Χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία του κορονοϊού, τις γρίπες και τις ιώσεις αλλά και για τις θερμοπληξίες του καλοκαιριού, έδωσε στον -Ε- ο ιατρός παθολόγος Σιγούρος Θεοδόσης που εξήγησε ότι το σημερινό στέλεχος του covid είναι πολύ ήπιο.
«Το φετινό καλοκαίρι είναι καλύτερο από τα προηγούμενα και αυτό γιατί ο κορονοϊός είναι σε ύφεση, το στέλεχος που έχουμε τώρα είναι σε ύφεση αλλά μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, προκαλεί λιγότερα προβλήματα. Η πορεία που είχαμε με τον κορονοϊό είναι η έξαρση τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβρη, Γενάρη, Φλεβάρη) πολλοί ήταν αυτοί που νόσησαν και εκείνο το διάστημα χτίστηκε μία ανοσία που κράτησε 3 μήνες. Το Μάρτιο, τον Απρίλιο και τις αρχές Μαΐου ο κορονοϊός είχε σχεδόν εξαφανισθεί, όμως το Πάσχα και από τότε που άρχισαν οι μετακινήσεις του πληθυσμού λόγω τουρισμού, είχαμε αύξηση. Οι μετακινήσεις παίζουν τον κυριότερο ρόλο γιατί κάποιος έρχεται στον τόπο μας από ένα πολύ απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη. Τώρα δεν ισχύει κανένα μέτρο προστασίας, ο καθένας μπορεί να μετακινηθεί στο οποιοδήποτε μήκος και πλάτος της γης χωρίς να λάβει μέτρα. Ετσι μπορεί σε λίγες ώρες να φέρει εδώ τον κορονοϊό και μάλιστα στέλεχος που μπορεί να υπάρχει στο βόρειο ημισφαίριο, για παράδειγμα στην Αμερική. Το τελευταίο στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό αλλά προκαλεί ήπια νόσηση. Κάνει λίγο υψηλότερο πυρετό, τα συμπτώματα είναι βήχας και πονόλαιμος, καταροή και βραχνάδα, υποχωρούν όμως μέσα σε λίγες ημέρες» είπε ο κ. Θεοδόσης.
Αναφορικά με τη συμπεριφορά του κόσμου ανάλογα και με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ο κ. Θεοδόσης ανέφερε: «Αυτός ο κορονοϊός που έχουμε τώρα είναι ήπιος, αν προσβάλλει άτομα νέα και υγιή, δεν θα πάθουν κάτι, ενώ τα 2021 και 2021, ακόμα και νέους τους οδηγούσε σε ακραίες καταστάσεις. ‘Όμως κάποιες ομάδες του πληθυσμού, αν τις προσβάλλει μπορεί να τις βάλει σε δοκιμασία».
Η γρίπη
Απαντώντας για τη γρίπη ο κ. Σιγούρος Θεοδόσης είπε ότι «ενώ τους χειμερινούς μήνες είχαμε τεράστια έξαρση (7 στους 10 συμπολίτες μας πρέπει να νόσησαν από γρίππη τύπου Α, μετά είχαμε εμφάνιση της γρίπης Β, δηλαδή τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, λίγο και τον Απρίλιο). Από το Μάιο και μετά η γρίπη μειώθηκε και τα κρούσματα είναι σποραδικά.
Οι κοινές ιώσεις και ιογενείς λοιμώξεις υπάρχουν και θα υπάρχουν όλο το καλοκαίρι. Χρειάζεται προσοχή και ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζει ο καθένας θα πρέπει να απομακρυνθεί από τα άτομα υψηλού κινδύνου για να μην κολλήσουν. Επίσης αν κάποιος υποψιάζεται ότι ασθενεί θα πρέπει να κάνει άμεσα ένα τεστ για να δει αν έχει κορονοϊό ή γρίπη. Να πάει στο γιατρό του και να ενημερωθεί. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αν έχουμε πυρετό πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να μειωθεί η μολυσματικότητα και θα υπάρξει περιορισμός».
Να γνωρίζουμε πως οι ιώσεις και λοιμώξεις δεν σταματούν ποτέ και τις έχουμε όλο το χρόνο, σημείωσε ο γιατρός.
Υψηλές θερμοκρασίες
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Θεοδόσης για την μεγάλη ζέστη και το ενδεχόμενο να χάσουν τη ζωή τους άτομα και θερμοπληξία.
«Αυτή την εποχή πρέπει να προσέξουμε τις θερμοπληξίες γιατί το καλοκαίρι μας είναι πολύ ζεστό και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τα μωρά, όπως και τα άτομα που είναι κατακεκλιμένα, που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που είναι καρδιοπαθείς κλπ. Πρέπει να τους έχουμε υπό την προστασία μας, να είναι σε δροσερό χώρο, να λαμβάνουν υγρά και γενικά να έχουμε το νου μας γιατί οι θερμοκρασίες είναι ακραίες».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΞΕΝΟΦΟΥ