Εκατονταδες επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού που λειτουργούν το νησί μας μαζί με τον έλεγχο στο Ναυάγιο, στο Θαλάσσιο Πάρκο αλλά και στα λιμάνια της πόλης και των Βολιμών χρειάζονται την παρουσία του Λιμεναρχείου, που όμως είναι ανέφικτο να κάνει τη δουλειά του με μόλις 22 άτομα!
Το θέμα έρχεται για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα με στόχο να δείξει ενδιαφέρον το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και να στείλει άμεσα προσωπικό για τις ανάγκες του καλοκαιριού.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το πρόβλημα αυτό ήλθε σε συζήτηση σε συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου Ιονιων νήσων για να ασκηθεί πίεση με πολλούς τρόπους στην κυβέρνηση και να πετύχουμε την έλευση κι άλλων λιμενικών.
Είναι πολύ παραστατικά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δειχνουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς που υπάρχει στο νησί μας και συγκεκριμένα:
Στη Ζάκυνθο και στο θαλάσσιο τομέα λειτουργούν 44 επιχειρήσεις θαλασσίων μέσων αναψυχής (τζετ σκι φουσκωτα κλπ), οι βάρκες οι οποίες λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στο νησί είναι 670 και κυκλοφορούν στη θάλασσα χωρίς ιδιαίτερο δίπλωμα. Διαθέτουμε 87 ημερόπλοια, 54 επαγγελματικά πλοία αναψυχής και φέτος θα έλθουν 64 κρουαζιερόπλοια
Ετησίως μέσω του λιμανιού διακινούνται χιλιάδες επιβάτες και συγκεκριμένα το έτος 2022 είχαμε 900.000 επιβάτες και το 2023 1.100.000 επιβάτες.
Τα ανωτέρω στοιχεία παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Γιακουμέλος ο οποίος ζήτησε προσωπικό για το Λιμεναρχείο, είπε ότι τα 22 άτομα που έχουμε τώρα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ζακύνθου και ζήτησε να βοηθήσει και ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Γιακουμέλος είπε ακόμα ότι με το υφιστάμενο προσωπικό δεν γίνεται να έχουμε σωστή αστυνόμευση και ότι οι απαιτήσεις είναι τεράστιες.
Το ίδιο θέμα, αν δεν ενισχυθεί η δύναμη του Λιμεναρχείου, θα επανέλθει σε νέα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων κι αυτό γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής περιόδου και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η Ζάκυνθος θα χρειαστεί οπωσδήποτε βοήθεια.