Η Ζάκυνθος βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχουν εκτινάξει τον δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει ενισχύσει τις περιπολίες και την επιτήρηση κρίσιμων περιοχών του νησιού.
Οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή και να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη.
Οι πυρκαγιές
Ο κ. Δημήτρης Καϊάφας, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, δήλωσε στον -Ε- αναφορικά με την επικινδυνότητα των τελευταίων ημερών για κάποια πυρκαγιά:
«Αυτές τις μέρες είχαμε υψηλή επικινδυνότητα με τον δείκτη να βρίσκεται στο 4. Κατά τον σχεδιασμό, αυξήθηκαν οι περιπολίες και τα οχήματα. Ανακοινώθηκαν απαγορεύσεις για την κυκλοφορία. Επιβεβαιώθηκαν οι άνεμοι στην Ζάκυνθο. Εμείς είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα.
Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποιο περιστατικό που να μας ανησυχήσει και να δημιουργήσει προβλήματα.
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν ήταν από αμέλεια κάποιων πολιτών. Πρέπει να σημειώσω ότι διενεργούνται ακόμα τα αιτία αυτών των πυρκαγιών σε Βαρρές και Καλαμάκι. Μετά την έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων, η φωτιές έληξαν πολύ γρήγορα
Επίσης το προηγούμενο Σάββατο υπήρξε ένα μικρό περιστατικό στην περιοχή του Κοιλιωμένου όπου μια γουρούνα έχασε τον έλεγχο και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναφλεγεί και να κάψει ένα μικρό κομμάτι του πρανές του δρόμου που βρισκόταν σε δασική έκταση. Η φωτιά έκαψε περίπου 50 τετραγωνικά. Αυτό το περιστατικό ήταν σε μια δύσκολη περιοχή».
Οι “γουρούνες”
Ο κ. Δ. Καϊάφας αναφέρθηκε στα τροχαία που γίνονται με τις γουρούνες στην Ζάκυνθο και στις επεμβάσεις της πυροσβεστικής:
«Το φαινόμενο με τις γουρούνες είναι κάτι όπου σαν υπηρεσία δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Υπάρχει όντως αυξημένη κυκλοφορία τέτοιου είδους οχημάτων. Εμείς εφιστούμε την προσοχή σε αυτούς που τα οδηγούν. Πρέπει να γίνονται οι προβλεπόμενες συντηρήσεις από αυτούς που τα ενοικιάζουν. Όλα αυτά για να μην γίνονται ατυχήματα».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ