Από σήμερα, η Ζάκυνθος βρίσκεται αντιμέτωπη με επιδείνωση του καιρού, με ραγδαίες βροχοπτώσεις και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Το χαμηλό βαρομετρικό σύστημα που πλησιάζει από την Ιταλία φέρνει έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και ατμοσφαιρική αστάθεια.
Οι Αρχές έχουν ήδη κινητοποιηθεί και παρακολουθούν την κατάσταση για να λάβουν μέτρα προστασίας, ειδικά στις περιοχές που είναι ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα, εάν χρειαστεί.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν γίνει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια σε ολόκληρη την Ζάκυνθο με σκοπό να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Το φθινόπωρο φαίνεται να κάνει έντονα την παρουσία του, με τη μεταβολή του καιρού να σηματοδοτεί την είσοδο σε μια πιο υγρή και ασταθή εποχή, που επιτάσσει την λήψη προληπτικών μέτρων και την συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης των φαινομένων.
Τετραήμερο βροχών
Ο κ. Αναστάσιος Καλημέρης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Βιολογίας, Υπεύθυνος Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών Ιονίου, δήλωσε στον -Ε- αναφορικά με τις καιρικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν από σήμερα στην Ζάκυνθο:
«Με βάση τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία βλέπουμε ότι επιτέλους μετά από ένα διάστημα περίπου 35 ημερών ανομβρίας στην Ζάκυνθο, οι βροχές θα επιστρέψουν από σήμερα το πρωί. Θα έχουμε βροχοπτώσεις στο νησί εξαιτίας ενός καλοσχηματισμένου βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο είναι και το πρώτο του φετινού υδρολογικού έτους.
Θα σχηματιστεί στον χώρο προς τα Δυτικά της Ιταλίας και θα επηρεάσει όλη την κεντρική Μεσόγειο όπου μέσα σε αυτή βρίσκεται και το Ιόνιο. Θα επαναφέρει τις πολυπόθητες βροχοπτώσεις και στην Ζάκυνθο από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη.
Αυτό το τετραήμερο αναμένεται να δεχτούμε ικανοποιητική ποσότητα βροχής. Κυρίως, θα είναι καταιγιδοφόρες βροχοπτώσεις. Η μεγαλύτερη ένταση θα είναι στις θαλάσσιες περιοχές. Θα συνοδεύονται από νοτιάδες που κατά διαστήματα την Τρίτη με Τετάρτη θα είναι ενισχυμένοι. Ενδεχομένως, να δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες».
Ο κ. Α. Καλημέρης σχολίασε το χαμηλό βαρομετρικό που θα επηρεάσει την Ζάκυνθο και είπε:
«Το χαμηλό βαρομετρικό δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα δηλαδή περίπου στα επίπεδα των ημερών που θα είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα.
Βέβαια, το γεγονός ότι δεν θα επικρατεί ηλιοφάνεια σημαίνει ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα φτάνουν στους 23 με 24 βαθμούς κελσίου που είχαμε την περασμένη εβδομάδα. Άρα, θα περιορίζονται γύρω στους 20 με 21 βαθμούς κελσίου. Οι θερμοκρασίες αυτές θεωρούνται φυσιολογικές για την εποχή. Οι νοτιάδες αυτών των ημερών θα διατηρούν την θερμοκρασία σε καλά επίπεδα».
Η πιθανότητα Κυκλώνα
Ο κ. Α. Καλημέρης απάντησε για το αν θα πλήξει την Ζάκυνθο κάποιος κυκλώνας το επόμενο χρονικό διάστημα:
«Το βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στον Ιταλικό χώρο αυτή την εβδομάδα είναι ένα κυκλωνικό σύστημα. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα κυκλωνικά συστήματα με τους Μεσογειακούς κυκλώνες, τροπικού τύπου, που σύντομα αναφέρονται ως Μεσογειακοί τυφώνες. Θα έχουμε ένα κυκλωνικό σύστημα. Η μετεωρολογική πρόγνωση μπορεί να υπερβεί την μια εβδομάδα».
Λιγότερες οι βροχές
Ο κ. Αναστάσιος Καλημέρης μιλησε στον -Ε- για την γενικότερη καιρική εικόνα που θα υπάρχει τον φετινό χειμώνα στην Ζάκυνθο:
«Μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για τον καιρό του χειμώνα. Η γενικότερη κλιματική τάση που εκδηλώνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 80 με όλο ένα πιο ισχυρά φαινόμενα και ανησυχητικούς δείκτες, δείχνει τοι κάθε χρονιά αναμένουμε μήνα με τον μήνα το πως κλείνουν κυρίως οι βροχοπτώσεις.
Ειδικά για νησιά όπως η Ζάκυνθος και τα νότια της Επτανησιακής ζώνης που οι βροχοπτώσεις φαίνεται να οδηγούνται σε ένα είδος κατάρρευσης, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες και τα ύψη βροχοπτώσεις μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και μάλιστα από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν στην Μεσόγειο αλλά και ο αριθμός των ημερών βροχής. Υπάρχουν ανησυχητικοί ρυθμοί μειώσεις των ημερών που βρέχει.
Άρα, η προσοχή ειδικά για τον χειμώνα είναι στραμμένη στην φυσική παροχή βρόχινου νερού. Το νησί, ήδη, αντιμετωπίζει σφοδρό πρόβλημα. Το προηγούμενο υδρολογικό έτος που έκλεισε τον Ιούλιο, η Ζάκυνθος πήρε, στην καλύτερη των περιπτώσεων την μισή ποσότητα νερού από ότι κατά μέσο όρο θα αναμενόταν.
Η Βόρεια Ζάκυνθος δέχτηκε λιγότερο από το ¼ του συνήθους ύψος βροχόπτωσης. Οι βροχοπτώσεις που είχαμε τον Σεπτέμβριο ήταν οι αναμενόμενες τόσο άποψη ύψους βροχής όσο και από άποψη αριθμού ημερών βροχής. Τον Οκτώβριο είχαμε μια απογοητευτική εξέλιξη στις βροχοπτώσεις.
Είχαμε ουσιαστικά 2 μέρες βροχοπτώσεων σε κάποια σημεία της Ζακύνθου. Όλο αυτό έναντι των 9 με 12 ημερών βροχοπτώσεων που συνήθως έχουμε τον Οκτώβριο. Άρα, είχαμε εξαιρετικά λιγότερες βροχές. Η βροχόπτωση του Οκτωβρίου έκλεισε περίπου στο 40% του αναμενόμενου».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ