Με επίσκεψη των τοπικών αρχών στο πλάτωμα του Ναυαγίου μπήκε η εβδομάδα μετά το Πάσχα και ο Βουλευτής μαζί με τον Δήμαρχο πήγαν στην περιοχή για να δουν το τι θα κάνουν με το φλέγον ζήτημα αφού η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που είχαμε πέρυσι, δηλαδή δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στην αμμουδιά ούτε η κολύμβηση.
Βουλευτής
Ο κ. Διονύσης Ακτύπης, Βουλευτής Ζακύνθου, δήλωσε στον – Ε- σχετικά με την επίσκεψη στο πλάτωμα του Ναυαγίου: «Επισκεφτήκαμε το Ναυάγιο για να δούμε ποια είναι η κατάσταση εκεί. Ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει σε επικίνδυνα σημεία. Τοποθετήθηκαν πινακίδες από τον Δήμο σε πάρα πολλά σημεία μετά από τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού. Αυτό δεν διασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή. Χρειάζεται οπωσδήποτε φύλαξη από ανθρώπους στο πλάτωμα ώστε να μην μπορούν να πλησιάσουν στα επικίνδυνα σημεία. Να υπάρχει ένας έλεγχος της πρόσβασης στην συγκεκριμένη περιοχή.
Κοιτάμε να αναλάβει ο Δήμος αυτή την διαχείριση στην περιοχή όπως έχουμε πει. Αυτό θέλουμε να γίνει μόνο και μόνο για να έχουμε τους ανθρώπους της φύλαξης για να υπάρχει ασφάλεια».
Για τα μέτρα και τις απαγορεύσεις για το Ναυάγιο ο κ. Δ. Ακτύπης είπε τα εξής: «Όσον αφορά το θαλάσσιο τμήμα είναι καθορισμένο. Στην παραλία δεν θα υπάρχει αποβίβαση επιβατών. Θα γίνεται ότι έγινε και πέρυσι. Θα πλησιάζει ο κόσμος στα 20 μέτρα περίπου για να φωτογραφίζουν. Η παραλία είναι πάρα πολύ μικρή όπως έχουμε πει. Από εκεί και πέρα, πρέπει να διασφαλίζουμε το πάνω κομμάτι που είναι οι γκρεμοί ώστε να μην έχουμε ατυχήματα».
Ο κ. Δ. Ακτύπης αναφέρθηκε στην μελέτη των καθηγητών του Πολυτεχνείου σχετικά με την επισκευή του καραβιού: «Η μελέτη προχωράει. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε στα χέρια μας το τι ακριβώς πρέπει να γίνει για την συντήρηση του πλοίου αλλά και το πως πρέπει να προχωρήσουμε. Βέβαια, γίνονται μετρήσεις τώρα με τους κυματισμούς. Ήταν 4 άτομα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για να μπορέσουμε να έχουμε μια εικόνα. Πρέπει να διασφαλίσουμε την παραλία γιατί ήδη διαβρώνεται. Το σκάφος έχει πλησιάσει πολύ κοντά στην θάλασσα. Αυτές οι μελέτες γίνονται και για την αποκατάσταση της παραλίας. Εμείς κοιτάμε ώστε από φέτος το Ναυάγιο να είναι επισκέψιμο υπό όρους και συνθήκες».
Για τον δρόμο διαφυγής του Ναυαγίου ο κ. Δ. Ακτύπης είπε τα εξής: «Ταυτόχρονα με όλα τα άλλα προχωράμε και τον δρόμο διαφυγής που γίνεται μελέτη. Αυτή η μελέτη αφορά το τμήμα από την θέση του μικρού παρκινγκ έως τον Άη Γιώργη των Κρημνών. Επομένως, γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα που δεν ασχολήθηκε ποτέ κανένας το προηγούμενο διάστημα. Μετά από 43 χρόνια εμείς προσπαθούμε να βρούμε την λύση που δεν είναι κάτι τόσο εύκολο όταν δεν έχεις τίποτα στα χέρια σου από τα προηγούμενα χρόνια»΄.
Ο κ. Δ. Ακτύπης είπε σχετικά για τυχόν παράπονα των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών μετά τις απαγορεύσεις: «Οι βαρκάρηδες στην περιοχή συμφωνούν με όλα αυτά γιατί είναι μεγαλύτερη η ασφάλεια. Βλέπανε τα προβλήματα που υπήρχαν όταν ο κόσμος κατέβαινε στην παραλία, δηλαδή τα μεγάλα σκάφη που πλησίαζαν με τις προπέλες τους στην παραλία και πέταγαν την άμμο και το χαλίκι. Έτσι, συμμετείχαν και αυτά στην διάβρωση αλλά και στην σμίκρυνση της ακτής. Όλος αυτός ο κόσμος που κατέβαινε κάθε καλοκαίρι στην ακτή και έπαιρνε για σουβενίρ ένα κομμάτι μέταλλο από το καράβι του ναυαγίου, συμμετείχε στην καταστροφή του «Παναγιώτη». Όλα αυτά τα αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο και μπορούμε να προστατέψουμε το αξιοθέατο για να το έχουμε για πολλά χρόνια ακόμα».
Μητροπολίτης Δωδώνης
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος δήλωσε στον – Ε- σχετικά με την επίσκεψη των αρχών στο Ναυάγιο: «Έμαθα ότι πήγε ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος μετά την γιορτή του Αγίου Γεωργίου για να δουν το Ναυάγιο και ότι κλείνει κάτω η πρόσβαση αλλά κλείνει και πάνω γιατί είπε ο κ. Λέκκας ότι είναι επικίνδυνο. Έτσι, περιορίζεται λίγο ο αριθμός των επισκεπτών. Δεν κλείνει ολοσχερώς αλλά μερικώς. Αυτό ας το δουν οι παράγοντες του τουρισμού, αυτοί που ενδιαφέρονται για την Ζάκυνθο και το Ναυάγιο. Εμείς θα κανονίσουμε βάση της ιδιοκτησίας μας και το τι λένε οι επιστήμονες.
Την περιουσία της Μονής θα κανονίσουμε εμείς το που θα πάει και όχι ο Βουλευτής.
Γιώργος Τσουρουνάκης
Ο κ. Γ. Τσουρουνάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού συμβουλίου δήλωσε στον – Ε- σχετικά με την επίσκεψη του Βουλευτή και του Δημάρχου στο πλάτωμα του Ναυαγίου: «Αυτή η επίσκεψη δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά το Ναυάγιο θα παραμείνει κλειστό ενώ είχαμε υποσχέσεις και από τον Δήμαρχο αλλά και από τον Βουλευτή ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει και θα το διαχειριστεί ο Δήμος. Όμως, δεν έχει γίνει τίποτα και κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το να κλείνεις μια περιοχή γιατί δεν μπορείς να πάρεις τα σωστά μέτρα και να είναι ανοιχτή και προσβάσιμο όπως είναι το Ναυάγιο, είναι μεγάλο λάθος για το νησί μας. βέβαια, η Ζάκυνθος προσφέρει και πολλά άλλα πράγματα αλλά δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε και το Ναυάγιο το οποίο έκανε πολύ γνωστή την Ζάκυνθο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχουμε αξιοποιήσει τα πράγματα που προσφέρει το νησί όπως είναι ο πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα αλλά και η γαστρονομία. Δεν θα έπρεπε να είμαστε εξαρτώμενοι 100% από το Ναυάγιο. Θεωρώ ότι έχει αποτύχει σε αυτό το κομμάτι ο Δήμος καθώς και ο Βουλευτής».
Για την κόντρα με την Εκκλησία ο κ. Γ. Τσουρουνάκης είπε τα εξής: «Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το καράβι είναι πάνω στον αιγιαλό και δεν έχει καμία δουλειά η εκκλησία. Η διαφορά εκκλησίας και Βουλευτή είναι μόνο στο χερσαίο κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα, στην γραμμή που έχει οριοθετήσει το κράτος που και αυτή την αμφισβητεί η εκκλησία αλλά είναι θέμα πλέον των Δικαστηρίων ώστε να αποφασίσουν που πρέπει να πάει η γραμμή αιγιαλού και παραλίας.
Όμως, σε κάθε περίπτωση ο Δήμος θα μπορούσε να απαλλοτριώσει ένα κομμάτι στο πλάτωμα και να μπορεί να στήσει την λειτουργία του Ναυαγίου. Από εκεί και πέρα, αν η εκκλησία είναι ο ιδιοκτήτης να αποζημιωθεί γι’ αυτό. Βέβαια, θα μπορούσε να γίνει ένας φορέας διαχείρισης της περιοχής. Εμείς σαν συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας» το έχουμε πει πολλές φορές. Σε αυτόν τον φορέα θα μπορούσε να συμμετέχει και η εκκλησία γιατί δεν είναι μόνο το Ναυάγιο αλλά και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μαζί με το φυσικό τοπίο. Όλα αυτά πρέπει να αναδειχτούν και μόνο ένας φορέας μετά από μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη θα μπορούσε να διαχειριστεί την συγκεκριμένη περιοχή. Όμως, έμεινε πίσω όλο αυτό με τον κ. Αρετάκη αλλά η νέα Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει αναθέσει σε ένα σοβαρό γραφείο μια ειδική μελέτη για να ξεκινήσει να δημιουργείται ο φορέας που θα διαχειριστεί ο Ναυάγιο. Χωρίς φορέα πως θα πάμε στο Υπουργείο για να τους πούμε να μας δώσουν το Ναυάγιο;»
Ο κ. Γ. Τσουρουνάκης αναφέρθηκε στην μελέτη του Πολυτεχνείου για το καράβι και είπε τα εξής: «Στο κομμάτι της επισκευής θεωρώ ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Έχει εμπλακεί το πολυτεχνείο που θα μας δώσει μια μελέτη. Το Πολυτεχνείο είναι ένα ίδρυμα πολύ φερέγγυο και σωστό με επιστήμονες κύρους. Από εκεί και πέρα, η συντήρηση μπορεί να γίνει αλλά πως θα είναι η προσβασιμότητα ώστε να πηγαίνουν οι άνθρωποι και από ο πάνω μέρος αλλά και από την θάλασσα για να βλέπουν το Ναυάγιο. Δεν εννοώ να πηγαίνουν να το ΄΄χαϊδεύουν΄΄ αλλά να πλησιάζουν κοντά και να βγάζουν φωτογραφίες».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ