Η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα έργα υποδομής που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών. Με τις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης των λυμάτων να αυξάνονται συνεχώς και τη σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, η βελτίωση των υποδομών του βιολογικού καθαρισμού κρίνεται επιτακτική.
Σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λειψυδρίας, η αφαλάτωση αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την εξασφάλιση επαρκούς και καθαρού νερού. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική για τις νησιωτικές και άνυδρες περιοχές, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη υδροδότηση.
Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος, πριν καν τεθούν σε εφαρμογή πιο καινοτόμες λύσεις, όπως η αφαλάτωση, κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση και συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης. Το παλιό και φθαρμένο δίκτυο δημιουργεί προβλήματα διαρροών, σπατάλης και μη αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού, καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη για επεμβάσεις και εκσυγχρονισμό.
H δυναμικότητα του βιολογικού
Ο κ. Ιάκωβος Κονταράτος, πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Ζακύνθου, δήλωσε στον -Ε- σχετικά με αναβάθμιση του βιολογικού: «Σίγουρα αυτό το κονδύλι που εξασφαλίστηκε και ο διαγωνισμός που θα γίνει για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του βιολογικού καθαρισμού είναι σημαντικό. Θα δώσει μια ανάσα στην λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων.
Όμως, μιλάμε για μια αναβάθμιση του εξοπλισμού που είναι παλαιωμένος κατά πολύ και όχι για έναν που θα αναβαθμισει συνολικά την λειτουργία του βιολογικού. Το πιο σημαντικό είναι να αυξήσει την δυναμικότητά του.
Άρα, πάνω σε αυτά δεν θα έχουμε καμία αλλαγή και τα προβλήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό θα παραμείνουν τα ίδια. Θα έχουμε μια πολύ μικρή βελτίωση όσον αφορά την λειτουργία του βιολογικού».
Ο κ. Ι. Κονταράτος ανέφερε τι θα έπρεπε να γίνει ώστε να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός της Ζακύνθου: «Το ζήτημα των λυμάτων θέλει μια συνολική αντιμετώπιση. Τα βασικά που πρέπει να δρομολογηθούν είναι σε 2 άξονες. Ο πρώτος είναι να επεκταθεί ο υφιστάμενος βιολογικός, ο οποίος θα εξυπηρετεί την Πόλη της Ζακύνθου, το Καλαμάκι, το Αργάσι και να επεκταθεί το δίκτυο και στο Βασιλικό. Ο δεύτερος άξονας είναι να προγραμματίσουμε και να δούμε πως μπορουμε να φτιάξουμε μικρές μονάδες βιολογικών καθαρισμών στις πρώην Δημοτικές ενότητες.
Εκει θα μπορουμε να επεξεργαζόμαστε λύματα των κοντινών περιοχών και έτσι δεν θα χρειαζεται να πηγαίνουν όλα στον κεντρικό βιολογικό που δεν θα μπορέσει να εξυπηρετεί. Μοιραία μετέπειτα θα έχουμε μια ολική κατάρρευση».
Το νερό και το Master plan
Ο κ. Ι. Κονταράτος σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί με το νερό: «Όσον αφορά το νερό υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Ξέρουμε ότι το νερό είναι σε πολύ κακή κατάσταση σχετικά με την αλατότητα του. Επισης ξέρουμε ότι δεν έχουμε τρεχούμενο νερό. Είχε γίνει μια παρουσίαση ενός Master plan στις αρχές του καλοκαιριού, κι εμείς είχαμε πει ότι δεν μας κάλυπτε καθόλου. Ήταν μια απλή έκθεση ιδεών. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να επισκευαστεί το δίκτυο ύδρευσης.
Όλοι μας ξέρουμε ότι έχουμε τρομερές απώλειες νερού δηλαδή υπάρχει μια πιθανότητα από τις γεωτρήσεις μέχρι και τα σπίτια μας να χάνουμε το 60% του νερού. Αυτό από μόνο του μας δείχνει το μέγεθος και την ρίζα του προβλήματος. Είναι ένα πολύ παλιό δίκτυο, το οποίο είναι κατεστραμμένο. Ακόμα σε πολλά σημεία είναι με σωλήνες αμιάντου. Είναι το βασικό αλλά και το πρώτο που πρέπει να γίνει.
Επιπλέον, πρέπει το δίκτυο ύδρευσης να επεκταθεί σε περιοχές που δεν υπάρχει. Έτσι, να μπορέσει να υδροδοτηθεί το σύνολο των περιοχών του νησιού.
Το Master plan έτσι όπως παρουσιάστηκε δεν έδινε λύσεις. Δεν είχαν μπει ούτε οι προτεραιότητες αλλά ούτε τα ζητούμενα. Δεν μας είπαν πόσο νερό θέλουμε σε ετήσια βάση. Πόσο νερό πρέπει να αντλούμε. Όλα αυτά δεν μας τα είπαν. Το Master plan ήταν πολύ χαμηλών προδιαγραφών.
Νομίζω ότι όλο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Δεν είχε συγκεκριμένες λύσεις πέρα από την διάνοιξη κάποιων νέων γεωτρήσεων που προτείναν κάποιες θέσεις. Ακόμα και για την λύση της αφαλάτωσης που είχαν μέσα στο Master plan δεν είχαν λύσεις και μελέτες για να μας πούνε τι θα γίνει αλλά ούτε και το τι θα κοστίζει».
‘’Δεν μας χρειάζεται αφαλάτωση’’
Ο κ. Ιάκωβος Κονταράτος μίλησε στον -Ε- για την ιδέα της αφαλάτωσης στην Ζάκυνθο: «Η αφαλάτωση είναι μια λύση, η οποία είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της. Είναι πολύ ακριβή και θεωρώ ότι στην Ζάκυνθο δεν μας χρειαζεται. Η αφαλάτωση έχει δυο πολύ βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσοι μιλούν για αυτό το θέμα. Το ένα είναι ότι η διαδικασία της αφαλάτωσης σημαίνει ότι θα πρέπει να αντλούμε το διπλάσιο νερό ώστε να παίρνουμε αυτό που θέλουμε.
Για κάθε λίτρο που θα δίνουμε στο δίκτυο, θα πρέπει να έχουμε αντλήσει δυο λίτρα νερού από τις γεωτρήσεις. Αυτό σημαίνει υπεράντληση. Ήδη, λέμε ότι φέτος το καλοκαίρι λόγω υπεράντλησης είχαν εξαντληθεί κάποιες γεωτρήσεις. Άρα, με την αφαλάτωση θα επιδεινώσουμε κι άλλο αυτό το πρόβλημα.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το απόβλητο της αφαλάτωσης είναι ένα πάρα πολύ επιβαρυμένο μείγμα, το οποίο δεν μπορουμε να το διοχετεύσουμε οπουδήποτε. Εκει θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή περιβαλλοντολογική μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ζάκυνθος έχει περιοχές Natura και θαλάσσιο πάρκο δηλαδή προστατευόμενες περιοχές. Πρέπει να δούμε αν και που μπορουμε να ρίξουμε κάπου αυτό το απόβλητο.
Επιπλέον, οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν ένα πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας και θέλουν βέβαια προσωπικό και μια μόνιμη συντήρηση. Δεν είναι ότι θα το βάλουμε και θα το αφήσουμε να δουλεύει. Εάν επισκευάσουμε το δίκτυο μας και έχουμε ένα καλό δίκτυο και ανοίξουμε και τις γεωτρήσεις που υποδείχτηκαν τότε θα εχουμε λυσει το προβλημα του νερου στην Ζάκυνθο».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ