Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία ημέρα υψίστης σημασίας, καθώς η φύση συνιστά το σπίτι όλων μας. Δυστυχώς όμως πολλοί από εμάς ξεχνούν την σημασία της και αποποιούνται της ευθύνης τους παραμελώντας το περιβάλλον σε καθημερινή βάση.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα στο νησί μας διάφορες ομάδες εθελοντών που έχουν θέσει στον πυρήνα των δράσεων τους την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μία από αυτές είναι και η εθελοντική ομάδα «Υλήεσσα» για την πορεία της οποίας μας ενημερώνει ο Δημήτρης Κλάδης.
Αρχικά ο κος Κλάδης αναφέρει ότι «οι δράσεις μας μετρούν ήδη πέντε χρόνια. Η συμβολή μας όσον αφορά το αποτύπωμα και την προσπάθεια σωτηρίας του πλανήτη σε έναν τόσο μικρό τόπο είναι τεράστια. Μιλάμε για έναν τεράστιο όγκο σκουπιδιών που κυρίως είναι στις ακτογραμμές και βγαίνουν από την θάλασσα. Έχουμε συλλέξει πάνω από πέντε χιλιάδες σακούλες σκουπιδιών. Έχουμε ενεργά περίπου εξήντα με εβδομήντα άτομα που εναλλάσσονται».
Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τα κίνητρα της δράσης τους ο κος Κλάδης επισημαίνει ότι «αυτό που μας ώθησε στην οικολογική δράση είναι η κατάσταση του νησιού. Δεν πήγαινε άλλο να πηγαίνουμε οπουδήποτε και να βλέπουμε σκουπίδια. Αυτό ακόμα συνεχίζεται βέβαια αλλά πριν δεν έδινε και κανείς σημασία. Οι παραλίες, αν εξαιρέσει κανείς τις οργανωμένες που κάποιοι τις εκμεταλλεύονται και εξυπακούεται ότι θα τις καθαρίσουν για να κάνουν την δουλειά τους, μένουν ακαθάριστες. Η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο οι οργανωμένες παραλίες. Υπάρχουν και άλλες πολλές που δεν είχε περάσει ποτέ κανείς. Στην παραλία «Δασάκι» όταν πήγαμε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 πατούσαμε κυριολεκτικά πάνω στα πλαστικά. Αν πάμε τώρα, θα μαζέψουμε μία με δύο σακούλες σκουπίδια που και πάλι δεν πρέπει να υπάρχουν».
Στην συνέχεια ο κος Κλάδης αναφέρεται στο αποτύπωμα που έχει αφήσει η εθελοντική δράση στο πλαίσιο της τοπικής μας κοινωνίας λέγοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια στις δράσεις μας το καλοκαίρι συμμετέχουν μέχρι και τουρίστες. Έχουμε κάνει αγώνα μέσα από τις δράσεις μας η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ. Μας στέλνουν μηνύματα ότι θέλουν να συμμετάσχουν και μας αναφέρουν ότι τους έχουμε παρακινήσει να αναπτύξουν εθελοντική δράση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον τόπο μας. Δεν μπορούμε όμως μόνοι μας. ο πρώτος στόχος είναι ο καθένας να μην πετάει τα σκουπίδια του και ο δεύτερος εκεί που θα βρεθεί να μαζεύει τα σκουπίδια γύρω του. Έτσι γίνεται καλύτερη δουλειά και μεταφέρεται και ένα μήνυμα στα παιδιά».
Ειδικότερα για την μετάδοση του μηνύματος για την προστασία του περιβάλλοντος στα παιδιά, ο κος Κλάδης τονίζει ότι «όσον αφορά τα παιδιά ειδικότερα είμαστε σε συζήτηση με τις τοπικές αρχές ώστε να βρεθούμε στα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά. Έχουμε ένα τεράστιο φωτογραφικό υλικό από δράσεις που μπορούμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά. Αυτό θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στο μυαλό τους. Ελπίζουμε να βρούμε ανταπόκριση ώστε να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο πιο οργανωμένα».
Εν κατακλείδι είναι φανερό ότι όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε το έργο των εθελοντικών ομάδων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αρχής γεννωμένης από την καθημερινότητά μας.
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ