Η γεώτρηση στο χωριό Κυψέλη που πρόσφατα νοίκιασε ο Δήμος από ιδιώτη, προκάλεσε τριβές και αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για μια σειρά από λόγους και με κυριότερο εξ’ αυτών το ότι δεν υπήρχε εν ενεργεία γεώτρηση και ανοίχθηκε μετά τη σύμβαση και μάλιστα δίπλα σε οικόπεδο που διαθέτει ο Δήμος.
Το θέμα τέθηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης με πρώτο τον κ. Διονύσιο Κλάδη από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Ο κ. Κλάδης ρώτησε τι ισχύει με τη μίσθωση της γεώτρησης σε Κυψέλη και ακολούθως ο κ. Τσουρουνάκης είπε ότι δεν υπάρχει γεώτρηση και έγινε καταγγελία από πολίτη με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της εν λόγω γεώτρησης.
Αναλυτικά η συζήτηση
Στη διάρκεια κατάθεσης ερωτήσεων ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Τσουρουνάκης είπε τα εξής: «Δέχτηκα τηλεφωνήματα από Κεφαλόβρυσο για τη γεώτρηση που έγινε καθώς δεν υπήρχε στο χωράφι του κ. Φλάμπουρα. Πέμπτη ξεκίνησε η γεώτρηση.
Μας ανησυχεί το γεγονός ότι στα 2 μέτρα από εκείνο το σημείο υπάρχει χωράφι του Δήμου που είναι το παλιό αντλιοστάσιο του χωριού. Γιατί γίνεται γεώτρηση στο χωράφι του ιδιώτη και δεν κάνει ο Δήμος με τα μισά χρήματα από αυτά που θα δώσει για το ενοίκιο των 4 ετών. Στα 50 μέτρα έχει 2 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ.
Πήγε στο αυτόφωρο ο κ. Φλάμπουρας μετά από καταγγελία. Πως υπογράψατε συμφωνία χωρίς να υπάρχει γεώτρηση;»
Η ΔΕΥΑΖ
Στην ερώτηση απάντησε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Δ. Τουρκάκης και είπε πως τον εξανάγκασε ο κ. Τσουρουνάκης και το ΔΣ της ΔΕΥΑΖ. «Στην Κυψέλη δεν έχει νερό και δίνει ο ιδιώτης τη γεώτρηση και ο πολίτης κάνει καταγγελία. Εμείς με εισήγηση της υπηρεσίας αποφασίσαμε να πάρουμε τη γεώτρηση. Θα κάνουμε και εμείς γεώτρηση αλλά περιμένουμε χρήματα. Θα πάρουμε και από ιδιώτες. Ο κ. Φλάμπουρας είπε ότι είναι έτοιμος να δώσει νερό».
Εκπρόσωπος του ΤΣ Κυψέλης
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθηκε το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης Γεώργιος Ζουπάνος, ο οποίος στην ομιλία του έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη του Συμβουλίου πριν γίνει η διαδιασκία για τη γεώτρηση. Ρώτησε αν έγινε έλεγχος από τη ΔΕΥΑΖ στο σημείο για το οποίο έγινε η μίσθωση του οικοπέδου και αν είδαν τη γεώτρηση. Ακόμα συμπλήρωσε ότι στο χάρτη με τα σημεία υδροληψίας φαίνεται ότι υπάρχουν 2 γεωτρήσεις μέσα στο οικόπεδο του κ. Φλάμπουρα αλλά τώρα δεν υπάρχει καμία γεώτρηση.
Ο κ. Ζουπάνος υπενθύμισε δέσμευση του κ. Τουρκάκη στις αρχές του καλοκαιριού ότι δεν θα καταστρέψει την περιοχή και συμπλήρωσε ότι αυτά που συμβαίνουν τώρα αναιρούν τη διαβεβαίωση του προέδρου. Είπε ότι το χωριό του έχει κατά 50% αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και πρέπει να τους βρουν δουλειά τώρα που δεν θα έχουν νερό.
«Αν ο κ. Φλάμπουρας ήθελε να κάνει δωρεά το νερό στο χωριό της Κυψέλης, υπάρχει τρόπος και μπορεί να το στείλει στην κεντρική δεξαμενή του χωριού στον Αγ. Νικόλα και όχι στο δίκτυο της ΔΕΥΑΖ. Έτσι θα έμενε το νερό στο Μπελούσι» είπε ο κ. Ζουπάνος.
Ο Πρόεδρος και σύμβουλοι
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ είπε ότι η γεώτρηση νοικιάστηκε για να πάρει νερό η Κυψέλη και το Τραγάκι και ότι αυτό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσουρουνάκη ο οποίος ψήφισε την απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παύλος Μαλούχος πήρε το λόγο και είπε ότι «στην περίπτωση που υπάρχει γεώτρηση με υφιστάμενα δικαιώματα, τότε ακόμα και αν ο Δήμος έχει δίπλα χωράφι, ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν μπορεί να κάνει γεώτρηση. Άρα σωστά μίσθωσαν αυτή τη γεώτρηση. Ο Δήμος δεν μπορεί στα 2 μέτρα να πάει να κάνει γεώτρηση».
Τέλος ο κ. Τουρκάκης δήλωσε προς όλους: «η ΔΕΥΑΖ θα διαχειριστεί το νερό και είναι υπεύθυνη για το νερό. Κανένας Πρόεδρος χωριού δεν έχει αρμοδιότητα για το νερό το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΖ. Η Κυψέλη δεν έμεινε χωρίς νερό φέτος. Κλειδιά σε ανθρώπους να διαχειρίζονται το νερό δεν πρόκειται να δώσουμε».