Στροφή στην παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να συστήσουν κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρηματικοί όμιλοι διεθνώς αλλά και στην Ευρώπη, μετά τα νέα στοιχεία τα οποία πρόσφατα έγιναν γνωστά στις χώρες που παράγουν το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, φέτος αναμένεται να παραχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις 2,3 εκατ. τόνοι, λιγότεροι από τους 2,5 εκατ. τόνους που παρήχθησαν κατά τη δύσκολη συγκομιδή του 2023 και πολύ λιγότεροι από τους 3,4 εκατ. τόνους που παρήχθησαν το 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η διεθνώς αναγνωρισμένη εφημερίδα του Λονδίνου, The Guardian, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά, ασκώντας πίεση στις τιμές για τους αγοραστές.
“Οι τιμές του ελαιολάδου πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος – με στόχο να ξεπεράσουν τις 16 λίρες (δηλαδή 20 ευρώ το κιλό), το λίτρο για ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο – εν τω μέσω της πτώσης της παγκόσμιας παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, αναφέρει ακόμα η εφημερίδα.
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
“Η προσφορά είναι δύσκολη και δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση”, δήλωσε ο Walter Zanre, ο Βρετανός επικεφαλής της Filippo Berio, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι τιμές λιανικής αναμένεται να αυξηθούν και πάλι τις επόμενες εβδομάδες. Η παραγωγή σε όλο τον κόσμο επηρεάζεται από τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική κρίση. Υπάρχουν ελπίδες ότι η παραγωγή φέτος θα μπορούσε να βοηθηθεί από την επιστροφή σε πιο φυσιολογικές καιρικές συνθήκες στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα δέντρα μόλις αρχίζουν να ανθίζουν.
Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται να είναι έως και 60% χαμηλότερη στην Ελλάδα και μειωμένη περισσότερο από το μισό στην Τουρκία, καθώς τα δέντρα και στις δύο χώρες θα ανακάμψουν από τις μεγάλες συγκομιδές του 2023.”
Οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο αυξήθηκαν περισσότερο από 60% στην Ιταλία και την Ισπανία τον περασμένο μήνα και περισσότερο από 80% στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου. Οι υψηλές τιμές οδήγησαν σε στροφή σε άλλα έλαια, όπως το ηλιέλαιο και η ελαιοκράμβη, επισημαίνει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.