Επιστολή προς τν Βουλευτή Διονύση Ακτύπη έστειλε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο» στην οποία καταθέτει σκέψεις, προτάσεις και ερωτήματα που αφορούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού μας και ζητά να ληφθούν μέτρα, να υλοποιηθούν έργα και να στελεχωθούν οι κρίσιμες υπηρεσίες του νησιού μας με προσωπικό.
Η επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμε κ. Βουλευτά, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον που δείχνετε για την Ζάκυνθο, απευθυνόμαστε σε εσάς με την πεποίθηση ότι έχετε την πολιτική βούληση να βοηθήσετε στην επίλυση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί μας όπως:
ΝΕΡΟ:
Ξεκινώντας από το πολύ σοβαρό πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού μας με νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και επειδή το πρόβλημα είναι σύνθετο, θεωρούμε ότι απαιτούνται πολλές συνδυαστικές κινήσεις για την άμεση επίλυσή του. Λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, σύμφωνες με την αειφόρο ανάπτυξη και την βιωσιμότητα. Λύσεις που απαιτούν συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας με την παράλληλη στήριξη της πολιτείας όπως:
- Επιδιόρθωση των βλαβών του δικτύου και ανακαίνισή του, ώστε να σταματήσουν οι διαρροές τεράστιων ποσοτήτων νερού και αντικατάσταση των επικίνδυνων σωλήνων αμιάντου όπου ακόμη υφίστανται.
- Εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας με την κατασκευή μικρών φραγμάτων σε λεκάνες απορροής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ζακύνθου. Πρόκειται για έργα μικρού κόστους που μπορούν να γίνουν πολύ σύντομα και να δώσουν λύση.
- Άμεσα μέτρα για την οικονομία νερού, όπως η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Το μέτρο αυτό πέρα από την εξοικονόμηση νερού για άρδευση των κήπων των ξενοδοχείων, μπορεί να αποφορτίσει και τον ήδη υπερκορεσμένο και ανεπαρκή βιολογικό καθαρισμό του νησιού.
- Απαγόρευση στο ετήσιο άδειασμα του νερού στις πισίνες και θέσπιση μέτρων για τον περιορισμό τους.
- Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΥΑΖ για νέες γεωτρήσεις σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ και άμεση διακοπή κάποιων γεωτρήσεων του Κεριού, που έχουν νερό υψηλής αγωγιμότητας 5500 μονάδων όπως δείχνουν οι αναλύσεις.
- Τοποθέτηση υδρόμετρων σε όλες τις γεωτρήσεις του νησιού δημόσιες και ιδιωτικές για έλεγχο της ποσότητας του νερού που αντλείται ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υφαλμύρωσης σε νέες γεωτρήσεις. Το νερό σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν επιτρέπεται να πωλείται.
Κρίσιμα ερωτήματα για σας κ. Βουλευτά:
• Τι μέτρα έχουν ληφθεί ή προγραμματίζονται για τη συντήρηση και την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης;
• Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ή ενέργειες για την αντιμετώπιση διαρροών και απωλειών νερού;
• Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για να εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες;
• Υπάρχει στρατηγική για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας λόγω κλιματικής αλλαγής;
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ:
Ο σύλλογός μας έχει ασχοληθεί αρκετά με το σοβαρό θέμα των απορριμμάτων που απειλεί και υποβαθμίζει το νησί μας. Έχουμε πραγματοποιήσει στο παρελθόν επισκέψεις στο Λίβα, όπου διαπιστώσαμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί εκεί. Σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές ομάδες της Ζακύνθου, έχουμε προβεί το 2021 σε επίσημη καταγγελία κατά παντός υπευθύνου. Πρόσφατα παρακολουθήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στο Λίβα. Με έκπληξη ακούσαμε τον Αντιδήμαρχο κ. Ακτύπη να δηλώνει ότι στο Λίβα θάβονται σκουπίδια χύδην. Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι στο νέο κύτταρο θάβεται λυματολάσπη από τον Βιολογικό. Ακόμη μάθαμε για τα πολλά εκατομμύρια που πρέπει να πληρώσει ο Δήμος στην εταιρία «Μεσόγειος» για την μεταφορά των δεμάτων στο νέο κύτταρο. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους μετά την κατασκευή του νέου εργοστασίου θα πρέπει να θάβεται στο Λίβα το υπόλειμμα που θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 10% των απορριμμάτων. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη σύντομα να λειτουργήσει η ανακύκλωση απορριμμάτων στο νησί, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Απαιτείται η δημιουργία πράσινων σημείων, προμήθεια κάδων όλων των τύπων που αντιστοιχούν σε διαφορετικά είδη ανακυκλώσιμων υλικών, επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ και κυρίως καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Πολλοί δήμοι έχουν περάσει στη λογική της ανταποδοτικής ανακύκλωσης με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης στην πηγή μεταξύ άλλων θα αποφορτίσει το Λίβα από πολύ μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Ταυτόχρονα θα σταματήσει να πληρώνει ο δήμος στη «Μεσόγειο» το βάρος των ανακυκλώσιμων υλικών από τα οποία μπορεί με σωστή διαχείριση να έχει χρηματικά οφέλη.
Κρίσιμα ερωτήματα για σας κ. Βουλευτά
- Υπάρχει προτροπή και στήριξη από πλευράς της πολιτείας ώστε να εκσυχρονιστεί ο Δήμος Ζακύνθου και να εφαρμόσει την διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών; Ως πότε θα κερδοσκοπεί η εταιρία «Μεσόγειος» εις βάρος του περιβάλλοντος και της τσέπης των πολιτών;
- Θα δοθεί το πράσινο φως από την πολιτεία στο Δήμο να προσλάβει μόνιμο εργατικό προσωπικό για την αποκομιδή των απορριμμάτων ώστε να σταματήσει η Ζάκυνθος να πνίγεται στο σκουπίδι μόλις λήγουν οι συμβάσεις των εργατών;
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ:
Αναγκαιότητα μεγάλη αποτελεί για την Ζάκυνθο του 2024 η επέκταση της αποχέτευσης σε ολόκληρο το νησί και φυσικά η κατασκευή περισσοτέρων του ενός καινούργιων Βιολογικών Καθαρισμών. Γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτά είναι έργα που απαιτούν χρόνο και χρήματα όμως θεωρούμε ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί σύντομα να δρομολογηθεί η κατασκευή τους. Ωστόσο θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία και να λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις δικούς τους βιολογικούς καθαρισμούς ώστε να αποφορτιστεί ο υπάρχων κεντρικός βιολογικός καθαρισμός και να βελτιωθεί και η κατάσταση στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, στο οποίο καταλήγει ανεπεξέργαστη λυματολάσπη με τα γνωστά επακόλουθα.
Κρίσιμα ερωτήματα για σας κ. Βουλευτά
• Ποιος ο σχεδιασμός για την επέκταση, συντήρηση και αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου στη Ζάκυνθο;
• Υπάρχουν εγκεκριμένα έργα ή προγραμματισμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του δικτύου;
• Υπάρχει σχεδιασμός για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων;
• Εξετάζεται η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών για την καλύτερη διαχείριση των λυμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος;
ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ:
Ο σύλλογός μας απευθυνόμενος πολλές φορές σε δημόσιες υπηρεσίες έχει έρθει αντιμέτωπος με το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία τους.
Κρίσιμα ερωτήματα για σας κ. Βουλευτά
• Ποια μέτρα σχεδιάζονται για την ενίσχυση της στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών στο νησί;
• Υπάρχουν ενέργειες για την πρόσληψη προσωπικού σε κρίσιμους τομείς όπως λιμενικό, ύδρευση, αποχέτευση και περιβαλλοντική προστασία;