Στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου έγινε ξαφνικά την Δευτέρα 4-11 η ηλεκτρονική προανάρτηση των στοιχείων του Κτηματολογίου για τα ακίνητα που ανήκουν στους Δήμους Ζακύνθου, Ιθάκης και Κεφαλονιάς και το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις για την ταχύτητα με την οποία γίνονται αυτά που αφορούν τις ιδιοκτησίες των κατοίκων καθώς υπάρχουν λάθη και τεράστιες εκτάσεις που δεν έχουν κτηματογραφηθεί.
Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι ενδέχεται να υπάρχουν επικαλύψεις εκτάσεων με τους δασικούς χάρτες και γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πρέπει να εξετάσουν ενδελεχώς την περιουσία και τα ακίνητά τους για να εντοπίσουν αυτά τα προβλήματα και μελλοντικά να κατοχυρώσουν τη γη τους. Άλλωστε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από τις μέχρι τώρα κτηματογραφήσεις, πολεοδομήσεις κλπ., δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη σκέψη και χρειάζεται έλεγχος μαζί με τους μηχανικούς.
Μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς ανέφερε ότι «η ανάρτηση που έγινε αφορά την περιοχή που κτηματογραφήθηκε στην τελευταία φάση του κτηματολογίου, δηλαδή είναι όλη η Ζάκυνθος εκτός από το τμήμα που έχει ήδη κτηματολόγιο και αφορά την πόλη, το Βασιλικό, το Αργάσι, το Καλαμάκι και τον Παντοκράτορα. Από τις 4 -11 έως τις 18-12 θα διαρκέσει η προανάρτηση και οι ιδιοκτήτες που έχουν κάνει δηλώσεις μπορούν να μπουν στο TAXISNET με τα στοιχεία τους για να ελέγξουν αν έχει αποτυπωθεί ορθά η ιδιοκτησία τους, ή αν υπάρχει θέμα διεκδικήσεων από τρίτους. Για όποια ένσταση έχουν αναφορικά με την αποτύπωση που έχει γίνει θα πρέπει να την υποβάλλουν στο κτηματολογικό γραφείο μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2024».
Ο κ. Γιατράς σημείωσε πως πρέπει οι συμπολίτες μας να εξετάσουν αναλυτικά αν υπάρχουν ενδείξεις διεκδικήσεων από άλλα άτομα και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του με βάση τα φυσικά όρια που γνωρίζει για την ιδιοκτησία του.
Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου είναι ότι στο νησί μας δεν έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος της κτηματογράφησης κι αυτό το ποσοστό είναι 40% περίπου. Το άλλο ζήτημα που έθεσε ο κ. Γιατράς είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν επικαλύψεις και είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις διεκδίκησης από το ελληνικό δημόσιο εκτάσεων που ανήκουν σε ιδιώτες κι αυτό φαίνεται από τους δασικούς χάρτες. «Αν συμβαίνει αυτό θα βρεθούμε στην πολύ δύσκολη θέση που βρέθηκε η Λευκάδα και θα διαψευστούν οι εξαγγελίες ότι λύθηκε το ζήτημα» είπε ο κ. Γιατράς που συμπλήρωσε πως είναι σε επικοινωνία με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας για να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Η Κτηματογράφηση στη Ζάκυνθο αφορά τις εξής κοινότητες:
ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΥ, ΑΓ. ΛΕΟΝΤΟΣ, ΑΓ. ΜΑΡΙΝΗΣ, ΑΓ. ΠΑΝΤΩΝ, ΑΓΑΛΑ, ΑΛΙΚΑΝΑ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ, ΑΝΩ ΒΟΛΙΜΩΝ, ΑΝΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΒΑΝΑΤΟΥ, ΒΟΛΙΜΩΝ, ΒΟΥΓΙΑΤΟΥ, ΓΑΪΤΑΝΙΟΥ, ΓΑΛΑΡΟΥ, ΓΥΡΙΟΥ, ΕΞΩ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΛΙΠΑΔΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ, ΚΑΤΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΚΕΡΙΟΥ, ΚΟΙΛΙΩΜΕΝΟΥ, ΚΥΨΕΛΗΣ, ΛΑΓΚΑΔΑΚΙΩΝ, ΛΑΓΩΠΟΔΟΥ, ΛΙΘΑΚΙΑΣ, ΛΟΥΧΑΣ, ΜΑΡΙΩΝ, ΜΑΧΑΙΡΑΔΟΥ, ΜΕΣΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΜΠΟΧΑΛΗΣ, ΟΡΘΟΝΙΩΝ, ΠΗΓΑΔΑΚΙΩΝ, ΠΛΑΝΟΥ, ΡΟΜΙΡΙΟΥ, ΣΑΡΑΚΗΝΑΔΟΥ, ΣΚΟΥΛΗΚΑΔΟΥ, ΤΡΑΓΑΚΙΟΥ, ΦΙΟΛΙΤΗ.