Για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο με τις βίλες μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η Πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Λένια Μαυρίκου η οποία με αφορμή την παρουσία της στη σύσκεψη υπό την υπουργό τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε τα σημεία πρώτιστου ενδιαφέροντος.
Η σύσκεψη με την υπουργό έγινε την περασμένη εβδομάδα (5-6) στο Πνευματικό Κέντρο και στη διάρκειά της οι εκπρόσωποι όλων των τουριστικών φορέων αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα του νησιού με κυρίαρχο την απουσία βασικών υποδομών.
Η κ. Μαυρίκου ανέφερε πως ο «Σύλλογος Ιδιωτικών Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών – Βιλών Ζακύνθου» ανήκει στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου και το επόμενο διάστημα θα έχει συνάντηση και στο υπουργείο τουρισμού.
Αναφορικά με τα θέματα που τέθηκαν στην υπουργό, η κ. Μαυρίκου σημείωσε πως «επισημάνθηκε η συνεισφορά της Ζακύνθου στο ΑΕΠ της χώρας μας σαν ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς με συνεχώς ανοδικούς δείκτες. Ειδικά για τις βίλες έγινε γνωστό ότι συνεισφέρουν στον ποιοτικό τουρισμό και έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι του τουρισμού. Αυτού του είδους τα καταλύματα συμβάλουν στις τοπικές οικονομίες και οι επισκέπτες από τις βίλες στηρίζουν την τοπική αγορά, δοκιμάζουν την κουζίνα του νησιού μας και γενικά λειτουργούν διαφορετικά από τoυς πελάτες των all inclusive ξενοδοχείων».
Για το κυρίαρχο που είναι το Ναυάγιο, η κ. Μαυρίκου είπε: «Η υπουργός ενημερώθηκε για το θέμα του Ναυαγίου καθώς εμείς οι ίδιοι το πλασάρουμε σαν τη νούμερο ένα ατραξιόν του νησιού μας κι αυτό δεν αλλάζει τώρα. Το Ναυάγιο έπρεπε να είχε προστατευθεί από χθες και εγώ ανέφερα πως με τις προσπάθειες του βουλευτή, του δημάρχου και του υπουργείου πρέπει να αποδοθεί στη ζακυνθινή κοινωνία που της ανήκει και η διαχείρισή του να περάσει στο Δήμο. Εμείς οι Ζακυνθινοί πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία του και να το προστατεύσουμε».
Η κ. Μαυρίκου χτύπησε καμπανάκι για την υφιστάμενη εξέδρα που είναι παλιά και είπε ότι «ανεβαίνουν πάνω της ακόμα και 20 άτομα για να τραβήξουν μία φωτογραφία. Δεν θέλω να αναφέρομαι σε δυσάρεστα αλλά τρέμω στην ιδέα τι θα γίνει αν η εξέδρα φύγει από τη θέση της. Επίσης στη γύρω περιοχή δεν υπάρχουν κάγκελα αλλά μία κόκκινη κορδέλα και δεν υπάρχουν αντίστοιχες πινακίδες που να γράφουν dangerous, δηλαδή επικίνδυνο σημείο. Είναι τα στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια.
Τόσα χρόνια με λυπεί που δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών και τελικά χάνουμε όλοι μαζί. Ευελπιστώ πως για το καλό του τόπου και της νέας γενιάς θα συνεργαστούν οι τοπικές αρχές μεταξύ τους και πως τα αρμόδια υπουργεία θα είναι έμπρακτα δίπλα μας. Έτσι θα δούμε μία Ζάκυνθο ευρωπαϊκών προτύπων».
Για τα άλλα ζητήματα για τα οποία ενημέρωσαν την κ. Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε: «Το άλλο θέμα που θέσαμε στην υπουργό τουρισμού είναι το ραντάρ του αεροδρομίου. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει αλλά έχουμε οικονομική ζημιά όταν πελάτες θέλουν αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στο νησί μας.
Ένα ακόμα θέμα που θέσαμε είναι η διευκόλυνση έλευσης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες καθώς υπάρχει τεράστιο ζήτημα με το προσωπικό στις επιχειρήσεις. Θα έχουμε τις βίζες εργασίες αλλά ζητάμε να μην έχουμε γραφειοκρατία και η παραμνή τους να είναι 6μηνη και όχι 12μηνη».
Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα που έχουμε ανάγκη, η κ. Μαυρίκου ανέφερε: «Η Ζάκυνθος έχει περάσει πολλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και εμείς οι ίδιοι πρέπει να την αναδείξουμε αλλά όχι σαν party island. Έχουμε πολλά να δώσουμε όπως πολιτισμό, γαστρονομία, φυσική ομορφιά και όταν τα ενισχύσουμε θα καταφέρουμε να έχουμε και ποιοτικό τουρισμό. Ακόμα πρέπει να παρουσιάσουμε και να εξελίξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η υπουργός υποσχέθηκε πως έμπρακτα θα είναι κοντά στους επιχειρηματίες».
Στα σημαντικά που αναφέρθηκαν στην υπουργό τουρισμού και θίγουν την ανταγωνιστικότητά μας είναι και η υψηλή δαπάνη για τους τουρίστες που θέλουν να έλθουν μόνοι τους στο νησί μας, θέμα για το οποίο η κ. Μαυρίκου είπε: « Ένα ακόμα που τέθηκε είναι το υψηλό κόστος του υποψήφιου ταξιδιώτη που θέλει να έλθει στη Ζάκυνθο και αυτό αφορά τους μεμονωμένους πελάτες. Το 70-80% των θέσεων στα αεροπλάνα έχουν κρατηθεί με τα πακέτα και εκείνοι που θέλουν να έλθουν μεμονωμένα πρέπει να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά. Η πτήση από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στη Μ. Βρετανία είναι 600 ευρώ και γενικά οι πτήσεις έχουν ακριβύνει».