Το βράδυ του Σαββάτου, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου γέμισε από ζωή, συγκίνηση και πνευματική ακτινοβολία, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του δίτομου έργου με τίτλο “Αρχείο Ντίνου Κονόμου – Το βιβλίο της ζωής του” σε κείμενα και επιμέλεια της κας Γεωργίας Κόκλα Παπαδάτου.
Σε μια εκδήλωση αντάξια της μνήμης του σπουδαίου λόγιου και συγγραφέα, η Ζάκυνθος τίμησε τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και τη μελέτη των ιστορικών μας κειμένων και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονoμιάς του νησιού μας.
Oι αίθουσες της Βιβλιοθήκης ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν άνθρωποι κάθε ηλικίας, από νέους που αναζητούσαν την πνευματική τους σύνδεση με το παρελθόν μέχρι και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που ήξεραν την σπουδαιότητα αυτού του ανθρώπου.
Οι Αρχές του τόπου έδωσαν δυναμικό παρών με τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, τον Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη, τους Αντιπεριφερειάρχες Κων/ Καποδίστρια και Κων. Τσιριγώτη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Διον. Πλέσσα να εκπροσωπεί τον απουσιάζοντα στο εξωτερικό Δήμαρχο.
Το κοινό υποδέχθηκε ο νέος Προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Γιάννης Μαρίνος και αφού περιέγραψε το πρόγραμμα της εκδήλωσης έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου Φίλιππο Συνετός. Ο κ. Συνετός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Βιβλιοθήκη ενώνει σήμερα όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας σε μια πορεία αυτογνωσίας και προόδου και υπογράμμισε ότι η ανάδειξη του Αρχείου Ντίνου Κονόμου μετά από 33 χρόνια παραμονής του στην αφάνεια, αποτελεί έναν δείκτη λειτουργικότητας και αποφασιστικότητας για το πως πρέπει όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχείου Ντίνου Κονόμου και υπογράμμισε ιδιαίτερα της συμβολή της τ. Δ/ντριας της Βιβλιοθήκης Γεωργίας Κόκλα – Παπαδάτου στην μελέτη και καταλλογογράφησή του.
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος εξήρε την προσφορά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην πνευματική ανάταση του τόπου μας και ζήτησε όλες οι δυνάμεις του τόπου να συνεχίσουν να εργάζονται με τρόπο που θα ενώνει την κοινωνία μας.
Ο Βουλευτής Διον. Ακτύπης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο και την προσφορά της διοίκησης της Βιβλιοθήκης, τα τελευταία 4 χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και αφού περιέγραψε τις συνθήκες που υπήρχαν στη Βιβλιοθήκη πριν το 2020, συνεχάρη τον Πρόεδρο Φίλιππο Συνετό και τα μέλη του Εφορευτικό Συμβούλιο και για το έργο που επιτέλεσαν.
Ανακοίνωσε ακόμα τη χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης με ποσό 70.000 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία συντήρησης και απεντόμωση των παλαιών βιβλιοστασίων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κων. Καποδίστριας εξέφρασε την στήριξη της Περιφέρειας στο έργο της Βιβλιοθήκης και ανακοίνωσε την ένταξη της σε πρόγραμμα Interreg με φορείς και ιδρύματα απο την Ελλάδα και την Ιταλία. Τέλος τα συγχαρητήρια του εκ μέρους του Δήμου απέδωσε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Διον. Πλέσσας.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο δωρητής του Αρχείου, κ. ‘Αγγελος Κονόμος ο οποίος περιέγραψε τη ζωή και τις σκέψεις του θείου του, τα τελευταία χρόνια της ζωής του και την αγάπη που είχε για την Δημόσια Βιβλιοθήκη, στην οποία ενόσω ζούσε ακόμα, είχε δωρήσει την Βιβλιοθήκη του. Αναφέρθηκε ακόμα στην αγωνία της οικογένειας για την τύχη του παραχωρηθέντος Αρχείου καθώς χρειάστηκε να περάσουν 33 χρόνια για να το δουν να αξιοποιείται από την Βιβλιοθήκη. Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε προσωπικά τον πρόεδρο της Βιβλιοθήκης Φίλιππο Συνετό για τις προσπάθειες που κατέβαλλε ώστε να αναδειχθεί και να αποδοθεί στην κοινωνία το Αρχείο Κονόμου.
Η Φιλόλογος κα Γεωργία Κόκλα Παπαδάτου, συγγραφέας και επιμελήτρια του Αρχείου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην μελέτη και την αποτύπωση του αρχείου και αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που ακολούθησε ως Βιβλιοθηκονόμος για την καταλογογράφησή του και την απόδοση του ως ένα έργο απόλυτα χρήσιμο για τους ερευνητές της τοπικής ιστορίας στο μέλλον.
Ο κοινωνιολόγος κ. Σπύρος Ξένος, στενός συγγενής του αείμνηστου Ντίνου, μίλησε για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που μεγάλωσε από μικρός στη γειτονιά του Αγίου Παύλου ο συγγραφέας και αποκάλυψε πτυχές της καθημερινής του ζωής που τον έκαναν από νωρίς να στραφεί στα γράμματα και την έρευνα της ιστορίας.
Στη συνέχεια ο ηθοποιός Θοδωρής Καμπίτσης διάβασε ένα ανέκδοτο ποίημα του Διον. Σέρρα με τίτλο “Στιχούργημα για το αρχείο του Ντίνου Κονόμου (1918-1990). Μια έκδοση-Μια σκιαγραφία”, και το μουσικό συγκρότημα “τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος” απέδωσε τραγούδια από τη μουσική μας παράδοση.
Ο Ντίνος Κονόμος, μια εμβληματική μορφή της Ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης, υπήρξε πιστός αφηγητής της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού. Το έργο του είναι γεμάτο από την αγάπη και την αφοσίωση που έτρεφε για τη γενέτειρά του. Μέσα από τα βιβλία και τα γραπτά του, η Ζάκυνθος αναδεικνύεται ως πρωταγωνίστρια, μια πηγή έμπνευσης και ένα διαχρονικό σύμβολο πολιτισμικής αξίας. Η εκδήλωση είχε στόχο όχι μόνο να τιμήσει τη μνήμη του, αλλά και να υπενθυμίσει την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο του, διατηρώντας ζωντανή την πνευματική κληρονομιά του νησιού.
Αναλυτικά κείμενα από τις ομιλίες της εκδήλωσης στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ
Τα συγχαρητήρια μου στο κύριο Φίλιππο Συνετό για τις προσπάθειες που κάνει επαναφέροντας στην επιφάνεια την πνευματικότητα της Ζακυνθινής κουλτούρας.
Δυστυχώς στην πλειονότητα της η ζακυνθινή κοινωνία δεν δίνει δεκάρα για όλα αυτά.
Όσοι δεν ασχολούνται με τον άκρατο νεοπλουτισμο και την κουλτούρα της αρπαχτης παρουσιάζονται από παρωχημένοι έως γραφικοί η στην καλύτερη περίπτωση ελιτιστες.
Η κουλτούρα της Ζακύνθου έσβησε σαν ένα μεγάλο κύμα που έφτασε με δύναμη στην ακτή και υποχωροντας πήρε μαζί του βίαια οτιδήποτε πνευματικό υπήρξε. Το σημάδι που άφησε όμως είναι ακόμα ορατό και ας το προσπερνάνε οι νεοζακυνθινοι με τα υπερπολυτελή SUV και τα σκυλαδικα γυφτουραγουδα, αγνοώντας το.