.
Στη συνέχεια Πρόεδρος του Κοιλιωμένου Ιωάννης Κορφιάτης Μαρούδας είπε ότι είναι αναγκαιότητα τα αντιπλημμυρικά και πρέπει να γίνουν σύντομα. «Να δοθούν οι αποζημιώσεις των ανθρώπων για να συνεχίσουν τη ζωή τους σε ένα κανονικό ρυθμό και να δούμε γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο και τι μας έφερε εδώ. Οι Πρόεδροι έχουν σοβαρά προβλήματα και συνέχεια μιλάνε για αντιπυρικές ζώνες, για δεξαμενές νερού και για καθαρισμούς. Σημαντικό είναι να γίνεται πρόληψη και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων» σημείωσε ο Πρόεδρος του Κοιλιωμένου.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Διονύσης Γιακουμέλος είπε ότι από τη συζήτησαν έλειπαν ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος που έπρεπε να λάβουν μέρος. Μετά αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας όπως το ΑΝΤΙΝΕΡΟ που διατέθηκαν 2,5 εκ. € θα έπρεπε να μάθουμε πού πήγαν, ποιες παρεμβάσεις έγιναν και πως διατέθηκαν.
“Μετά από 3 ώρες συνεδρίασης δεν ξέρουμε πόσο σοφότεροι θα βγούμε αλλά θα μας το πουν οι Πρόεδροι. Την κρίσιμη ώρα της φωτιάς που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να σωθούν ζωές και υπηρεσίες, με από το γενικό συντονιστή την ΠΙΝ και με φορείς που δεν φαίνεται ότι συνεργάζονται άψογα και με αεροπλάνα που έλειπαν την κρίσιμη ώρα, ερχόμαστε να κάνουμε αποτίμηση.
Η κ. Μουζάκη είπε ότι έχουν πληγεί 7 επιχειρήσεις και 15 αγροικίες. Εμείς συμπληρώνουμε ότι στον Αγαλά έχουν γίνει 140 δηλώσεις και έχουν καεί 30 χιλιάδες ελαιόδεντρα. Στον Κοιλιωμένο έχουν γίνει 38 δηλώσεις και έχουν καεί 2.700 χιλιάδες ελαιόδεντρα. Στη Λιθακιά έχει καταστραφεί ο καρπός σε 35 στρέμματα αμπελώνα λόγω των τοξικών ουσιών της φωτιάς. Στο ζωικό κεφάλαιο έχουμε 4 μελισσοκόμους και 140 μελίσσια που καταστράφηκαν και πρόβατα στον κτηνοτροφικό κλάδο.
Σε κατοικίες έχουμε 12 που κάηκαν και είναι 2 κίτρινες και 10 πράσινες.
Τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων; Δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά μετά το 112 πρέπει να υπάρχει μία υποστήριξη” είπε ο κ. Γιακουμέλος.
Ζήτησε να δοθεί βοήθεια από την Περιφέρεια για εξοπλισμό της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και για τον εκάστοτε διοικητή της Πυροσβεστικής να υπάρξουν κίνητρα για να μην φεύγει σε ένα χρόνο, δηλαδή όταν μαθαίνει τους δρόμους. Ακόμα είπε να δοθούν drone στις εθελοντικές ομάδες για να τα χρησιμοποιήσουν όπως πρέπει την κατάλληλη ώρα.