Οι βροχές που έπεσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί μας ήταν μεγάλη ανάσα για τον τόπο καθώς εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και ελπίδα όλων είναι να μην έχουμε καταστροφικές πλημμύρες. Το τελευταίο 24ωρο η βροχόπτωση ήταν μεγάλη αλλά όχι καταρρακτώδης και παρότι πλημμύρισαν τα γνωστά χωριά του κάμπου που σε κάθε νεροποντή συγκεντρώνουν ποσότητες νερού, τα πράγματα κυλούν ομαλά.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έκανε γνωστό ότι την Τρίτη 14 Ιανουαρίου από τα μεσάνυχτα που ξεκίνησε η βροχόπτωση μέχρι και το απόγευμα της ίδιας μέρας έπεσαν 80 χιλιοστά βροχής.
Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Καλημέρης ο οποίος μίλησε πρόσφατα στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ, έκανε γνωστό ότι για το φετινό χειμώνα αναμέναμε πολλά χιλιοστά βροχής και αυτό συνέβη.
«Τον Δεκέμβριο είχαμε βροχές και σε επίπεδο αριθμού ημερών και σε ύψος βροχής. Το ίδιο βλέπουμε και τον Ιανουάριο μήνα που βρισκόμαστε στην αρχή του» ανέφερε ο κ. Καλημέρης ο οποίος ακολούθως στάθηκε στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετώπισε με την έλλειψη βροχοπτώσεων το νησί μας τα προηγούμενα χρόνια.
«Ακόμα και χωρίς να μελετήσει κάποιος μπορεί να αντιληφθεί πως ο αριθμός των ημερών της βροχής στη Ζάκυνθο μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και αποτελεί τον ταχύτερα μειούμενο δείκτη που σχετίζεται με την βροχόπτωση. Οι ημέρες βροχής εμφανίζουν ταχύτερο ρυθμό μείωσης κι αυτό είναι ανησυχητικό.
Η Ζάκυνθος έχει ένα ξεχωριστό τοπικό κλίμα σε σχέση με την επτανησιακή ζώνη και οι αρνητικοί δείκτες για τη βροχόπτωση σημειώνουν κορυφή στο νησί μας. Τώρα η ραγδαιότητα και το ύψος βροχής που έπεσε ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου για τη Ζάκυνθο και ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από εκτεταμένες πλημμύρες» ανέφερε ο κ. Καλημέρης.
Ακολούθως ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου μίλησε για ειδικότερα θέματα του νησιού που σχετίζονται με την υπεράντληση που γίνεται το καλοκαίρι και την τουριστική περίοδο και ανέφερε τα ακόλουθα: «Για το βροχομετρικό καθεστώς των τελευταίων 30 ετών στο νησί με τους υδρομεταφορείς να τελούν υπό ασφυκτικό στρες λόγω της υπεράντλησης γιατί δεν χρειάζονται ούτε όργανα να το επιβεβαιώσουν, γνωρίζουν ότι αναπληρώνονται δύσκολα τα ελλείμματα που δημιουργούνται την θερμή περίοδο. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε την ποιότητα νερού που καταλήγει στις βρύσες μας….
Η άντληση νερού τους μήνες από Απρίλιο έως Οκτώβριο ξεπερνάει πολλές φορές τη φυσική παροχή και άρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να παίρνουμε όσο περισσότερη βροχή γίνεται και σε διάρκεια γιατί οι καταιγίδες δεν βοηθούν τον εμπλουτισμό στους υδροφορείς αφού το νερό δεν καταλήγει στη γη αλλά στη θάλασσα.
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να έχουμε βροχοπτώσεις στη Ζάκυνθο καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν ελλειμματικά αναφορικά με το ύψος της βροχής που πήρε το νησί μας. Τα αποθέματά μας εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς και με ολοφάνερο τρόπο».