Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την ανάδειξη του νησιού αλλά και για την συντήρηση χώρων με αρχαιολογική αξία είναι αυτό που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων σε επόμενη συνεδρίασή του και αφορά το σπήλαιο Χαγιώτη στο χωριό Γύρι.
Πρόκειται για σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που αφενός χρειάζεται συντήρηση και αφετέρου έργα για να γίνει επισκέψιμο.
Αξίζει να αναφερθεί πω εδώ και τρεις δεκαετίες τα πολιτικά πρόσωπα της Ζακύνθου και κυρίως οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης έδιναν υποσχέσεις για την αξιοποίηση του σπηλαίου, όμως τα όποια βήματα έγιναν, στην πορεία σταμάτησαν και δεν προχώρησε η οριστική μελέτη και ακολούθως η χρηματοδότηση για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
Αναφερόμαστε σε όνειρο καθώς η Ζάκυνθος έχει πολλά σημεία αναφοράς με ιστορική και αρχαιολογική σημασία, τα οποία όμως δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής και βρίσκονται στη σκιά και αναξιοποίητα. Τα σημεία αυτά θα έπρεπε να είχαν αναδειχθεί και να είναι ευρέως γνωστά, τόσο στους κατοίκους όσο και στους πολυάριθμους επισκέπτες που έρχονται στη Ζάκυνθο για διακοπές αλλά πρέπει να έρχονται σε επαφή και με το ιστορικό παρελθόν.
Το σπήλαιο Χαγιώτη στο Γύρι είναι γνωστό στους κατοίκους των ορεινών αλλά για να υπάρξει προσέγγιση και είσοδος σε αυτό χρειάζονται κάποια υποτυπώδη έργα στην είσοδο και ακολούθως τα ενδεικνυόμενα για τέτοιους χώρους έργα στο εσωτερικό του.
Κατά το πρόσφατο σχετικά παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες για να συνταχθεί μελέτη ανάδειξής του που όμως δεν τελεσφόρησαν. Το πλάνο περιελάμβανε φωτισμό στο εσωτερικό του σπηλαίου σε ένα μήκος μερικών χιλιομέτρων και δημιουργία εισόδου με αναψυκτήριο πριν την είσοδο σε αυτό. Στην πορεία ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές ότι ο χώρος θα ήταν ένας από αυτούς που θα προβλέπονταν περιπατητικές διαδρομές, αλλά ούτε αυτό έγινε πράξη καθώς ολοκληρωμένη μελέτη δεν παρουσιάστηκε ποτέ.
Τώρα αναμένεται να γίνει συζήτηση σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού και η ελπίδα είναι ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση για να γίνει επιτέλους η μελέτη.