Τα συν της ΝΔ και τα πλην κομμάτων που διακυβέρνησαν επί μακρόν τη χώρα παρουσίασε μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο υπεύθυνος τύπου της ΝΔ Ζακύνθου Θεόδωρος Μάργαρης, με αφορμή την πρόσφατη επέτειο της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στο σήμερα και στην διακυβέρνηση της Ελλάδας από τη ΝΔ, ο κ. Μάργαρης είπε: «Μετά την χρεωκοπία, η χώρα έχει μπει σε ένα διαφορετικό μοντέλο, βγήκε λαβωμένη μετά από τη χρεωκοπία και θα ταλαιπωρούμεθα για χρόνια ακόμα, όμως έχουμε πετύχει αρκετά και έχουμε κάνει αρκετά βήματα. Αυτό φαίνεται, όμως είναι πολλά ακόμα για να γίνουν. Προερχόμαστε από μία περίοδο που στη χώρα επικρατούσε ένα πάρτι και γι’ αυτό χρεοκοπήσαμε. Πρόσφατα ήμουν στην Αθήνα που γιορτάσαμε τα 50 χρόνια της ΝΔ και όλα αυτά τα λέω διατρέχοντας ιστορικά τα γεγονότα μετά την μεταπολίτευση».
Για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μάργαρης είπε: «Μετά τη δεκαετία του 1980 η χώρα μπήκε σε ένα συνεχόμενο πάρτι και θα είμαι λίγο αιρετικός γιατί ακούω πολλά για τις εποχές ΠΑΣΟΚ που ήταν ένα κακό δίδαγμα για τη χώρα. Η δεκαετία του ’80, κυρίως, εκπαίδευσε τους πολίτες να ζουν με έναν τρόπο που ήταν πάνω από τις δυνατότητές μας. Θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα θα γινόταν αυτό που έγινε γιατί απολαμβάναμε πράγματα που ήταν πέρα από τις δυνατότητές μας.
Ποιός ήταν ο κακός που έχει μείνει στην ιστορική μνήμη; Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που βγήκε και είπε την αλήθεια! Συγκεκριμένα είχε πει ότι με τον τρόπο που πάμε, σε λίγα χρόνια θα μπούμε στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο και θα παρακαλάμε για να μας δανείσουν.
Αυτά τα λέω γιατί με αφορμή τις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ξανακούω ότι θα ξαναπάμε στην δεκαετία του ’80 και κατά τη γνώμη μου αυτή η δεκαετία είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Αν δείτε όλα τα στοιχεία αυτής της δεκαετίας, θα καταλάβετε που μας οδήγησαν μαθηματικά.
Δεν λέω ότι και η ΝΔ δεν έκανε λάθη σαν παράταξη, αλλά θεωρώ πως ήταν κρίσιμος παράγοντας το ότι εκπαιδεύτηκαν γενιές με αυτόν τον τρόπο και δυστυχώς το ακούω ξανά τώρα από τους νεότερους που δεν έχουν ζήσει εκείνες τις εποχές. Δηλαδή ευμάρεια χωρίς κόπο και μία επίπλαστη κατάσταση, οικονομία μεγάλου δανεισμού, μεγάλων ελλειμμάτων και τελικά χρεοκοπία».
Ειδικά για την εποχή που η χώρα μας χρεοκόπησε, ο κ. Μάργαρης ανέφερε: «Έχει και η ΝΔ τις ευθύνες που της αναλογούν αλλά όταν ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πάμε καλά και ζήτησε εθνική γραμμή, τι του απάντησαν; Η απάντηση από την άλλη πλευρά ήταν το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν» από το Γιώργο Παπανδρέου. Έχουμε λοιπόν τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή που είπε την αλήθεια και από την άλλη πλευρά έχουμε το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ. Όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου πήγαινε στις Βρυξέλλες του χτυπούσαν καμπάνα κι όχι απλά καμπανάκι. Μετά καταλήξαμε στο Καστελόριζο και το λέω γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».
Ο υπεύθυνος τύπου τη ΝΔ γύρισε πίσω το ρολόι της ιστορίας και υπενθύμισε στιγμές και γεγονότα. « Η Ελλάδα το 1989 ήταν στην ουσία ξανά χρεοκοπημένη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέδωσε στον Κ. Μητσοτάκη μία χώρα χρεοκοπημένη και τότε είχαμε την πρώτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σωθούμε. Τότε έγινε μία διαδικασία μεγάλων αλλαγών για φιλελευθεροποίηση της οικονομίας ώστε να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της και την προσπάθεια έκανε ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε γιατί είναι τα παραδείγματα που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον. Δεν γίνεται να πολιτευόμαστε με γνώμονα το παρελθόν το οποίο τελικά μας έβλαψε.
Ο λαός μπορεί να στηρίξει αυτόν που του χαϊδεύει τα αυτιά και γι’ αυτό λέω πως η δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα γιατί απαιτεί ευθύνη και πρώτα απ’ όλα από τον πολίτη που πρέπει να κρίνει και τα φίλτρα του πρέπει να είναι αυστηρά. Ειδικά στην περίοδο που ζούμε σήμερα που οι σειρήνες είναι πολλές», ανέφερε ο κ. Μάργαρης .
Η επέτειος των 50 ετών
Απαντώντας σε ερώτημα για την επέτειο του κόμματος, ο κ. Μάργαρης είπε: «Η ΝΔ είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός οργανισμός στη χώρα μας κι αυτό αποδείχτηκε γιατί από το 1974 μέχρι σήμερα η παράταξή μας έχει πάρει τις πιο σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για τη χώρα. Φτιάξαμε ένα Σύνταγμα που υπάρχει μέχρι και σήμερα, άρα η ΝΔ θεμελίωσε τη Δημοκρατία. Τελείωσε σύντομα το πολιτειακό ζήτημα «Δημοκρατία ή Μοναρχία» που είναι πολύ σπουδαίο και μετά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε ενάντια στο ρεύμα και έθεσε τη χώρα μας στην τότε ΕΟΚ. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα και εκείνη την εποχή το ευρωβαρόμετρο έδειχνε πολύ χαμηλά τον φιλοευρωπαϊσμό στην Ελλάδα, αλλά αυτό δείχνει ότι οι ηγέτες βλέπουν μπροστά και δικαιώνονται. Τελικά τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκείνη την εποχή είναι πιο επίκαιρα από ποτέ γιατί είχε πει για τη ΝΔ ότι θα είναι πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου. Αυτά που είπε τότε ισχύουν και σήμερα στο ακέραιο.
Στην απόφαση της ΝΔ να μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ είχαμε απέναντί μας τον μεγάλο λαϊκισμό του Ανδρέα Παπανδρέου και πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι το ΠΑΣΟΚ να γίνει φιλοευρωπαϊκό.
Η συμμετοχή μας στην ΕΕ δεν σημαίνει μόνο ότι είμαστε μαζί με τον ανεπτυγμένο κόσμο, σημαίνει ότι υπάρχει ευμάρεια, υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία, υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά είναι μεγάλες επιτυχίες και προήλθαν από τη μεγάλη απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, να μην τολμάει να αμφισβητήσει κανείς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Η χώρα μας σήμερα
Για το σήμερα ο κ. Θεόδωρος Μάργαρης είπε ότι «τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και η εποχή επιβάλλει συναινέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει πετύχει κάτι εκπληκτικό και είναι μία ανερχόμενη βιομηχανία που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Είναι στο 25% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και μέσα σε λίγα χρόνια καλύψαμε ένα ποσοστό 20% πάνω στην εν λόγω παραγωγή. Πρόκειται για νέες βιομηχανίες και είναι ο χώρος της τεχνολογίας, του φαρμάκου κλπ., που οι δείκτες είναι ψηλά ενώ ο τουρισμός έπεται στις μετρήσεις. Άρα υπάρχει ζήτηση και για άλλα πράγματα και είναι ευκαιρία να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».