Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 3 Αυγούστου έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου τα εγκαίνια μιας διαφορετικής έκθεσης που μας γέμισε συναισθήματα και επανέφερε στο κοινό μνήμες της εκκλησιαστικής ιστορίας του νησιού από το χωριό Μαχαιράδο και τον Ιερό Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας. Αυτοί που παρευρέθηκαν την έκθεση θαύμασαν τη δουλειά που έχει γίνει και η οποία συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί και να τοποθετηθεί στην εκκλησία.
Πρόκειται για έκθεση η οποία περιλαμβάνει σχέδια του ξυλόγλυπτου διάκοσμου της εκκλησίας της Αγίας Μαύρας, τα οποία ο ζωγράφος Γιάννης Τσολάκος δουλεύει πολλά χρόνια και σίγουρα έχουν αφετηρία τη μεγάλη καταστροφή του ναού από την πυρκαγιά που ξέσπασε το Δεκέμβριο του 2005 και αφάνισε το εσωτερικό της εκκλησίας με τα μοναδικά κειμήλια τέχνης.
Η έκθεση του Γιάννη Τσολάκου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 12 Αυγούστου, ενώ θα είναι επισκέψιμη το πρωί (10.30 έως 12.30) και το απόγευμα (19.00 έως 22.00).
Ο τίτλος της έκθεσης είναι: ‘’τα προσχέδια και σχέδια του ξυλόγλυπτου μπαρόκ διάκοσμου του Ιερού Ναού Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου’’.
Τα σχέδια αφορούν τον προσχεδιασμό σε δύο διαστάσεις με την ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης, μέσω τονικής ανάλυσης και αξονομετρικού σχεδιασμού σε αναλογία ένα προς ένα με τις φυσικές διαστάσεις του Ναού, δομημένα με την αισθητική του Ζακυνθινού Μπαρόκ που διαφέρει αισθητά από το βόρειοευρωπαϊκό σε βάθος επεξεργασίας του γλυπτού.
Η τεχνική έχει προέλευση από το Ιταλικό μπαρόκ του δέκατου έκτου αιώνα που σαν αρχιτεκτονικό είδος ξεκίνησε προπαγανδιστικά από τον Καθολικισμό απέναντι στον Προτεσταντισμό που απαγόρευε την διακόσμηση των ναών. Εξάλλου το μπαρόκ από μόνο του προέρχεται από την λέξη ‘’μπαρόκο’’ που θα πει ‘’παραμορφωμένο μαργαριτάρι’’. Τέλος θα γίνει κατανοητό από το κοινό η διαδικασία βήμα προς βήμα της δημιουργίας ενός έργου τέχνης το ανθρώπινο δυναμικό που αυτό χρειάζεται με το σύνολο των καλλιτεχνών του και εντέλει την τελική του υλοποίηση.
Σημειώνεται πως ο Γ. Τσολάκος έχει φιλοτεχνήσει και την εικόνα της Αγίας Μαύρας την οποία παρέδωσε στο Ναό καθώς η παλιά εικόνα κάηκε με την πυρκαγιά. Με την ίδια αγάπη και ενδιαφέρον συνεχίζει τώρα τον ξυλόγλυπτο διάκοσμο της εκκλησίας.