Την ανάγκη ο σχεδιασμός των αναγκών της υδροδότησης να γίνει στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων από την άντληση που γίνεται από δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσεις, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των μηχανικών Γιώργος Μοθωναίος, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ με αφορμή τις παρεμβάσεις του στην παρουσίαση του master plan της ύδρευσης που έγινε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο.
«Οι μηχανικοί βγάζουν ασπροπρόσωπη την κοινωνία όταν καλούνται κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται στο πέρασμα των χρόνων. Είμαστε συνεπείς όταν καλούμαστε σε συνεδριάσεις και παρουσιάσεις μελετών κλπ.
Η ερώτησή μου αφορούσε τα στοιχεία και αν έχουν πάρει τις μετρήσεις από την διεύθυνση υδάτινων πόρων της Περιφέρειας Ιονίων νήσων για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις και τις αποστάσεις που έχουν από τις γεωτρήσεις του Δήμου. Επίσης το βάθος από το οποίο αντλούν νερό και το μεταφέρουν μέσω των υδρομεταφορέων στις τουριστικές επιχειρήσεις. Όλοι γνωρίζουμε πως το 50% των αναγκών που έχουν οι επιχειρήσεις το καλοκαίρι το παίρνουν από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις. Εκτός από το βάθος, πρέπει να γνωρίζουμε και πόσα κυβικά αντλούνται κάθε μέρα» είπε αρχικά ο Πρόεδρος ο οποίος στη συνέχεια σχολίασε τις απαντήσεις.
«Η απάντηση που έλαβα είναι πως οι μελετητές δεν έχουν πάρει στοιχεία και νομίζω πως πρέπει να τα ζητήσουν άμεσα και αν χρειάζεται να γίνει αναπροσαρμογή του master plan.
Σε γενικές γραμμές αναφέρθηκε πως αντλούνται ίσες ποσότητες νερού από τις δημοτικές και τις ιδιωτικές γεωτρήσεις. Είναι περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά το χρόνο.
Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ένας και από τον ίδιο αντλούνται ποσότητες νερού από το Δήμο και από τους ιδιώτες» σημείωσε ο κ. Μοθωναίος.
Οι γεωτρήσεις
Μιλώντας αναλυτικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γεωτρήσεις, ο κ. Μοθωναίος είπε: «Το βασικό που ανέδειξε το master plan είναι ότι έχουμε μεγάλη υφαλμύρωση στις γεωτρήσεις στο Κερί γιατί δημιουργείται μεγάλη αγωγιμότητα και πρέπει άμεσα να βγουν από το δίκτυο. Το καλοκαίρι του 2023 μία γεώτρηση στο Κερί έφτασε η αγωγιμότητά της σε 20.000 όταν το επιτρεπτό όριο είναι από 300 έως 2500. Δηλαδή η γεώτρηση έδινε θαλασσινό νερό.
Οι γεωτρήσεις της Λιθακιάς έχουν καλό νερό όπως και οι περιοχές σε Γερακαρία, Κυψέλη κλπ., αλλά χρειάζεται να γίνουν καινούργια υδραγωγεία και αγωγοί από την ώρα που το νερό βγαίνει από τη γεώτρηση μέχρι να φτάσει στα εσωτερικά δίκτυα».
Αναφορικά με το πλάνο που θα γίνει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του νερού, ο Πρόεδρος των Μηχανικών είπε: « Οι μελετητές ήλθαν να μας δείξουν το μοντέλο ύδρευσης της Ζακύνθου για τα επόμενα 20 με 50 χρόνια. Αναφέρθηκαν σε όλα τα στάδια που χρειάζονται για να έχουμε νερό συνεχούς ροής και πόσιμο. Η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί αν φτιάξουμε το δίκτυο για να μην έχουμε διαρροές, αν εμπλουτίσουμε τις γεωτρήσεις και αν βρούμε σημεία που ο υδροφόρος ορίζοντας έχει νερό.
Η γενιά μας πρέπει να παραδώσει μία Ζάκυνθο μακριά από το μαρτύριο του ντεπόζιτου και της δεξαμενής νερού.
Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν μελέτες για όσα προτείνει το master plan».
Διαρροές
Ο κ. Μοθωναίος αναφέρθηκε στη μεγάλη «πληγη» που είναι το νερό που χάνεται στην διαδρομή και είπε: «Ένα από τα πολύ σοβαρά που γνωρίζουμε είναι ότι χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού και από τα 10 κυβικά που αντλούμε χάνουμε τα 7 στην πορεία.
Η ΔΕΥΑΖ πρέπει να έχει τα στοιχεία για να μπορέσει να κάνει το σχεδιασμό της κι αν δεν τα έχει να τα απαιτήσει».