Ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης αποτιμά θετικά την τουριστική κίνηση κατά τον μήνα Μάιο, τονίζει την μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των τουριστών ως φαινόμενο πανελλαδικής εμβέλειας και θίγει καίρια προβλήματα του τουριστικού κλάδου. Ειδικότερα αναφέρεται στην μη παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών στο νησί μας, αλλά και στο ζήτημα της υποστελέχωσης που εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτή πληγή για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Αποτιμώντας αρχικά την τουριστική κίνηση για τον μήνα Μάιο ο κ. Μπολίδης αναφέρει ότι «εμείς ξεκινήσαμε από Απρίλιο αλλά τον Μάιο, όπως έχουμε αυτή την στιγμή διαπιστώσει, οι πληρότητες στα προγράμματα των εταιρειών που συνεργαζόμασταν ήταν ικανοποιητικές έως πολύ ικανοποιητικές. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν και ευελπιστούμε ότι αυτή η ροή των αφίξεων θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο με μία δυσκολία από ότι διαπιστώνουμε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά νομίζουμε ότι θα καλυφθεί και αυτό με τις προσφορές».
Σχολιάζοντας την ποιότητα του τουρισμού ο κ. Μπολίδης αναφέρει ότι «αυτό που έχουμε διαπιστώσει σε meeting που είχαμε και με άλλους προορισμούς είναι αυτό που συμβαίνει στην Ζάκυνθο, συμβαίνει γενικά σε όλη την Ελλάδα. Πια οι τουρίστες έχουν μία μειωμένη αγοραστική δύναμη, επέστρεψαν να κινούνται πίσω από οργανωμένα πακέτα που τους διασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα, ώστε να ελέγχουν το κόστος. Δεν έχουν την δυνατότητα που είχαν άλλες χρονιές να ξοδέψουν κάπως περισσότερα χρήματα. Η ποιότητα του τουρισμού είναι η ίδια αλλά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από μέρους των πελατών να ξοδέψουν περισσότερα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επέλεξε να έρθει κάποια άλλη διαφορετική μερίδα τουριστών στην Ζάκυνθο. Αυτό συμβαίνει γενικά στην Ελλάδα και νομίζω ότι θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια δεδομένο για όλους μας. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε λίγο και εμείς τις προσδοκίες μας, γιατί πια όπως και σε εμάς έτσι και στο εξωτερικό δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες ώστε ο μεσαίος τουρίστας που επισκέπτεται την Ζάκυνθο να μπορεί να ξοδέψει κάτι περισσότερο. Σίγουρα υπάρχει ένας πολύ καλύτερος τουρισμός αλλά αυτό ο τουρισμός δεν είναι τόσο μεγάλος. Βέβαια κάνει τις διαφορές αλλά αυτό θα επιλυθεί εφόσον λύσουμε σημαντικά πράγματα για το νησί μας όπως είναι ο τρόπος αφίξεων, ώστε να λυθεί πια αυτό το δεδομένο του άραξου, ώστε να μπορούν να μπουν όχι μόνο charter αφίξεις αλλά και μεμονωμένες και να έχουμε περισσότερα slots. Ο καλός τουρίστας θα έρθει όχι για να εισπράξει τις υπηρεσίες μόνο ενός δωματίου αλλά τις υπηρεσίες ενός νησιού και αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να βελτιωθούν τάχιστα ώστε να μπορούμε να τις παρέχουμε στο νησί. Ο πολύ καλός τουρίστας έτσι από μόνος του θα κάνει διαφήμιση για να φέρει τον επόμενο καλό τουρίστα. Έχουμε την δυνατότητα να τον φέρουμε γιατί υπάρχουν τα οργανωμένα πακέτα. Οι εταιρείες παίρνουν το ρίσκο και βάζουν τα charter. Πρέπει να διαθέσουμε όμως και θέσεις ώστε να έρθει και ο τουρίστας που ψάχνεται εκτός πακέτου και να επισκεφτεί το νησί. Αλλά αυτός ο τουρίστας είναι πιο απαιτητικός και απαιτεί εκτός από ένα πολύ καλό δωμάτιο, το οποίο υπάρχει στην Ζάκυνθο και όλες τις άλλες υπηρεσίες, όπως τις απαιτούμε και εμείς που ζούμε στην Ζάκυνθο.
Προς το παρόν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν και οι αφίξεις που έχουμε δεν θα έχει την πολύ μεγάλη αλλαγή, διότι ακόμα οι εταιρείες προσπαθούν να δικαιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αυτό όμως δεν θα μπορέσει να διαρκέσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι με το διαδίκτυο και όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα αυτό θα γίνει κάποια στιγμή πιο έντονο μέσα από την δυσαρέσκεια που πια δεν θα ελέγχεται ούτε από εμάς ούτε από τον ξενοδόχο ούτε από τον tour operator, γιατί θα έχει αναρτηθεί και γνωρίζουμε όλοι ότι οι τουρίστες πλέον μπαίνουν σε πλατφόρμες οι οποίες παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα του νησιού μέσα από ρεαλιστικές γνώμες και όχι με αυτό που τους παρουσιάζουμε εμείς».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος στο νησί μας ο κ. Μπολίδης σημειώνει ότι «η υποστελέχωση θα είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός τα επόμενα χρόνια, διότι οι υπηρεσίες που καλούνται οι επιχειρηματίες να προσφέρουν με ανειδίκευτο προσωπικό, το οποίο αναγκαστικά το πήραν, διότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά, θα υποβαθμίσει το service που είναι πια ο καθοριστικός παράγοντας. Όταν δεν θα μπορούν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, δυστυχώς θα υπάρξουν και εκεί θέματα που θα επηρεάσουν τον πελάτη και θα σκεφτεί τι θα αποφασίσει να επισκεφτεί. Γενικά στην Ζάκυνθο όλοι διαπιστώνουμε τα προβλήματα. Οι λύσεις δεν υπάρχουν, γιατί δεν βοηθιέται από την κεντρική διοίκηση. Χρειάζεται ένας συντονισμός και μία οργάνωση από την κεντρική διοίκηση. Μόνο εκείνη μπορεί να δώσει αυτά τα αποτελέσματα οργανώνοντας καλύτερα και προσφέροντας την δυνατότητα να δοθούν παροχές σε αυτούς που θα έρθουν να δουλέψουν εδώ και μία περαιτέρω γνώμη και σωστή πολιτική και στους επιχειρηματίες ώστε να βρεθούμε σε κάλυψη των αναγκών μας».
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ