Μια δύσκολη εβδομάδα για τους δεκάδες επαγγελματίες των ακτών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε σχέση με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εφαρμογή ενός νέου νόμου για την διαχείρησή τους.
Η δημοπράτηση των παραλιών ορίζεται από φέτος σε ένα νέο πλαίσιο, καθώς προβλέπεται ότι η όλη διαδικασία θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Ταυτόχρονα προβλέπονται αυστηρότεροι έλεγχοι στις ακτές. Το πλαίσιο μας δίνει ο υπεύθυνος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Βασίλης Παλαιοθόδωρος.
Η δημοπράτηση των παραλιών παύει να αποτελεί ευθύνη του Δήμου και μετατοπίζεται στο αρμόδιο Υπουργείο. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχει κριθεί από την κτηματική υπηρεσία ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Ο κ. Παλαιοθόδωρος αναφέρει ότι… «είμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης η οποία φέτος θα γίνει ηλεκτρονικά και δεν θα γίνει από το Δήμο αλλά από το Υπουργείο. Κάναμε την προκήρυξη. Η διαδικασία δημοπράτησης θα γίνει ηλεκτρονικά στις 5 Ιουνίου στις 10.30. Ο καθένας μπορεί να υποβάλει αίτημα μέσα από την πλατφόρμα. Όποιος έχει κάνει σχετικό αίτημα, έχει καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές και έχει το δικαίωμα να πάρει μέρος στην δημοπρασία στις 5 του μήνα, θα λάβει μέρος κανονικά. Πρώτη φορά γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία. Αυτός που θα δώσει μεγαλύτερη προσφορά αυτός θα πάρει και τον χώρο. Εμείς δεν επεμβαίνουμε πουθενά. Επεμβαίνει ο πολίτης, με τους κωδικούς taxes μπαίνει και δίνει τις προσφορές. Ήδη έχει καταχωρήσει εγγυητικές και κάποια άλλα στοιχεία. Τα έχουμε ελέγξει, τα έχουμε κάνει δεκτά και έχουν το δικαίωμα όσοι εγκρίθηκαν να πάρουν μέρος στην διαδικασία»
ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΜΕΣΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Οι έλεγχοι για τις περιπτώσεις καταπατήσεων στις παραλίες αναμένεται φέτος να αυστηροποιηθούν και η όλη διαδικασία θα είναι περισσότερο οργανωμένη με την συνδρομή των τεχνολογικών μέσω. Σχετικά με αυτό ο κ. Παλαιοθόδωρος δηλώνει ότι «εμείς εξασφαλίζουμε τα μέτρα προστασίας κατά των καταπατητών και των παραβατών στον αιγιαλό, στον παλαιό αιγιαλό και σε όλους αυτούς τους χώρους που ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας και σύγχρονα μέσα. Μπορεί σύμφωνα με τη νομοθεσία να ζητήσει κλιμάκιο ο εισαγγελέας Ζακύνθου, μπορεί να κάνουμε και μεικτά ή αυτεπάγγελτα. Πέρυσι λίγες φορές βρεθήκαμε με άλλα κλιμάκια. Τις περισσότερες φορές είχαμε ζητήσει την συνδρομή της αστυνομίας και μας βοηθούσε. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπήρχαν καταγγελίες και τα ίδια τα αστυνομικά όργανα ζήτησαν να πάμε και να κάνουμε μαζί έλεγχο σε κάποιους χώρους. Αυτά θα συνεχιστούν και φέτος. Απλά είναι πιο αυστηρές οι ποινές και η κατάσταση πιο εύκολα ελέγξιμη. Υπάρχουν πια πλατφόρμες που μπορεί ο καθένας να μπει να κάνει καταγγελίες. Αυτές τις καταγγελίες τις βλέπουμε και εμείς και το Υπουργείο και θα πρέπει να τις εξετάζουμε. Αρχίζουμε και μπαίνουμε σε μία κατάσταση πιο οργανωμένη από ότι πριν».
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΑΙΓΙΑΛΟ
Σε σχέση με το θέμα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην περιοχή του παλαιού αιγιαλού «έχουν κατατεθεί αιτήματα αναγνώρισης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στον παλαιό αιγιαλό σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που αναφέρεται στην παράγραφο 12 του άρθρου 5 του καινούριου νόμου. Σύμφωνα με αυτήν θα πρέπει να γίνει πλήρης έλεγχος στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα για να γίνει αναγνώριση και διαγραφή από το δημόσιο κτήμα του κάθε ακινήτου, εφόσον πληρούνται οι προδιαγραφές και είναι απόλυτα σίγουρο ότι ταυτίζεται με αυτόν τον τίτλο τον οποίο έχει ο καθένας. Είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει τόσο σύντομα. Χρειάζεται προσοχή, γιατί μιλάμε για ιδιοκτησία που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε σφάλμα. Αν δεν έχει τελεσιδικήσει η διαδικασία και δεν έχει γίνει διαγραφή του δημοσίου κτήματος, εμείς δεν μπορούμε σαν κτηματική υπηρεσία να προχωρήσουμε σε παραχώρηση. Αν υπάρχει κάποια απόφαση από το Υπουργείο που να αναλαμβάνει αυτή την διαδικασία και να μπορούμε να την επικαλεστούμε και εμείς, δεν έχουμε καμία αντίρρηση . Πρέπει να υπάρχει το νομικό πλαίσιο. Όσοι δεν έχουν αναγνώριση στον παλαιό αιγιαλό, που δεν προβλέπεται να υπάρχει αναγνώριση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του αιγιαλού».
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ