Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός βλαβών έγινε γνωστός τις τελευταίες ώρες από την ΔΕΥΑΖ. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΖ προσπαθούν καθημερινά να επισκευάσουν βλάβες σε όλο το νησί λόγω του διάτρητου δικτύου που υπάρχει. Η κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ δυσχέρεια.
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δίκτυα ύδρευσης όπου είναι ακόμα με αμιαντοσωλήνες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα επισκευάστηκαν περίπου 60 βλάβες που ξέσπασαν στην Ζάκυνθο και είναι για επισκευή άλλες 250.
Master plan
Ο κ. Σπύρος Φαραός, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ δήλωσε στην -Ε- Σχετικά με την παρουσίαση του master plan που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα:΄΄Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το master plan έπρεπε να έχει γίνει από την δεκαετία του 90. Αυτό είναι η βασική προϋπόθεση για να δούμε τα προβλήματα και να τα επιλύσουμε. Έχουμε ένα μπούσουλα που δείχνει λύσεις για το κάθε πρόβλημα. Καταλάβαμε το πιο βασικό πρόβλημα όπου είναι οι βλάβες που έχει το δίκτυο είτε το εξωτερικό στο χωριό είτε οι κεντρικοί αγωγοί, όσοι παλιοί έχουν απομείνει. Κατηγοριοποιούνται κατά προτεραιότητες το τι πρέπει να ξεκινήσει. Μας δίνει το έναυσμα ώστε να ξεκινήσουμε από κάπου΄΄.
Γεωτρήσεις
Ο κ. Σ. Φαραός αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις που υπάρχουν αλλά και στην επικινδυνότητα που έχουν κάποιες και είπε τα εξής:΄΄ Το master plan λέει τι να κάνεις. Αυτές πρέπει να τις κοιτάξεις. Το master plan δεν είναι η μελέτη που θα σου πει ξεκάθαρα τι να κάνεις. Κάνεις κάποιες διαδικασίες. Πρώτα απ’ όλα ξεκινάς μια μελέτη για να επισκευάσεις το δίκτυο που έχουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε αύριο το πρωί να κάνουμε 15 γεωτρήσεις και να είναι το νερό πόσιμο. Αν όμως το βάλουμε στο δίκτυο που έχουμε τότε δεν έχει νόημα γιατί αυτές οι γεωτρήσεις θα δουλεύουν μέρα και νύχτα ώστε να δώσουν νερό στον κόσμο και το 70%του νερού θα χάνεται. Θα πηγαίνει μόνο το 30% και αυτές θα είναι σε συνεχή λειτουργία επι χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και σε αυτές κάποια στιγμή να έχουν υψηλή αγωγιμότητά΄΄.
Δίκτυο ύδρευσης
Για τα διάτρητα δίκτυα ύδρευσης του νησιού μίλησε ο κ. Σ. Φαραός και ανέφερε χαρακτηριστικά:΄΄ Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα δίκτυα ύδρευσης. Αυτό είναι το σημαντικό όπου το αναφέρει και η μελέτη και το έχει στο νούμερο 1. Πρέπει να εγκατασταθούν τα εσωτερικά δίκτυα , κεντρικούς αγωγούς και να φτιαχτούν φανοστάσια και φρεάτια τηλεχειριζόμενα. Όταν καταφέρεις να ξεκινήσεις από εκεί σταδιακά όπου αυτά χρειάζονται μελέτες και μετα να βρεθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα βρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ξεκινήσουμε να εγκαταστήσουμε τα δίκτυα. Ταυτόχρονα, θα εξετάζουμε και τα αλλά θέματα που είτε είναι ανόρυξη νέων γεωτρήσεων είτε αυτές που έχουν κάποιο πρόβλημα να τις σταματήσεις. Αν καταφέρουμε και επισκευάσουμε τις διαρροές τότε δεν χρειάζεται να δουλεύουμε όλες τις γεωτρήσεις.
Το πρόβλημα που έχει το νησί είναι ότι χάνει πάρα πολύ νερό. Οι μεγαλύτερες βλάβες είναι στο δίκτυο με τις αμιαντοσωλήνες. Από εκεί θα ξεκινήσουν οι μελέτες αντικατάστασης των δικτύων γιατί οι αμιαντοσωλήνες είναι το βασικό. Εμείς θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας υπηρεσίες να κάνουμε τις μελέτες που πρέπει. Θα προσπαθήσουμε όπου μπορούμε μέσω των τεχνικών μας να κάνουμε μικρά έργα και να ατιμαστούμε τμήματα σιγά σιγά. Όλα αυτά θα γίνουν βάση μελέτης. Θα τα κατηγοριοποιήσουμε και μετα θα τα βάλουμε ανά προτεραιότητα.
Γνωρίζουμε ότι στο Καταστάρι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει ένα σημείο στο Καταστάρι που έχουν κάνει ανά 20 μέτρα τομές στον δρόμο για να βρουν την βλάβη και δεν βρίσκεται. Πάνε οι υπάλληλοι παιδεύονται 3 μέρες και σκάβουν ασταμάτητα και μετα δημιουργείται κάπου αλλού άλλη βλάβη΄΄.
Στις βλάβες που υπάρχουν αυτή την στιγμή σε ολόκληρή την Ζάκυνθο αναφέρθηκε ο κ. Σ. Φαραός:΄΄ Καταφέραμε μέσα σε 20 μέρες που έχουν έρθει καινούργιοι υπάλληλοι και επισκευάσαμε περίπου 60 βλάβες έχουν μείνει άλλες 250΄΄.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ