Αυξομειώσεις εντοπίζουν οι Ζακυνθινοί αγρότες φέτος στις τιμές στο λάδι και τη σταφίδα.
Η τιμή της σταφίδας δεν ξεπέρασε το 1.40 ευρώ, την ίδια χρονιά το ελαιόλαδο αγοράζονταν κοντά στα 3.50 ευρώ. Φέτος, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Στη φετινή σοδειά, η σταφίδα θα αγοραστεί σε υψηλοτέρη από την περσινή τιμή.
Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει ένα σοβαρό πρόβλημα με το Ζακυνθινό ελαιόλαδο. Η τιμή έχει μια κατακόρυφη πτώση από τα 8 στα 5 ευρώ, περίπου.
Η χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων κατά την παραγωγή επηρέασε στο έπακρο την ποιότητά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ανιχνευτούν αυτές οι ουσίες στο λάδι που εξάγεται από την Ζάκυνθο και έτσι να μην υπάρχει ζήτηση για το προϊόν.
ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΕΛΙΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Ο κ. Νίκος Σούλης, ιδιόκτητης ελαιοτριβείου μίλησε στον –Ε- για το πώς θα επηρεάσει ο καύσωνας την φετινή παραγωγή λαδιού και είπε: “Σίγουρα ο καύσωνας θα επηρεάσει την παραγωγή του λαδιού. Πιο συγκεκριμένα, πριν τον Οκτώβριο θα έχουμε μια καρπόπτωση αρκετά μεγάλη. Επιπλέον, δεν θα μπορούμε να έχουμε απόδοση. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες’’.
ΧΡHΣΗ ΦYTOΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ο κ. Ν. Σούλης αναφέρθηκε στα απαγορευμένα φυτοφάρμακα που εντοπίζονται στο Ζακυνθινό λάδι και είπε τα εξής: Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν βιολογικά φυτοφάρμακα. Δεν πρέπει να ραντίζουν με απαγορευμένα φυτοφάρμακα γιατί χαλάνε την ποιότητα του λαδιού. Οι έλεγχοι είναι πολλοί και μεγάλοι’’.
Αναφορικά με την τιμή του λαδιού ο κ. Ν. Σούλης είπε τα εξής: Έχουμε πολύ μεγάλη πτώση στην τιμή του ελαιολάδου. Από τα 8,50 ευρώ που βρισκόταν η τιμή του, τώρα πουλιέται περίπου 5 ευρώ. Θα παραμείνει αυτή η τιμή. Ενδεχομένως την επόμενη ελαιοκομική περίοδο να έχουμε μια καλύτερη τιμή από αυτή που είναι σήμερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την παραγωγή της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Η Ισπανία έχει μια καλή σοδειά φέτος. Σαφώς θα επηρεαστεί πάλι η τιμή του λαδιού. Δεν είχαμε πολύ λάδι φέτος και έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για εξαγωγές. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε σαν Έλληνες είναι ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει τον αγρότη’’.
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ
Ο κ. Διονύσης Λίβος, εμπορικός αντιπρόσωπος της Παναιγιάλειας Ένωσης, δήλωσε στον -Ε- σχετικά με την έναρξη του τρύγου της σταφίδας:
“Ο καύσωνας που υπάρχει αυτή την στιγμή έχει επηρεάσει την σταφίδα αλλά και τα κτήματα. Έτσι ξεκίνησε φέτος νωρίς ο τρύγος του καρπού. Γενικά το φρούτο είναι σε μια καλή κατάσταση’’.
Ο κ. Δ. Λίβος μίλησε για την τιμή που θα έχει η σταφίδα φέτος στην Ζάκυνθο:
“Τα προηγούμενα χρονιά λόγω του κορονοιού υπήρχε πρόβλημα στην τιμή γιατί είχαν μείνει αποθέματα μέσα στις αποθήκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να υπάρχει μεγάλη πτώση στην τιμή της σταφίδας. Η φετινή χρονιά δεν πήγε πολύ καλά για την σταφίδα έφυγαν τα αποθέματα από τις αποθήκες μας, βρισκόμαστε στην κανονικότητα τώρα. Εμείς ως Παναιγιάλειος ένωση θα κάνουμε το καλύτερο για τους αγρότες.
Η τιμή της σταφίδας πέρυσι είχε καθοριστεί στο 1,40 το κιλό. Φέτος, η τιμή της σταφίδας θα είναι αρκετά υψηλότερη από πέρυσι αλλά ακόμα δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε. Η τιμή της “λιχνισμένης” σταφίδας έχει 5 λεπτά παραπάνω από την την τιμή της αλίχνιστης’’.
ΣΤΟ 30% Η ΖΗΜΙΑ
Ο κ. Δ. Λίβος αναφέρθηκε στην φετινή σοδειά του “μαύρου χρυσού” και είπε τα εξής:
“Η φετινή σοδειά είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Πιστεύω ότι θα πάει καλά. Υπολογίζω ότι από την φετινή σοδειά θα υπάρχει περίπου 30% ζημιά εξαιτίας του καύσωνα. Έχουμε μια καλή ποιότητα στην σταφίδα. Αφού ξεκινάμε από μηδενική βάση και δεν έχουμε αποθέματα ,θα ανέβει η τιμή’’.
ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Σχετικά με την χρήση των παράνομων φαρμάκων ο κ. Διονύσης είπε: “Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί η χρήση κάποιου απαγορευμένου φυτοφάρμακου στην σταφίδα. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να πω στους αγρότες να μην χρησιμοποιούν απαγορευμένα φάρμακα γιατί από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μια άλλη πολιτική του εμπορίου. Τα αγροτικά προϊόντα περνάνε από Χημείο, ώστε να γίνονται αναλύσεις και να καταγράφεται η ποιότητά τους.
Έπειτα από αυτό την διαδικασία το προϊόν δίνεται στην αγορά. Όταν έρχεται μια παρτίδα ενός αγρότη θα αναγνωρίζεται ,γιατί όλα μαρκάρονται πλέον. Από εκεί και πέρα, θα αναγνωρίζεται ο κάθε ο αγρότης και θα πηγαίνει στην Διεύθυνση Γεωργίας και τότε θα υποστεί αυτό που ορίζει ο νόμος’’.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ