Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σημαντική σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας με κύριο θέμα τον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από διάφορους τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τουριστικού κλάδου, επαγγελματικών συλλόγων αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται για την μελλοντική ανάπτυξη του νησιού.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ένα από τα πιο καίρια ζητήματα για τη Ζάκυνθο, καθώς καθορίζει την ανάπτυξη αλλά και την ισορροπία μεταξύ τουριστικής δραστηριότητας και τοπικής ζωής.
Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ενός ισορροπημένου και βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού, που θα επιτρέψει στη Ζάκυνθο να αναπτυχθεί με σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ
Ο κ. Γιάννης Γιατράς, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου δήλωσε στον –Ε- σχετικά με την σύσκεψη για το χωροταξικό:
«Η σύσκεψη αυτή ήταν μια συνάντηση που αφορούσε το τουριστικό χωροταξικό. Η γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου για το ΤΕΕ εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι αυτοπαρέλκει γιατί προέχει να ξεκινήσει η διαδικασία της εκπόνησης του τοπικού χωροταξικού σχεδίου της Ζακύνθου αλλά και το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Σε αυτά σαφέστατα θα καθοριστούν χρήσεις γης, ενδεχομένως και οικονομικοί περιορισμοί που θα προκριθούν για την Ζάκυνθο. Αυτοί θα λάβουν υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του νησιού.
Η προχθεσινή συνάντηση ήταν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το γενικό νομοσχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί στην Βουλή και αυτό αφορούσε όλη τη χώρα. Όμως, σε κάθε περίπτωση η Ζάκυνθος υστερεί διότι δεν έχει καθορίσει ακόμα τις γραμμές της γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια πόλης. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των θεσμικών γραμμών θα μπορούμε να έχουμε ένα χωροταξικό σχέδιο, το οποίο θα καθορίζει και την χρήση γης, δηλαδή που θα επιτρέπεται η κάθε χρήση στην Ζάκυνθο αλλά και τους εν γένει περιορισμούς που θα είναι υπερκείμενοι σε σχέση με το γενικό χωροταξικό της χώρας».
ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Ο κ. Γ. Γιατράς αναφέρθηκε στην πορεία του χωροταξικού στην Ζάκυνθο και είπε τα εξής: «Έχει υπογραφεί σύμβαση με τον μελετητή και έχει τεθεί χρονικός ορίζοντας μιας τριετίας ώστε η εκπόνηση των σχεδίων να έχει ολοκληρωθεί το 2027 που είναι και η καταληκτική ημερομηνία που βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ζάκυνθος σε όλα αυτά έχει μείνει πίσω δεδομένου ότι υπάρχει το τεράστιο ζήτημα του υπερτουρισμού που είναι πολύ σοβαρό θέμα για το νησί. Έχουμε μεγάλη έλλειψη υποδομών και το χωροταξικό θα πρέπει να λάβει υπόψη του αυτές τις ελλείψεις. Αν είχαμε τις υποδομές τότε θα κουβεντιάζαμε σε άλλη βάση».
OΛΓA ΓKOYΣKOY