΄Οταν στις 29 Μαΐου 2024 επισκέφτηκε την Αθήνα ο Εμίρης και αρχηγός του κράτους του ΚΑΤΑΡ, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάν Αλ Θανί, και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, την επομένη της επίσκεψης ο ΕΡΜΗΣ είχε γράψει ότι το ταξίδι αυτό αφορά μεταξύ των άλλων και τη Ζάκυνθο αφού στο τραπέζι των συζητήσεων των κυβερνητικών αντιπροσωπειών, βρέθηκε η περίφημη επένδυση του Κατάρ στα ορεινά και το αμφιλεγόμενο συμβόλαιο των 15.000 στρεμ. που ακόμα εξετάζει η ελληνική δικαιοσύνη.
45 ημέρες αργότερα στη Ζάκυνθο βρέθηκαν και είχαν συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους, οι επικεφαλής της περίφημης εκείνης εταιρείας που δημιουργήθηκε με έδρα τις Παρθένους νήσους, και ακούει στο όνομα ILYESSA CLIFFS HOLDINGS LIMITED και η οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει το project.
Πρόκειται για την εταιρεία που αγόρασε στη συνέχεια την περίφημη ΠΙΜΑΝΑ ή ΠΙΜΑ ΑΕ που για πολλά χρόνια χειρίστηκε με αδέξιους τρόπου την υπόθεση και αφού έχασε την εμπιστοσύνη του κράτους του Κατάρ με την παλιά της εκπροσώπηση, απώλεσε στη συνέχεια και τον χειρισμό της επένδυσης.
Νέοι ισχυροί άνδρες της επένδυσης ο κ. Θύμιος Μπουλούτας γνωστός και ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ μαζί με τον κ. Κων/νο Θανάσουλα.
ΕΛΛΗΝΟΚΑΤΑΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Στις συζητήσεις των Αθηνών το πακέτο των καταριανών επενδύσεων στην Ελλάδα περιελάμβανε πολλούς τομείς. Ο τουριστικός τομέας ήταν ένας από αυτούς και ανάμεσα τους τα δύο προβληματικά, από το παρελθόν, σχέδια, αυτό της νησίδας Οξιά κοντά στις ακτές της Ακαρνανίας και αυτό της Ζακύνθου.
Το τι διημείφθη μεταξύ των δύο πλευρών στις κλειστές αίθουσες των συζητήσεων ελάχιστοι προφανώς το γνωρίζουν.
Αυτό ωστόσο που από πολλές πλευρές είχε επισημανθεί είναι ότι η πολιτική και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών πάνω σε σοβαρά ζητήματα των διεθνών σχέσεων, ελάχιστα ίσως θα ελάμβανε υπόψιν της, τις λεπτομέρειες της τραγελαφικής ιστορίας με την μεταβίβαση των 15.000 στρεμμάτων στα ορεινά της Ζακύνθου.
΄Αλλωστε η πλευρά της ΠΙΜΑΝΑ, πριν πάρει τα προνόμια του στρατηγικού επενδυτή λέγεται ότι κατέθεσε προτάσεις απεμπλοκής και επεγκλωβισμού της από τα χρονοβόρα, επαχθή κι ανεπίλυτα, σε βάθος χρόνου, προβλήματα των πάσης φύσεως δικαστικών διενέξεων, περιορίζοντας το ενδιαφέρον της στην αξιοποίηση έκτασης 5.000 στρεμ. γύρω από την Αναφωνήτρια.
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Οι νέοι εκπρόσωποι της ΠΙΜΑΝΑ επισκέφθηκαν την προπερασμένη εβδομάδα την Ζάκυνθο.
Στις συναντήσεις τους με τοπικούς αξιωματούχους, ξεδίπλωσαν το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, ύψους 800 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνει την δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, ελικοδρομίων και λιμενικών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αναφωνήτριας για την εξυπηρέτηση τους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παρότι εξασφάλισαν την συγκατάθεση των τοπικών αρχών στο επενδυτικό τους πρόγραμμα, δεν υπήξε καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.
ΤΟ “ΝΑΥΑΓΙΟ” ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ
Ο περιορισμός της έκτασης στα ορεινά της Ζακύνθου που επιθυμούν να επενδύσουν οι Καταριανοί, σε καμία περίπτωση δεν εξαιρεί την περιοχή του “ναυαγίου” που άλλωστε υπήρξε και ο λόγος που, από το 2014, η οικογένεια του Εμίρη επιδίωξε την αγορά της επίμαχης έκτασης για να επενδύσει.
Το πλάνο της επένδυσης φέρεται να περιλαμβάνει μια έκταση στην περιοχή που είναι πολύ κοντά στην αριστερή πλευρά της ακτής του ναυαγίου.
Εάν τώρα στο μέλλον ο επενδυτής εκφράσει το ενδιαφέρον του να διαχειριστεί το “ναυάγιο” σύμφωνα με κάποιο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει το Υπουργείο Οικονομικών, ποιος Δήμος, Περιφέρεια ή άλλος ιδιώτης θα μπορέσει να ανταγωνιστεί μια τέτοια πρόταση;
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε το πως αντιμετώπισε στο πρόσφατο ταξίδι της στη Ζάκυνθο, το ενδιαφέρον του Δήμου για το ναυάγιο η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Όσοι παρευρέθηκαν στις ιδιαίτερες συζητήσεις έχουν αντίληψη του θέματος κι εμείς δεν θα ξεχάσουμε την δημόσια επισήμανσή της, ότι πρέπει ο Δήμος να καταθέσει ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση του.
Παράλληλα ανατρέξαμε στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στις 29 Φεβρουαρίου 2024 η Υπουργός κα Ολγα Κεφαλογιάννη με τον πρέσβη του Κατάρ στην Αθήνα.
Ιδού τι ανακοινώθηκε:
Η ενίσχυση και η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κατάρ στον τομέα του τουρισμού ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης που είχε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με τον πρέσβη της χώρας, Ali Khalfan Al-Mansouri.
Η κ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε στον πρέσβη τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται την περίοδο αυτή στην Ελλάδα για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και υπογράμμισε ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις αραβικές χώρες, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα. Εξετάστηκε μάλιστα η προοπτική υπογραφής ενός νέου επικαιροποιημένου μνημονίου συνεννόησης και η ανταλλαγή τουριστικής τεχνογνωσίας, καθώς και η προώθηση της αεροπορικής συνεργασίας, ιδίως σε σημαντικούς προορισμούς της Ασίας, όπου η χώρα μας δεν διαθέτει απευθείας αεροπορική σύνδεση, με στόχο την αύξηση την ταξιδιωτικών ροών.
Τέλος, συζητήθηκε και η πραγματοποίηση επίσκεψης της υπουργού στο Κατάρ, στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο και της αξιοποίησης της συγκυρίας της ιδιαιτέρως επιτυχούς επισκέψεως του πρωθυπουργού στο Κατάρ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι οικονομικοπολιτικές σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ έχουν βελτιωθεί τα δύο τελευταία χρόνια μετά την βελτίωση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πολλοί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα μεγάλα εθνικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από το πρίσμα των διευρυμένων οικονομικών σχέσεων.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως οικονομικό εταίρο, το κράτος του ΚΑΤΑΡ κι εμείς εδώ στη Ζάκυνθο, δεν θα πρέπει να μην είμαστε υποψιασμένοι, για τυχόν απροσδόκητες, μέχρι πρότινος, εξελίξεις στο μέλλον.
ermisnewsroom