Στη χθεσινή (25-6) έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων συζητήθηκε το θέμα που έθεσαν 4 συνδυασμοί της αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του συνδυασμού ΑΝΑΣΑ για τη διαρροή λυμάτων και λυματολάσπης από το βιολογικό καθαρισμό της Ζακύνθου.
Από τον πολύωρο και εξαντλητικό διάλογο δεν υπήρξε αποτέλεσμα και το νησί μας βρίσκεται στο ίδιο σημείο, δηλαδή και το φετινό καλοκαίρι θα αναγκαστεί να ζήσει με τα λύματα. Ο Αντιπεριφερεάρχης περιβάλλοντος Σ. Ιωάννου είπε ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τη διενέργεια ελέγχων και σημείωσε ότι χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση, ενώ ανακοίνωσε εντός των ημερών ελέγχους από 2 υπαλλήλους της ΠΙΝ.
Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος πήρε πρώτος το λόγο και είπε ότι έτσι όπως εξελίσσεται το πρόβλημα κρίθηκε αναγκαίο να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό για να στηριχθεί με θετικό τρόπο η επίλυσή του καθώς το πρόβλημα αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι της Ζακύνθου. Η άποψή μας είναι ότι η Περιφέρεια μπορεί να δώση λύση.
Ο κ. Γαλιατσάτος είπε πως «από το 2018 είχαν φανεί τα προβλήματα και ήταν μέγα λάθος που για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες γινόταν προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών με δήλωση της ΔΕΥΑΖ ότι μπορεί να παραλάβει τα λύματά τους. Αυτή η στάση έβλαψε και βλάπτει σήμερα τη Ζάκυνθο. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ λέει πως αυτό σήμερα δεν συμβαίνει κι εμείς που στα Περιφερειακά Συμβούλια συζητάμε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρέπει να το επισημαίνουμε στη γνωμοδότηση που δίνουμε».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η επικεφαλής της ΛΑΣΥ Αλεξάνδρα Μπαλού η οποία είπε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό και επικίνδυνο, γι’ αυτό και συμφώνησαν να γίνει η συζήτηση. «Δεν είναι αμέλεια, γραφειοκρατία ή παθογένειες, ανικανότητες ή απλές καθυστερήσεις. Η υγειονομική βόμβα που έσκασε στη Ζάκυνθο είναι η συνέχεια μιας πολιτικής που διαχρονικά έχει επιλέξει να μην ξοδεύει τίποτα στην δημιουργία υποδομών και την κάλυψη αναγκών των πολιτών. Αυτή είναι μία εγκληματική πολιτική στο επίπεδο της υγείας, του περιβάλλοντος και του εισοδήματος των κατοίκων”.
Την ενημέρωση ανέλαβε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσιος Τουρκάκης που είπε ότι «το 2019 δόθηκαν χρήματα για την αναβάθμιση του βιολογικού και ταυτόχρονα υπήρχε μελέτη για την επεξεργασία της ιλύος και είχαν δρομολογηθεί εξελίξεις για μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μία μελέτη για την επέκταση του βιολογικού. Από το 2019 μέχρι το 2023 δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά. Το Μάρτιο του 2024 που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή ελήφθη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλη την τετραετία. Επίσης έγιναν προσλήψεις για την καλοκαιρινή περίοδο και έχει λυθεί το θέμα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου ενώ έχει γίνει προγραμματισμός για προσλήψεις με 8μηνες συμβάσεις στη συνέχεια. Πάμε με σωστή λειτουργία και όχι σε ιδιωτικοποιήσεις. Η προηγούμενη διοίκηση άφησε ένα χρέος 2 εκ. ευρώ στη ΒΟΛΤΕΡΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα και έγιναν κατασχέσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΖ. Εμείς πιέσαμε με διακοπές υδροδότησης στους οφειλέτες για να μπορέσουμε να εισπράξουμε χρήματα τα οποία μας οφείλονταν με αυτό το βάναυσο τρόπο».
Ο Περιφερειάρχης Γ. Τρεπεκλής είπε ότι συνεργάζεται στενά με τη ΔΕΥΑΖ και ότι αναγνωρίζει πως το πρόβλημα της Ζακύνθου κορυφώνεται. Το Ιόνιο σε ζητήματα υποδομών είναι μία Περιφέρεια στο «κόκκινο», συμπλήρωσε και μετά είπε ότι τελικά εξασφαλίστηκαν τα 3,5 εκ. € για την αναβάθμιση του βιολογικού. Τώρα οι πρωτοβουλίες της ΔΕΥΑΖ θα είναι ασπιρίνη, συμπλήρωσε ο κ. Τρεπεκλής και υπενθύμισε πως ζήτησε χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα κατεπείγοντα προβλήματα των νησιών μας με ύδρευση-αποχέτευση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καποδίστριας στο στάδιο των ερωτήσεων έβαλε το ζήτημα των μεγάλων ξενοδοχείων για τα οποία είπε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιοι κάνουν προβιολόγηση των λυμάτων τους. Ανέφερε πως όσα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα για την κατασκευή τους, παίρνουν χρήματα και για βιολογικούς αλλά οι υπηρεσίες του νησιού δεν έχουν κατάσταση με τα ξενοδοχεία αυτά και άρα θα το δουν στο μέλλον.