Μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο για τον περιορισμό της εκτεταμένη ρύπανσης που σημειώνεται στο ποτάμι του Αγίου χαραλάμπη εδώ και χρόνια αλλά τον τελευταίο καιρό έχει πάρει ασύλληπτες διαστάσεις, πέτυχαν οι κάτοικοι της περιοχής που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη.
Χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου στη συζήτησης για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, δικαίωσε το αίτημα των κατοίκων και έθεσε όρους και προϋποθέσεις στην διάθεση του υπολείμματος της βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων που καταλήγουν στη γνωστή μονάδα που λειτουργεί παραπλεύρως του Αεροδρομίου, κατά τρόπο που να προστατεύεται η δημόσια υγεία.
Παρότι η απόφαση είναι προσωρινή ωστόσο αποτελεί μια ορθή αφετηρία που ενδέχεται εφόσον η τοπική κοινωνία ακολουθήσει, να καταλήξει στην υποχρέωση του Δήμου και τη ΔΕΥΑΖ να εφαρμόσει, όλα όσα προέβλεπε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την οποία διενεργήθηκε το έργο πριν από πολλά χρόνια.
Όπως εξήγησε στον -Ε- ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Γιώργος Καλόφωνος, οι έξι οικογένειες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θα αιτηθούν την αποζημίωση τους σε κάθε περίπτωση που παραβιάσει την δικαστική απόφαση η ΔΕΥΑΖ ενώ μελετάται η κατάθεση δικαστικής προσφυγής για την πλήρη εφαρμογή της περιβαλλοντικής μελέτης σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκε το έργο πριν από 30 περίπου χρόνια και η οποία μελέτη προέβλεπε την μεταφορά των επεξεργασμένων λυμάτων με αγωγό στη θάλασσα και σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή.
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΒΙΟΛΟΓΗΣΗ
΄Οταν την δεκαετία του 1990 με ενέργειες του τότε Νομάρχη Παναγή Μαρκάτου και του τότε Δημάρχου Ανδρέα Λαδικού υπήρξε η εγκατάσταση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή του Αεροδρομίου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προέβλεπε την δημιουργία ενός αγωγού που θα οδηγούσε το υπόλειμμα της επεξεργασίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Πελοποννήσου.
Ωστόσο το έργο αποδόθηκε στο Δήμο για χρήση δίχως να κατασκευαστεί ο αγωγός και μόνο ως προσωρινή λύση, υπό την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία στη Μονάδα Βιολογικού καθαρισμού θα ήταν η πλέον ανώδυνη για το περιβάλλον. (Τριτοβάθμια επεξεργασία).
Δυστυχώς από τότε η προσωρινή χρήση του ποταμού του Αγίου Χαραλάμπη έγινε μόνιμη και η τριτοβάθμια επεξεργασία περιορίστηκε σε πρωτοβάθμια και από το 2012, που ο όγκος των αποβλήτων υπερέβη τις δυνατότητες της μονάδας και αυτή η πρωτοβάθμια επεξεργασία κατέστη απόλυτα προβληματική.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Την πλήρη απαγόρευση της εκροής λυμάτων στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη προβλέπει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι.
Η απόφαση ορίζει, μέχρι την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπεται να γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, την υποχρέωση της ΔΕΥΑΖ να μην απορρίπτει μη επεξεργασμένα λύματα στο ποτάμι.
Μιλώντας χθες το απόγευμα στον -Ε- ο πρώην αντιδήμαρχος και ένας εκ των κατοίκων της περιοχής που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, κ. Χρήστος Πάστρας, χαρακτήρισε την απόφαση ως “μια πρώτη νίκη που έρχεται μετά την μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης απέναντι στο έγκλημα που διαπράττεται τον τελευταίο καιρό με τα απόβλητα της ΔΕΥΑΖ, ειδικά στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη”.
ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΑΛΟΦΩΝΟΥ
“Την 26η-6-2024 κατέθεσα, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, για λογαριασμό των εντολέων μου (6 περιοίκων του ποταμού του Αγίου Χαραλάμπη) αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της ΔΕΥΑΖ προκειμένου η τελευταία να υποχρεωθεί να μην εκρέει μη επεξεργασμένα λύματα και λυματολάσπη εντός του ποταμού.
Παράλληλα, αιτήθηκα τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, με το αυτό αίτημα, προκειμένου αναχαιτιστεί πάραυτα το συντελούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα, μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων.
Η προσωρινή διαταγή συζητήθηκε τη Δευτέρα, 1η-7-2024 και την 3η-7-2024, εξεδόθη η απόφαση, η οποία δικαιώνει τους εντολείς μου εις απόλυτο βαθμό και υποχρεώνει τη ΔΕΥΑΖ να μην απορρίπτει μη επεξεργασμένα λύματα, στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη.
Εφεξής, κάθε απόρριψη μη επεξεργασμένων λυμάτων εντός του ποταμού θα συνιστά όχι μόνο περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά και παραβίαση δικαστικής αποφάσεως και για το λόγο αυτό, οι εντολείς μου θα καιροφυλακτούν και θα τελούν σε επαγρύπνηση, διενεργώντας καθημερινές δειγματοληψίες και εις περίπτωση που διαπιστωθεί έστω και η ελάχιστη παραβίαση της δικαστικής αποφάσεως θα υποβάλουν μήνυση εις βάρος των ιθυνόντων της ΔΕΥΑΖ.
Ελπίζω ότι έστω την ύστατη ώρα, η ΔΕΥΑΖ και οι ιθύνοντες αυτής, θα συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση, ώστε να παύσει επιτέλους η πρωτοφανής στα χρονικά της Ζακύνθου περιβαλλοντική ρύπανση, που αποτελεί αυτή τη στιγμή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.”