Μία δύσκολη κατάσταση περιγράφουν τουρίστες και κάτοικοι στον κόλπο του Λαγανά με αφορμή το μεγάλο αριθμό τουριστικών σκαφών που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, χωρίς ωστόσο να τηρούν τα προβλεπόμενα για το βιότοπο και γενικά για την ασφάλεια όλων στην περιοχή.
Το γεγονός ότι φέτος η κίνηση ήταν αυξημένη λόγω μεγαλύτερου αριθμού τουριστών, επηρέασε ακόμα περισσότερο την κατάσταση και υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες και παράπονα από τους λουόμενους που ζητούσαν την παρουσία των λιμενικών στην περιοχή για να εφαρμοστεί η τάξη.
Μερικές από τις καταγγελίες που λάβαμε αφορούσαν την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta και αυτό γιατί συχνά τα σκάφη στην προσπάθειά τους να δουν οι τουρίστες από κοντά μία χελώνα, πλησιάζουν πολύ κοντά και αυτό ελλοχεύει κινδύνους. Οι χελώνες τραυματίζονται από τις προπέλες των σκαφών και χάνουν τη ζωή τους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο αριθμός των νεκρών χελωνών που ξεβράζει η θάλασσα κάθε καλοκαίρι σε όλη την επικράτεια είναι τεράστιος.
Ένα άλλο θέμα που αφορά την ασφάλεια των τουριστών σχετίζεται με τους κυβερνήτες των μικρών σκαφών οι οποίοι δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τα διπλώματα για να κυκλοφορούν στο θαλάσσιο χώρο. Έχει γίνει γνωστό ότι ακόμα και νεαρά παιδιά βρίσκονται στα πηδάλια αυτών των μικρών σκαφών και σίγουρα η πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει για να προστατεύσει τη ζωή όλων.
Στον κόλπο του Λαγανά δραστηριοποιούνται δεκάδες σκάφη και εκείνο που πρέπει να γίνει είναι αφενός η ενημέρωση των υπευθύνων από την πλευρά του Λιμεναρχείου και αφετέρου ο έλεγχος της εν λόγω υπηρεσίας με συνεχή παρουσία στο χώρο. Το υπουργείο έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τη Ζάκυνθο και να εξοπλίσει το Λιμεναρχείο με δύο σκάφη και με προσωπικό, αφού υπάρχει και το ναυάγιο που χρειάζεται έλεγχο και περιπολίες. Φέτος η υπηρεσία ήταν υποστελεχωμένη και γενικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αναγκαία.