Για άλλη μια φορά η Ζακυνθινή κοινωνία αντιμετωπίζει προβλήματα με το δίκτυο ύδρευσης, καθώς οι απαρχαιωμένες και διάτρητες υποδομές της δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες. Οι συνεχείς βλάβες τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για πλήρη αντικατάσταση του δικτύου, πριν η κατάσταση χειροτερέψει κι άλλο.
Παράλληλα, η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού είναι δεδομένη. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση περιλαμβάνει την ανανέωση των μηχανημάτων, προσφέροντας ελπίδα για βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων.
Γίνονται κινήσεις
Ο κ. Γιάννης Κοκκίνης, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής που ασχολείται με την υγιεινή του νερού τοπικά, δήλωσε στον -Ε- για την κατάσταση στο νησί: «Βλέπουμε ότι η ποιότητα του νερού είναι τόσο άσχημη όσο ήταν και πριν. Είμαστε χρόνια μακριά από την λύση του προβλήματος σύμφωνα με το Master plan και όλα αυτά που διαβάζουμε.
Το Master plan ανέφερε ότι στην πρώτη γεώτρηση θα δούμε αν χρειάζεται αφαλάτωση μετά από 6 χρόνια. Γενικά, δεν βλέπω να έχουμε κάποια λύση για φέτος αν και γίνονται κινήσεις μέσω των πιέσεων που ασκούν πολίτες και διάφοροι σύλλογοι».
Χρονοδιάγραμμα 18 μηνών
Ο κ. Γ. Κοκκίνης σχολίασε την αναβάθμιση που πρόκειται να γίνει στον βιολογικό και είπε τα εξής: « Η αναβάθμιση του βιολογικού συμπεριλαμβάνει τα 3.5 εκ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί και το σύνολο είναι στα 10 εκ. τώρα. Απ’ ότι βλέπω αφοσιώνεται στην αναβάθμιση του, ήδη, υπάρχοντος εξοπλισμού και δεν κάνει κάποια επέκταση στην χωρητικότητα.
Ένα μεγάλο μέρος του ποσού θα πάει στην συντήρηση του βιολογικού για τα επόμενα 6 χρόνια αλλά και στην λειτουργία του. Οπότε κατά κάποιο τρόπο είναι μια ιδιωτικοποίηση του βιολογικού, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σίγουρα, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της χωρητικότητας όπου είναι πολύ μικρότερη από αυτό που χρειάζεται όλη η Ζάκυνθος. Επιπλέον, δεν συμπεριλαμβάνει αλλαγή του αποχετευτικού δικτύου ή προσθήκη νέων ξενοδοχείων ή σπιτιών στο σύστημα. Είναι μια συντήρηση που χρειαζόταν αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
Επίσης η δημοσίευση της αναβάθμισης αναφέρει ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες σε 18 μήνες. Είναι πιθανό να μην δούμε αλλαγή φέτος. Αν ο ανάδοχος πρέπει να παραδώσει μέσα σε 18 μήνες, τότε μπορεί να μην προλάβει να γίνουν όλες αυτές οι αντικαταστάσεις. Δεν ξέρω αν θα γίνουν αντικαταστάσεις σε μηχανήματα που θα βελτιώσουν την κατάσταση το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. Αυτό θα μπορούσε να γίνει».
ΕΥΔΑΠ – ΔΕΥΑΖ
Ο κ. Γ. Κοκκίνης αναφέρθηκε στην ΕΥΔΑΠ και στην επίσκεψη του προέδρου της στην Ζάκυνθο σήμερα και είπε: « Η ΕΥΔΑΠ έχει κάνει μια άλλη εταιρία, η οποία ασχολείται εκτός Αττικής. Ο Δήμος έχει κάνει μια σύμβαση με αυτή την εταιρία της τάξεως των 30 χιλ. ευρώ. Στο πλαίσιο της μελέτης έχουμε προσλάβει συμβούλους από της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα με αμοιβή ώστε να μας συμβουλέψουν για το τι θα κάνουμε».
Αιώνια συντήρηση;
Ο κ. Γιάννης Κοκκίνης μίλησε στον -Ε- για την αναγκαιότητα αλλαγής του δικτύου ύδρευσης: « Πιστεύω ότι δεν έχουμε αρκετή πληροφόρηση ώστε να αλλάξουμε το δίκτυο μας. Έχουμε ζητήσει δεδομένα για το πόσο νερό αντλείται από ιδιωτικές γεωτρήσεις. Πόσο νερό μεταφέρεται στην Ζάκυνθο από την Περιφέρεια και τον Δήμο αλλά δεν έχουμε λάβει απαντήσεις μέχρι στιγμής.
Επίσης λένε ότι θέλουν να συντηρηθεί το δίκτυο ύδρευσης γιατί είναι πολύ παλιό. Δούλεψε ποτέ σωστά αυτό το δίκτυο; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Νιώθω πως οδεύουμε προς μια αιώνια συντήρηση του δικτύου όπου δεν δουλεύει.
Όσον αφορά το αμίαντο, επειδή είναι θέμα δημόσιας υγείας, θα πρέπει το υγειονομικό της Περιφέρειας να επιληφθεί του θέματος».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ