Η Παναιγιάλειος Ένωση συνεταιρισμών προχώρησε σε σημαντική ανακοίνωση για τους παραγωγούς της κορινθιακής σταφίδας, ορίζοντας την τιμή στα 1,90 ευρώ συν ΦΠΑ ανά κιλό για την νέα σοδειά.
Πρόκειται για μια κίνηση που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγροτική κοινότητα, καθώς η τιμή της σταφίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική σταθερότητα των παραγωγών και στις ευρύτερες αγροτικές αγορές.
Η τιμή των 1,90 ευρώ συν ΦΠΑ αντανακλά την ανάγκη στήριξης των παραγωγών σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, καθώς οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών, η ενέργεια και το εργατικό κόστος πιέζουν έντονα τα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, η ζήτηση της κορινθιακής σταφίδας τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά παραμένει ισχυρή, δίνοντας προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη στον τομέα.
Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, υποδέχονται την ανακοίνωση με μικτές αντιδράσεις, καθώς, αν και η σταθεροποίηση της τιμής προσφέρει μια κάποια ασφάλεια, παραμένει ο προβληματισμός για τις συνεχιζόμενες οικονομικές πιέσεις και την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές.
1.90 ΣΥΝ ΦΠΑ
Ο κ. Διονύσης Λίβος, αντιπρόσωπος της Παναιγιαλείου Ένωσης μίλησε στον – Ε- για την τιμή που ανακοίνωσε η Παναιγιάλειος Ένωση:
«Εμείς ως Παναιγιάλειος Ένωση αγοράζουμε σταφίδα με 1.90 το κιλό συν ΦΠΑ. Αυτή η τιμή ισχύει για τους παραγωγούς του κανονικού καθεστώτος. Εγώ δεν θα αναφερθώ στο χρονικό διάστημα της πληρωμής του κόσμου. Αυτή είναι η δική μας τιμή. Όταν το εμπόριο της σταφίδας διακυμανθεί και πάει καλά, δίνουμε πάντα ‘’εκκαθάριση’’. Αν πάει καλά το εμπόριο τότε θα δοθεί κάτι παραπάνω στους παραγωγούς μας. Αυτό θα το δούμε μέσα στην χρονική περίοδο του εμπορίου. Τα αποθέματα έχουν φύγει από τις αποθήκες λόγω της φυσικής καταστροφής που έγινε πέρυσι αλλά και του ίδιου φαινομένου που έγινε φέτος. Έτσι, δεν υπάρχει σταφίδα στις αποθήκες μας. Ένα μεγάλο ποσοστό της σταφίδας την έχουμε παραλάβει από τους καλλιεργητές. Από ότι φαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα είναι λίγο καλύτερα από τα πέρυσι η ποσότητα. Είναι 10% μεγαλύτερη η ποσότητα από πέρυσι. Επιπλέον, η ποιότητα της σταφίδας που παραλαμβάνουμε είναι άριστη».