Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ζακύνθου ιδρύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, σε μια εποχή όπου οι ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι καρκινοπαθείς, έγιναν ακόμα πιο επιτακτικές.
Η ιδέα για τη δημιουργία του συλλόγου γεννήθηκε από την ανάγκη να στηριχτούν οι καρκινοπαθείς του νησιού, οι οποίοι αντιμετώπιζαν όχι μόνο τη δική τους μάχη με την ασθένεια, αλλά και τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, όπως οι περιορισμοί στις ιατρικές υπηρεσίες, οι αυξημένες οικονομικές δυσκολίες και η κοινωνική απομόνωση.
Με τη συλλογική αυτή προσπάθεια, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ζακύνθου έχει καταστεί πολύτιμος αρωγός για την τοπική κοινωνία, αποδεικνύοντας πως, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, η αλληλεγγύη μπορεί να ανθίσει και να προσφέρει ελπίδα.
Ανύπαρκτος εθελοντισμός
Η κα Μαίρη Καρακασίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ζακύνθου, μίλησε στον -Ε- για το σύλλογο που υπάρχει στο νησί: «Ο σύλλογος υπάρχει εδώ και 3 χρόνια. Δημιουργήθηκε την περίοδο της καραντίνας. Βέβαια, τότε επειδή ήταν όλα αυτά τα θέματα με τον κορονοϊό, η δράση μας ήταν πιο περιορισμένη. Στην πορεία, γράφτηκαν πολλά μέλη στον σύλλογο μας.
Γενικά, στην Ζάκυνθο υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό καρκίνου. Έχουμε μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων που πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου. Για έναν τόσο μικρό τόπο είναι αυξημένα τα ποσοστά αυτής της ασθένειας. Από εκεί και πέρα, ο σύλλογος έχει ως στόχο να στηρίζει τους καρκινοπαθείς συμβουλευτικά αλλά και οικονομικά κάποιες φορές. Έχουμε κάποιες μικρές δωρεές από τον κόσμο και αυτά τα χρήματα τα διαθέτουμε σε ανθρώπους που ζητάνε την βοήθεια μας.
Η αλήθεια είναι ότι ο εθελοντισμός στην Ζάκυνθο δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος. Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στον σύλλογο, δεν θέλουν. Υπάρχει μια μεγάλη αδιαφορία από τον κόσμο».
Προκατάληψη στο καρκίνο
Η κα Μ. Καρακασίδη αναφέρθηκε στην προκατάληψη που επικρατεί έως και σήμερα με την ασθένεια του καρκίνου: « υπάρχει ακόμα προκατάληψη με τον καρκίνο. Πολλοί άνθρωποι την κρύβουν αυτή την ασθένεια και ντρέπονται που την έχουν. Πρέπει να πούμε ότι δεν ντροπή κάτι τέτοιο διότι πάρα πολύς κόσμος το αντιμετωπίζει.
Όλοι ξέρουμε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο αλλά πρέπει να έχουμε μια διαφορετική στάση απέναντι σε αυτό το θέμα. Πολλοί άνθρωποι απομονώνεται και έχουν την τάση να μην θέλουν να πάρουν κάποια βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό, ο άνθρωπος που ασθενεί από καρκίνο να έχει μια καλή ψυχολογία. Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ψυχολογική στήριξη ένας ασθενής που πάσχει από καρκίνο. Στην Ζάκυνθο έχουμε πάνω από 3.000 καρκινοπαθείς».
Καρκίνος σε παιδιά
Η κα Μ. Καρακασίδη απάντησε σχετικά με τον καρκίνο που ανευρίσκεται σε παιδιά:
« Τώρα τελευταία, έχω πληροφορηθεί και εγώ ότι έχουν διαγνωστεί περιστατικά καρκίνου σε μικρές ηλικίες. Νομίζω ότι φταίει ο τρόπος ζωής μας αλλά και η διατροφή μας. Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τον τρόπο της ζωής μας. Το άγχος κάνει πάρα πολύ κακό στους ανθρώπους.
Όταν το παιδί ζει σε μια οικογένεια όπου υπάρχει ένταση στο σπίτι και όχι τόσο καλές συνθήκες, επηρεάζεται. Τα παιδιά τα καταλαβαίνουν όλα και απορροφούν όλη την κακή ενέργεια ενός τέτοιου περιβάλλοντος. Οι οικογένειες περνάνε πολλές στρεσογόνες καταστάσεις».
Ο Γιατρός Δημήτρης Κούτσης
Η κα Μ. Καρακασίδη σχολίασε το Νοσοκομείο της Ζακύνθου σχετικά με την καρκίνο:
«Δεν αρκεί μόνο το κτίριο για να έχεις αυτό που χρειάζεσαι. Πρέπει να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με το κατάλληλο προσωπικό. Σε όλη την Ελλάδα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι θεραπείες του καρκίνου χρειάζονται άλλες υποδομές και πολύ περισσότερο προσωπικό. Αυτό δεν είναι εφικτό για ένα νησί όπως η Ζάκυνθος.
Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου υπάρχει ο κ. Δημήτρης Κούτσης, ιατρός στην Παθολογική κλινική που αναλαμβάνει κάποιες περιπτώσεις χημειοθεραπειών. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να μετάβουν σε κάποιο Νοσοκομείο εκτός νησιού. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα».
Επιδόματα και ελαφρύνσεις
Η κα Μ. Καρακασίδη είπε αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των καρκινοπαθών: « Οι καρκινοπαθείς συνήθως παίρνουν κάποιο επίδομα. Περνάνε από επιτροπή και καταθέτουν τα χαρτιά τους για να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται. Επίσης έχουν και κάποια οικονομική ελάφρυνση στα εισιτήρια.
Πρέπει οι ασθενείς να πάνε στους αρμόδιους φορείς και να το ψάξουν. Πολλές φορές λέμε ότι δεν υπάρχει τίποτα αλλά πρέπει οι ίδιοι να το ερευνήσουν.
Από τα πενιχρά έσοδα του ταμείου μας δίνουμε ένα μικρό βοήθημα σε κάποιες περιπτώσεις που δεν έχουν χρήματα οι ασθενείς. Επιπλέον, έχουμε μεσολαβήσει καρκινοπαθείς να βρουν γιατρούς και φάρμακα. Βέβαια, υπάρχει απόρρητο και εχεμύθεια με τον σύλλογο μας».
Η κα Μαίρη Καρακασίδη δήλωσε στον -Ε- πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει τον υπάρχον σύλλογο και να κάνει κάποια δωρεά για τους καρκινοπαθείς της Ζακύνθου: « Επειδή δεν έχουμε γραφεία για να στεγάζεται ο σύλλογος μπορεί να με πάρει στο προσωπικό μου τηλέφωνο που είναι 6972236876. Είχαμε ζητήσει ένα χώρο από παλιά για να κάνουμε το γραφείο μας από τις τοπικές Αρχές αλλά δεν μας δόθηκε».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ
<>
ο ΄Αγιος Δημήτρης Κούτσης
Σας χαιρετώ.Στα νοσοκομεία στο εξωτερικο ίσως και εδώ υπάρχουν ψυχολόγοι που επισκέπτεται καρκίνο πάθεις για οτιδήποτε θέλουν να συζητήσουν.Σε κάποιες δε περιπτώσεις υπάρχουν συνοδοί στο τέλος ενός καρκίνο πάθους.Γιατι δεν τα μετά φέρετε αυτά στον κ.Κουτση,; Σας ευχαριστω.