Οι βροχοπτώσεις που συνεχίζονται για περισσότερο από μία εβδομάδα έχουν προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων καθώς τα εδάφη έχουν μαλακώσει υπερβολικά και οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή της Μπόχαλης γιατί είναι η υπ’ αριθμόν ένα περιοχή στην οποία οι κατολισθήσεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην πόλη.
Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες το ύψος και η ένταση της βροχής θυμίζουν παλιές εποχές στη Ζάκυνθο, μπορεί να είναι μία άκρως θετική εξέλιξη για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά όσοι έχουν την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, διατυπώνουν μεγάλο προβληματισμό για το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε κατολισθήσεις των εδαφών που έχουν γίνει σαν ζυμάρι.
Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να δουν συνολικά οι αρχές, αφορά τον καθαρισμό σε βάθος, σημείων από τα οποία πρέπει να έχει δίοδο το νερό. Τα σημεία αυτά βρίσκονται στα υψώματα της πόλης και είναι από τη μία πλευρά η χαράδρα του Πανάγου η οποία από τη Μπόχαλη φθάνει μέχρι την Αγία Τριάδα και πρέπει να αφαιρεθούν από το εσωτερικό της δέντρα, σκουπίδια και πολλά άλλα… ενώ παράλληλα πρέπει να καθαριστεί η λεκάνη Λέντζερη η οποία βρίσκεται κάτω από το παλιό νοσοκομείο. Πρόκειται για ένα μέρος που κάθε χρόνο οι αρχές μεριμνούσαν από την αρχή του φθινοπώρου να αφαιρέσουν χόρτα, κλαδιά και φερτά υλικά γιατί είναι ένα μέρος που συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες ομβρίων.
Αν και το θέμα της Μπόχαλης είναι μόνιμο πρόβλημα και άγχος των τοπικών αρχών, οι πρώτες μέρες του φετινού χειμώνα προκαλούν τεράστια αγωνία λόγω των πολλών και συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων και οι οποίες δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσουν. Τα εδάφη στα πρανή είναι πολύ μαλακά και εύθραυστα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποκολληθούν τμήματά τους και να κατρακυλήσουν στα σπίτια της πόλης.
Επιπλέον οι αρχές πρέπει να ασχοληθούν με τις σχάρες ομβρίων οι οποίες σε πολλά σημεία της πόλης έχουν εξαφανισθεί καθώς βρίσκονται κάτω από την άσφαλτο. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε διάφορους δρόμους που έπεσε άσφαλτος, δεν έγινε αποξήλωση της παλιάς και το αποτέλεσμα είναι να σφραγιστούν στην κυριολεξία οι σχάρες απορροής οι οποίες σε μεγάλε βροχές βοηθούν για να φτάσουν τα νερά πιο γρήγορα στη θάλασσα και να περιοριστούν πλημμυρικά φαινόμενα.