Την εικόνα του φετινού καλοκαιριού και του φθινοπώρου στον τομέα των ιώσεων περιέγραψε ο ιατρός παθολόγος Συγούρος Θεοδόσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην έξαρση της γρίπης που είχαμε τον Αύγουστο αλλά και στην ανάγκη να ξεκινήσουν αυτό το μήνα τα εμβόλια.
«Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά τα πράγματα είναι καλύτερα φέτος. Αυτή είναι η εικόνα που έχω από το ιατρείο μου, από το νοσοκομείο και από τους άλλος συναδέλφους. Για την εποχή πάμε καλά και δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη έξαρση, είμαστε όμως στην αρχή του χειμώνα και ότι είναι να γίνει θα γίνει από δω και πέρα.
Η κορύφωση των ιώσεων και των λοιμώξεων αναμένεται το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Κρούσματα έχουμε και τον μήνα Μάρτιο» ανέφερε ο κ. Θεοδόσης.
Απαντώντας σε ερώτημα για τα προβλήματα που είχαμε το καλοκαίρι, ο κ. Συγούρος Θεοδόσης δήλωσε: «Η καλοκαιρινή γρίπη ήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το νότιο ημισφαίριο όπου εκεί είχαν χειμώνα και μπορεί να μετέφεραν τον ιό επισκέπτες που ήλθαν από εκεί στο νησί μας. Η έξαρση ήταν κυρίως στον νεανικό πληθυσμό που πήγαινε σε νυχτερινά κέντρα κλπ. Αυτή ήταν η κλασική γρίπη τύπου Α και υπήρχε σποραδική εντόπιση, όμως τα κρούσματα για καλοκαίρι ήταν αρκετά. Ο κόσμος νοσούσε σοβαρά αλλά όχι τόσο σοβαρά για να οδηγηθεί στο νοσοκομείο ή σε άλλες περιπέτειες με την υγεία του.
Μόλις τελείωσε το τουριστικό κύμα του Αυγούστου είχαμε ραγδαία πτώση της γρίπης τύπου Α αλλά και του κορονοϊού, Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά γρίπης Α ή Β, αλλά μόνο σποραδικά».
Ο γιατρός έδωσε διευκρινίσεις για να ξεχωρίζουμε τα περιστατικά και είπε: «Να γνωρίζουμε πως είναι άλλες οι ιώσεις του αναπνευστικού που μοιάζουν με γρίπη και λέγονται γριπώδεις συνδρομές και είναι άλλο η κλασική επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνάχια και κρυώματα υπάρχουν αλλά έχουν ήπια συμπτώματα, όπως λίγο πονόλαιμο, βραχνάδα και λίγο ξηρό βήχα. Η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή και έχει υψηλό πυρετό, έντονη καταβολή, βήχα, μυαλγίες, έντονο πονοκέφαλο και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο.
Η γρίπη υπάρχει όλο το χρόνο και δεν σταματάει ποτέ».
Αναφορικά με τη διενέργεια εμβολίων και τις πρωτοβουλίες του πληθυσμού, ο κ. Θεοδόσης είπε: «Ο κόσμος να εφοδιαστεί με τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη στα φαρμακεία και μπορούν να γίνουν μετά τις 20 Οκτωβρίου για να δουλέψουν και να δημιουργήσουν την ανοσιακή απάντηση. Έτσι στις αρχές Νοεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν ιό και μία γρίπη που μπορεί να αμς βρει. Τα εμβόλια κρατάνε για ένα εξάμηνο. Αρχές Απρίλη η γρίπη φθίνει και σιγά-σιγά εξαφανίζεται. Το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ αποτελεσματικό».
Τέλος ο κ. Συγούρος υπενθύμισε πως «πέρυσι είχαμε τεράστια έξαρση της γρίπης Α και νόσησαν βαρειά χιλιάδες Ζακυνθινοί. Αν θέλουμε να αποφύγουμε να συμβούν τα ίδια παρακαλώ τον κόσμο να εμβολιαστεί. Φυσικά οι κατηγορίες υψηλού κινδύνου και τα άτομα άνω των 60 ετών».