Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος άσκησε κριτική σε εκείνους που έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο που ήλθε στη Ζάκυνθο δεν πήγε στον Άγιο και δεν ζήτησε ενημερωτική συνάντηση με τους Μητροπολίτες. Επιπλέον ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι στο πλάτωμα του ναυαγίου που ο χώρος είναι ιδιοκτησία της εκκλησίας, δεν θα περάσει κανένας.
«Πολλά γεγονότα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και μάλιστα ημέρες απουσίας δικής μου και του Μητροπολίτη Διονύσιου. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το κλιμάκιο των υπουργών της κυβέρνησής μας για τη λύση των προβλημάτων της Ζακύνθου. Χάρηκα γιατί επιτέλους θα τεθούν τα πράγματα επί τάπητος, δηλαδή αυτό σημαίνει πάνω στο χαλί. Όμως αυτοί τα έβαλαν στο χαλί και τα πατήσανε! Δεν λάβαμε γνώση σαν Μητρόπολη ότι θα έλθουν υπουργοί και ότι θέλουν να έλθουν σε επαφή με τους Μητροπολίτες και τον Άγιό μας, επομένως δεν σπεύσαμε να επιστρέψουμε γι’ αυτό το θέμα. Απ’ ότι διαβάζουμε από τις τοπικές εφημερίδες και ακούμε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα πράγματα δεν πήγαν ιδανικά. Υπήρξαν πολλά ΘΑ,ΘΑ, ΘΑ τα οποία έχουμε χορτάσει εδώ και χρόνια και θα τα ξανακούσουμε πολλές φορές» είπε αρχικά ο Μητροπολίτης.
Για το θέμα του ναυαγίου ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε: «Μεταξύ άλλων ακούσαμε και για το ναυάγιο, ότι περιέρχεται στο Δήμο. Δηλαδή το καράβι θα το πάρει ο Δήμος για να φροντίσει να το φτιάξει; Πόσες φορές ακούσατε ότι ήλθε το επιτελείο του Πολυτεχνείου για την επισκευή του; Πόσες φορές γράψατε ή είπατε στα ραδιόφωνα ότι βγήκαν ποσά εκατομμυρίων για τον «Παναγιώτη»; Δυστυχώς ο «Παναγιώτης» παραδόθηκε στο Δήμο σε μία εποχή που δεν μπορεί να τον πάει στο Νοσοκομείο γιατί ο τομογράφος καταργήθηκε. Έτσι λοιπόν ο «Παναγιώτης» θα ταφεί όπως τον δημιούργησε η φύση, κατεστραμμένος.
Εγώ είχα πει, για να μιλήσουμε σοβαρά τώρα, ότι αν μου έδιναν 100 χιλιάδες ευρώ θα το έφτιαχνα εγώ γιατί θα έφερνα ένα μάστορα από τον Σκαραμαγκά για να τον φτιάξω τον «Παναγιώτη».
Για το άνω μέρος του ναυαγίου, δηλαδή το πλάτωμα, ο Μητροπολίτης είπε: «διαβάζω ότι με νόμο το ναυάγιο θα πάει στο Δήμο. Αν αφορά τη θάλασσα, ας πάνε να πνιγούνε, άλλωστε λύματα υπάρχουν κι εκεί και θα βρωμίσουν όπως έχει βρωμίσει όλη η Ζάκυνθος αυτόν τον καιρό. Επάνω δεν θα περάσει κουνούπι, γιατί από το ’94 έχω φτιάξει τα πράγματα και θα πρέπει να μου πουν οι επαΐοντες, οι εκπρόσωποι του τόπου μας, γιατί τα σταματήσανε, γιατί τα γκρεμίσανε… Αν μας ζητούσαν συνεννόηση και συνεργασία δεν θα είχαμε αντίρρηση για το καλό της Ζακύνθου».
Μία ακόμα πληροφορία που έγινε γνωστή στη διάρκεια της συνέντευξης αφορά την ζώνη αιγιαλού, θέμα για το οποίο ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι έκαναν ζώνη αιγιαλού πάνω στο βράχο, στα 170 μέτρα ύψος για να πετάξουν από εκεί την εκκλησία. Γι’ αυτό και έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την πλευρά της εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης έθεσε ερωτήματα για τα έργα και ζήτησε να μάθει γιατί δεν έφτιαξαν λιμάνι, γιατί δεν έφτιαξαν σφαγεία, γιατί δεν διαχειρίστηκαν τα λύματα και γιατί δεν έχουν πρόνοια για όσα συμβαίνουν στη Ζάκυνθο. «Λυπάμαι και επειδή είμαι γέννημα-θρέμμα Ζακυνθινός, δεν μπορούν να μου πουν γιατί μιλάω. Θα συνεχίσω και ακόμα χειρότερα» κατέληξε ο κ. Χρυσόστομος.