Οι έντονες βροχοπτώσεις που ως επίκεντρο την Ζάκυνθο τις τελευταίες ημέρες δοκίμασαν τις αντοχές του νησιού, αλλά και ανέδειξαν τη σημασία των αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η σωστή θωράκιση της Ζακύνθου απέναντι στα καιρικά φαινόμενα απέδωσε καρπούς, καθώς τα περισσότερα σημεία του νησιού ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις προκλήσεις, περιορίζοντας τις ζημιές και προστατεύοντας ζωές και περιουσίες.
Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία συνεχίζει να επενδύει στην πρόληψη, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε σχολεία του νησιού για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την Πολιτική Προστασία και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Σωστή θωράκιση
Η κα Μαρία Μουζάκη, προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας, μίλησε στον –Ε- σχετικά με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και τα αποτελέσματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης:
«Έπεσε πολύ νερό τις τελευταίες μέρες στην Ζάκυνθο. Κάποιες ώρες είχαμε έντονες βροχοπτώσεις. Οι βροχές που είχαμε ήταν φυσιολογικές, ίδιες με αυτές των προηγούμενων ετών. Δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στο νησί.
Θέλω να τονίσω ότι αυτές τις μέρες εμείς είμαστε σε επιφυλακή, παρόλο που δεν είχαν δείξει τα δελτία καιρού τόσο πολύ βροχή. Στα ‘’ευαίσθητα’’ σημεία όπως είναι η Παλιό καμάρα είχαμε στείλει το μηχάνημα αλλά δεν χρειάστηκε να γίνει καμία παρέμβαση.
Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε όλα αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα που κάναμε τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να σημειώσω ότι ακόμα και τώρα που μπήκαμε στον νέο έτος συνεχίζονται να γίνονται όπου χρειάζονται τα αντιπλημμυρικά.
Τώρα, βρισκόμαστε στα μέσα του φετινού χειμώνα. Έτσι, δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα εξελιχτεί ο χειμώνας. Έχουμε 3 γεμάτους μήνες όπου μέσα σε αυτούς μπορεί να έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, χιόνια, ισχυρούς και θυελλώδεις ανέμους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2023 είχαμε τις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν στις 25 με 26 Ιανουαρίου.
Παρόλα αυτά, όμως, φέτος μέχρι στιγμής έχει πέσει πάρα πολύ νερό στην Ζάκυνθο. Υπήρξαν μέρες που έπεφτε με μια φυσιολογική ροη και άλλες μέρες που είχαμε έντονες βροχοπτώσεις. Σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα δεν είχαμε στο νησί μας. Υπήρξαν κάποια επιμέρους προβλήματα στις ευάλωτες περιοχές. Αυτά τα θέματα δεν δημιουργήθηκαν, όμως, επειδή φούσκωσαν τα ποτάμια αλλά κατά τόπους από φραγμένα χαντάκια και σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Είχαμε σοβαρά προβλήματα όπου πλημμύρισαν περιοχές φέτος λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων. Όσα αντιπλημμυρικά έργα και αν κάνεις, εάν τα χωριά δεν είναι καθαρά τότε θα έχουμε, κατά τόπους και περιορισμένης έκτασης, πλημμυρικά φαινόμενα».
Πρανή Μπόχαλης
Η κα Μ. Μουζάκη δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με τα πρανή της Μπόχαλης και τις επιπτώσεις αυτών:
«Τα πρανή της Μπόχαλης είναι ένα πρόβλημα, το οποίο το γνωρίζουμε πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ‘’ευαίσθητες’’ περιοχές πάνω από την Πόλη της Ζακύνθου. Ευτυχώς, έχει γίνει μια εξαιρετική παρέμβαση από τον Βουλευτή Ζακύνθου, Διονύση Ακτύπη, μαζί με τον Δήμο.
Ήδη, όπως έχουμε ενημερωθεί και εμείς βρέθηκε η χρηματοδότηση, προκειμένου να γίνουν τουλάχιστον οι πρώτες παρεμβάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Είναι ευτύχημα ότι την γενική επίβλεψη την έχει ο καθηγητής Ε. Λέκκας ώστε να γίνει η αποκατάσταση των πρανών».
Ενημέρωση σε σχολεία
Η κα Μαρία Μουζάκη αναφέρθηκε στις ενημερωτικές επισκέψεις που κάνει η Πολιτική Προστασία στα σχολεία της Ζακύνθου:
«Για όλα όσα συμβαίνουν στο νησί μας όπως σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες, υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα τελευταία 3 χρόνια μας καλούν στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Ζακύνθου ώστε να ενημερώνουμε τα παιδιά με ότι έχει να κάνει με την Πολιτική Προστασία και τα φυσικά φαινόμενα.
Ο σκοπός όλου αυτού είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στα θέματα πρόληψης. Πρέπει να κατανοήσουν ότι η κλιματική αλλαγή επιφέρει πάρα πολύ έντονα και ισχυρά φαινόμενα όπως είναι αυτά της λειψυδρίας και των μεσογειακών κυκλώνων».