Ο καυτός φάκελος της σύνταξης του ειδικού χωροταξικού για το νομό Ζακύνθου βρίσκεται στα χέρια της αυτοδιοίκησης και επίσημα από χθες οι αρμόδιοι, κατά το νόμο, τοπικοί φορείς θα διαβουλευτούν για την σύνταξη που πλασίου που θα προταθεί στην κυβέρνηση για την οριστική σύνταξη του νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις που κεντρικά προωθεί η κυβέρνηση για τη Ζάκυνθο προβλέπουν τα εξής:
– Τον χαρακτηρισμό ως “κορεσμένες” τουριστικά περιοχές ελέγχου την πόλη της Ζακύνθου, τον Λαγανά, τον Τσιλιβή και το Αργάσι.
– Την ανέγερση νέων ξενοδοχείων με ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν του οικοπέδου σε 16 στρέμματα.
– Στις ίδιες περιοχές, εντός του δικτύου Natura 2000 η ανάπτυξη νέων τουριστικών υποδομών επιτρέπεται μόνο μετά τον καθορισμό σχεδίων διαχείρισης.
– Απο τους περιορισμούς εξαιρούνται τα καταλύματα 4 και 5 αστέρων, τα οποία προτείνεται να συνεχίσουν να κατασκευάζονται, ενώ η ρύθμιση αυτή υιοθετείται και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος
Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με φορείς της Ζακύνθου στο κτίριο του Διοικητηρίου Ζακύνθου παρουσία του Βουλευτή Ζακύνθου και του Δημάρχου.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΤΕΕ, τον Δικηγορικό σύλλογο , το Επιμελητήριο, τον Σύλλογο Μηχανικών, τον Σύλλογο Λογιστών, τους συλλόγους Ξενοδόχων, τον σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων, τον Σύλλογο Βιλών, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλους φορείς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας ενημέρωσε τους φορείς για τις απόψεις της Περιφερειακής Αρχής επί του σχεδίου Νόμου και επεσήμανε ότι η έλλειψη τοπικού χωροταξικού, ο καθορισμός χρήσεων γης, η μελέτης φέρουσας ικανότητας είναι ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.
Επιπροσθέτως το ΕΧΠ για τον Τουρισμό έχει την λογική της οριζόντιας κατάταξης σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων ανά την επικράτεια κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ανά τοπική κοινότητα.
Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν θα συζητηθούν στο Περιφερειακό συμβούλιο , όπου και θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο παρατηρήσεων της Περιφέρειας, προκειμένου να κατατεθεί στην διαβούλευση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από όλους τους φορείς να πράξουν το ίδιο σε ένα τόσο σοβαρό Νομοσχέδιο που θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του τόπου για τα επόμενα χρόνια, μέσω της πλατφόρμας για την διαβούλευση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.