Με έγγραφο που έστειλε προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο Ζακύνθου ζητά να επενεξεταστεί το πλαίσιο επιβολής προστίμων για το ΓΕΜΗ καθώς επιβάλλονται υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα σε αυτούς που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις για την εγγραφή τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Το Επιμελητήριο σημειώνει πως τα πρόστιμα κυμαίνονται από 10 χιλιάδες ευρώ έως 100 χιλιάδες ευρώ, χωρίς διακριτό μηχανισμό αξιολόγησης της πρόθεσης ή της δυνατότητας συμμόρφωσης και αυτό είναι εξοντωτικό για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήδη δοκιμάζονται από τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και από τις αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις. Μάλιστα ζητά να μην υπάρχουν τιμωρητικές κινήσεις αλλά εργαλεία για την υποστήριξη και την καθοδήγηση των επιχειρήσεων που συχνά στερούνται τεχνογνωσία και άλλες σημαντικές υποδομές.
Η επιστολή ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να επανεξετάσουν και να προσαρμόσουν το ύψος των προστίμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια, να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και ένας μηχανισμός προειδοποίησης κι ακόμα να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια για να έχουν ανθρώπινο δυναμικό και μέσα ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο ρόλο τους.