Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Ζάκυνθο τις τελευταίες ώρες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε διάφορες περιοχές του νησιού, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να δημιουργούν σκηνές χάους. Η γέφυρα της Παλιό Καμάρας υπερχείλισε, προκαλώντας ανησυχία. Οι όγκοι νερού που συσσωρεύτηκαν σε πολλές περιοχές προκάλεσαν πλημμύρες σε δρόμους, κατοικίες και καλλιέργειες.
Στο Λυκούδι, η κατάσταση ήταν εξίσου δραματική, με την περιοχή να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω της συσσώρευσης υδάτων και των φερτών υλικών που εμπόδισαν την απορροή.
Από χθες η τοπική αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κακοκαιρίας και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Το χρονικό της κακοκαιρίας
Η κα Μαρία Μουζάκη, Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, δήλωσε στον –Ε- σχετικά με τις πλημμύρες και τα προβλήματα που υπήρξαν:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες, ήταν στη γέφυρα της Παλιό καμάρας. Εκεί ‘’φρακάρουν’’, επί μονίμου βάσεως, όλα τα φερτά υλικά και τα σκουπίδια από όλο τον Κάμπο της Ζακύνθου. Αυτό γίνεται εξαιτίας του αγωγού νερού και της χαμηλής επιφάνειας της γέφυρας. Υπάρχει ένα τοιχίο μέσα στο ποτάμι, από την ίδια την γέφυρα, το οποίο ‘’κόβει’’ την ροη τω υδάτων. Επίσης υπάρχουν 2 αγωγοί από την ΔΕΥΑΖ κάτω από την γέφυρα, χωρίς να υπάρχει λόγος. Η γέφυρα της Παλιό Καμάρας είναι ο προπομπός της γέφυρας Ξιφίτας. Από εκείνο το σημείο περνούν σχεδόν όλα τα νερά της μισής Ζακύνθου.
Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας έκανε έναν απεγκλωβισμό. Πιο συγκεκριμένα, βγάλαμε μια μητέρα με την κόρη της από το σπίτι τους. Αυτό ο περιστατικό έγινε στο Λυκούδι. Επίσης μεταφέραμε κάποια παιδιά, από την ίδια περιοχή, στο Νηπιαγωγείο. Όλη η επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Ρομιρίου ήταν κλειστή με την βοήθεια της Τροχαίας Ζακύνθου.
Υπήρξαν προβλήματα σχεδόν σε όλη την Ζάκυνθο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέσα σε 2 μέρες έπεσαν 80 χιλιοστά νερό. Όλα τα θέματα που πρόεκυψαν ήταν μικρής έκτασης και έτσι δεν έγιναν ζημιές σε κατοικίες και καλλιέργειες. Επιπλέον, έγιναν 2 αντλήσεις νερού σε υπόγεια.
Για την συγκεκριμένη κακοκαιρία ήρθε στην Ζάκυνθο μια ομάδα της ΕΜΟΔΕ, προκειμένου να παρέμβουν σε περίπτωση κάποιου προβλήματος. Μέχρι στιγμή, δεν χρειάστηκε να παρέμβουν κάπου».