‘Εως τις 31 Μαίου ζητά από τους Δήμους της χώρας να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δημοπράτησης των παραλιών σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο τελευταίος νόμος ν. 5092/2024, που ψήφισε η Βουλή.
Παρότι σε πολλούς Δήμους της χώρας έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες από το Δήμο Ζακύνθου δεν έχει προχωρήσει η σχετική ανάρτηση και πρόσκληση στον επίσημο ιστότοπο του.
Συνολικά περισσότερες από 1200 δημοπρασίες τμημάτων έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία στην ειδική ψηφική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών. Στο μεταξύ από τα προηγούμενα χρόνια άλλες 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση, έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΛΑΓΑΝΑ
Πέντε παραλίες στον κόλπο του Λαγανά περιλαμβάνονται στις 198 αποκαλούμενες “απάτητες” παραλίες της χώρας στις οποίες δεν θα επιτραπεί η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων και άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Ο κατάλογος ωστόσο φαίνεται πως είναι ατελής καθώς η σχετική απόφαση σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ασαφής και δεν ορίζει με συντεταγμένες τις παραλίες, αλλά με μια γενική περιγραφή.
Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο για τις μισθώσεις παραλιών (ν. 5092/2024), ο νέος κατάλογος καταρτίζεται με βάση γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ, υπεύθυνος για τις προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας).
Στην περίπτωση της Ζακύνθου οι παραλίες ανήκουν στο χώρο ευθύνης του άλλοτε Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και πρόκειται για περιοχές που κατά το παρελθόν η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων υπόκειντο σε αυστηρά κριτήρια.
Στο χάρτη της υπουργικής εγκυκλίου και οι πέντε ακτές βρίσκονται εντός του κόλπου Λαγανά και εκτείνονται από το ακρωτήρι του Γέρακα έως το ακρωτήρι του Μαραθιά.
OI ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ
Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο την ευθύνη της δημοπράτησης για τη μίσθωση των παραλιών, που θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα την έχει πλέον η Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου.
Τις εισπράξεις της μίσθωσης θα τις εκταμιεύσει η Κτηματική Υπηρεσία και ένα ποσοστό των χρημάτων από την μίσθωση θα αποδίδεται στους οικείους Δήμους.
Ήδη από πολλούς Δήμους της χώρας έχει διατυπωθεί η άποψη ότι τα ποσοστά αυτά δεν καλύπτουν τις δαπάνες για την καθαριότητα των παραλιών για την φύλαξή τους από ναυαγοσώστες.
Ωστόσο το ποιος αποφασίζει τη μίσθωση ή μη των παραλιών για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων (σε παραλίες που δεν προστατεύονται) παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα στις σχέσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους Δήμους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Δήμος μπορεί να γνωμοδοτεί αρνητικά για τη μίσθωση μιας παραλίας, το υπουργείο όμως δεν είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί την επιθυμία του.
Σε κάθε περίπτωση όμως ενδέχεται μια πρόταση του οικείου Δήμου για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων σε κάποια ακτή να μην την αποδεχθεί το αρμόδιο Υπουργείο.