Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Ζάκυνθο απάντησε σε ερωτήματα των δημοσιογράφων αναφορικά με την βοήθεια στους σειμόπληκτους του νησιού και την λειτουργία υπηρεσίας ΤΑΣ στο νησί μας. Όπως έγινε γνωστό το αίτημα που υπέβαλε και η Περιφέρεια στο Υπουργείο Υποδομών για στελέχωση μιας τοπικής Υπηρεσίας, δεν έχει εισακουστεί ακόμα.
Σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομίας για πρόγραμμα ενίσχυσης
των τοπικών υπηρεσιών που επλήγησαν
Η ανάγκη να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι συμπολίτες μας που τα κτήρια τους έχουν πληγεί από τους σεισμούς και θα πρέπει να ξεκινήσουν μια σειρά από διαδικασίες για να αποζημιωθούν είναι δεδομένη και στα τέλη του Γενάρη, από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είχε υποβληθεί αίτημα προς τον Υπουργό Υποδομών, ώστε να λειτουργήσει στο νησί μας γραφείο που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις, τις αυτοψίες κτλ.
«Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Η λειτουργία του ΤΑΣ στη Ζάκυνθο παραμένει ως αίτημα από την πλευρά μας και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που έχει άλλη θεώρηση για τα πράγματα» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Σε σχέση με το ζήτημα των αποζημιώσεων για επιχειρήσεις που επλήγησαν όχι σε ότι αφορά τα κτήρια τους, αλλά τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα, είναι γνωστό ότι έγινε μια πρώτη καταγραφή από την Περιφέρεια, αλλά δεν προβλέπονται αποζημιώσεις ή οικονομικές επιχορηγήσεις όπως αυτές που προβλέπονται για την επισκευή των κτηρίων.
«Για να υπάρξει χρηματοδότηση και στήριξη των υπηρεσιών με βάση τα όσα είχαν συμβεί και στην Κεφαλλονιά το 2014, χρειάζεται να συμπράξουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ειδικότερα Ταμεία που θα εκδώσουν ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με αυτά τα Ταμεία για να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Ζάκυνθο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα
στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι προς το παρόν, πέρα από το γεγονός ότι το προσπαθούμε, με βάση την εμπειρία που είχαμε κατά το παρελθόν» δήλωσε.
Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην συνεργασία που υπάρχει με τον Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα σε σχέση με ένα ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, μέτρων πρόληψης κτλ.
«Στόχος είναι να δούμε που υπάρχει πρόβλημα, τι μπορούμε να κάνουμε από πριν και πολύ σύντομα θα υπάρχουν απαντήσεις και για το Ναυάγιο. Δε θα αφήσουμε τη Ζάκυνθο ανοχύρωτη, υπάρχουν προβλήματα αλλά είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις» κατέληξε.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ