Δύο πανεπιστημιακοί που είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκαν χθες το νησί μας και είχαν σειρά επαφών για τοπικά προβλήματα με αιχμή του δόρατος την υδροδότηση.
Η Κατερίνα Σολωμού καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και αναπληρώτρια Τομεάρχης υγείας καθώς και ο Παναγιώτης Δημόπουλος καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος, συναντήθηκαν με το Δήμαρχο, με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, με τον Αντιπεριφερειάρχη και άλλα πολιτικά πρόσωπα με τα οποία συζήτησαν επιμέρους θέματα που απασχολούν τους πολίτες.
Χθες το απόγευμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος και ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των επαφών τους.
Αρχικά ο κ. Παναγιώτης Αβράμης, από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καλωσόρισε τους δύο πανεπιστημιακούς και τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και ήλθαν στη Ζάκυνθο.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΠΑΣΟΚ ΠΑΝΤΟΥ» και ο κ. Αβράμης είπε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν όλοι κοντά στην κοινωνία και να καταγράψουν τα προβλήματα των πολιτών. Στη συνέχεια θα προωθηθούν λύσεις γι’ αυτά κατά τομέα.
Οι καλεσμένοι
Η κ. Σολωμού πήρε το λόγο αμέσως μετά και ευχαρίστησε τη Νομαρχιακή Επιτροπή, ενώ αναφερόμενη στο καυτό πρόβλημα του νερού είπε: «Βρισκόμαστε εδώ για να ενημερωθούμε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του νερού. Δεν ήλθαμε για να καταγγείλουμε ως ΠΑΣΟΚ τα κακώς κείμενα, αλλά για να βοηθήσουμε μέσω της καμπάνιας που κάνουμε.
Επισκεπτόμεθα όλους τους νομούς Ελλάδας, συνομιλούμε με τις Νομαρχιακές και με τους φορείς για να ενημερωθούμε για τα σοβαρά ζητήματα των κατοίκων σε κάθε περιοχή και μετά αυτά τα μεταφέρουμε σε κεντρικό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων.
Ήλθαμε στη Ζάκυνθο για το νερό που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα δίκτυα ύδρευσης καθώς μεγάλο μέρος τους είναι από αμίαντο, μία ουσία βλαβερή και άρα θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.
Στις συναντήσεις μας αναφερθήκαμε στον βιολογικό καθαρισμό και στην επέκτασή του».
Η κ. Σολωμού επεσήμανε πως:
«το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για τη ζωή όλων μας και η πολιτεία οφείλει να το παράσχει στους κατοίκους για κάθε χρήση και να είναι ποιοτικό. Χρειάζεται στελέχωση της Διεύθυνσης Υγείας -Πρόνοιας η οποία είναι υποστελεχωμένη σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης κ. Καποδίστριας και άρα δεν μπορούν να γίνουν υγειονομικοί έλεγχοι. Αυτό σημαίνει πως μόνο μετά από μία καταγγελία μπορεί να γίνει ποιοτικός έλεγχος του νερού ή να γίνουν έλεγχοι στο χώρο της εστίασης κλπ. Άρα πρέπει να προστεθεί μόνιμο προσωπικό κι αν θέλουμε μία περιοχή καθαρή και με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν ποιοτικοί έλεγχοι.
Η Ζάκυνθος είναι τουριστική περιοχή και έχει αναφερθεί πως υπάρχει μικροβιακό φορτίο στο νερό και πρέπει να το δούμε».
Για τα αντιπλημμυρικά έργα η κ. Σολωμού είπε ότι ενημερώθηκαν για τους καθαρισμούς χειμάρρων και για την εκπαίδευση είπε πως «χρειάζεται ενίσχυση των σχολικών κτιρίων γιατί πολλοί μαθητές είναι μέσα σε κοντέινερς, υπάρχει πρόβλημα στέγασης σε πολλά σχολεία και χρειάζονται σοβαρές στατικές παρεμβάσεις και ανέγερση νέων κτιρίων. Η παιδεία είναι πολύ σημαντικός τομέας».
Μιλώντας για την αυτοδιοίκηση η κ. Σολωμού είπε πως υπάρχει υποχρηματοδότηση στον Α και στον Β βαθμό κι αν θέλουμε να γίνονται έργα θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση και να εξευρεθούν χρήματα μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Για τον αμίαντο (με αφορμή περιστατικά λευχαιμίας σε παιδιά), είπε ότι αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα ανάπτυξης καρκίνου σε περιπτώσεις μακροχρόνιας έκθεσης σε αυτόν.
Ο καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για τις επαφές που είχαν με τις αρχές ώστε να έχουν αντικειμενική εικόνα της κατάστασης.
«Το νερό είναι ένας πόρος που βρίσκεται σε έλλειψη ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση του τουρισμού. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι έχει σχεδιαστεί και τι υλοποιείται το διάστημα μέχρι και την ερχόμενη τουριστική περίοδο γιατί ζήσαμε στο Ιόνιο φαινόμενα λειψυδρίας και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η Ζάκυνθος πρέπει να θωρακιστεί για να μην υπάρχει κίνδυνος για τον τουρισμό από την έλλειψη νερού. Αν και εδώ υπάρχουν αυξημένες βροχοπτώσεις το θέμα είναι αν θα καταφέρουμε να διατηρούμε αυτό το νερό και να το αξιοποιούμε στην καλοκαιρινή περίοδο που η ζήτηση είναι υψηλή.
Ενημερωθήκαμε για την ανεπαρκή υποδομή ύδρευσης που σημαίνει διαρροές από το δίκτυο, φαίνεται να τα έχουν καταγράψει οι φορείς και φαίνεται πως τώρα υλοποιούνται οι μελέτες. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι από πού θ βρούμε τα χρήματα για να τα υλοποιήσουμε. Αυτά δεν θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες γιατί έπρεπε να είχαμε σχεδιάσει και οι επιστήμονες συνεχώς προειδοποιούσαν για το συνδυασμένο φαινόμενο λειψυδρίας και καυσώνων που το βλέπουμε μπροστά μας. Πριν από 12 χρόνια προειδοποιούσαν οι επιστήμονες και έπρεπε να είχαμε λάβει τα μέτρα μας, όχι μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά στο σύνολο της χώρας. Ζητήσαμε από το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη να διεκδικήσουν χρήματα μέσα από την Περιφέρεια» είπε ο κ. Δημόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτημα για την ιεράρχηση των έργων για την εξασφάλιση ποιοτικού νερού, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι στη ΔΕΥΑΖ τους διαβεβαίωσαν πως η αφαλάτωση είναι τελευταία ως επιλογή και προηγούνται παρεμβάσεις με νέες γεωτρήσεις κλπ.
«Οι υποδομές δεν επαρκούν και εμείς θα επιστρέψουμε στη Ζάκυνθο αφού επεξεργαστούμε τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και μέσα από το κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά κα από την κοινωνία θα ετοιμάσουμε κάτι ρεαλιστικά σύμφωνα με τα τοπικά χαρακτηριστικά και τη γνώμη της κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.