Διήμερη απεργία κήρυξαν χθες, 2 Απριλίου, οι εργαζόμενοι της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου. Συγκεκριμένα το Σωματείο εργαζομένων διευκρίνισε ότι σκοπός της απεργιακής τους κίνησης είναι να αποκατασταθεί η μισθοδοσία τους, καθώς τους οφείλονται περίπου 15 μισθοί, να καταδείξουν για ακόμα μία φορά τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν την Ένωση, όπως το θέμα των κόκκινων δανείων και η έλλειψη ρευστότητας, και να απευθύνουν ένα μήνυμα στον αγροτικό κόσμο, ότι η Ένωση είναι παρούσα και προσπαθεί να αποκαταστήσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη της.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων , Γιώργος Μαρούδας δήλωσε τα εξής: «έχουμε συμφωνήσει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν. Θα το πάμε μέχρι τέλους. Δεν έχουμε άλλη ανοχή. Εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε βοηθήσει να παραμείνει ανοιχτεί η ένωση. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο τέλμα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας νομικά και με όλα τα μέσα. Η Ένωση τώρα έχει 16 άτομα εργαζομένους και έχουν παραιτηθεί τουλάχιστον 10 μέσα σε τρία χρόνια».
Ο προϊστάμενος λογιστηρίου και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Διονύσιος Λαζάνης ανέφερε επίσης ότι «είμαι στο συνεταιρισμό 24 χρόνια. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, αναγκαστήκαμε να κηρύξουμε σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία. Ο βασικός λόγος είναι η μισθοδοσία μας που έχει μείνει απλήρωτη σωρευτικά δεκαπέντε μήνες. Υπάρχουν διαστήματα που παίρνουμε κάποια χρήματα έναντι, αλλά συνολικά από το 2021 έως και σήμερα έχουν μείνει δεκαπέντε μήνες απλήρωτοι στο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι έχουν δείξει τεράστια ανοχή. Έχουμε προσπαθήσει με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε μέσα από την δουλειά μας να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Τα χρήματα που οφείλονται για την μισθοδοσία είναι συνολικά 300.000 ευρώ περίπου, τα οποία ουσιαστικά η Ένωση τα έχει χρησιμοποιήσει ως μία μορφή δανεισμού του Σωματείου προς την επιχείρηση.
Αυτό που μας έκανε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις είναι ότι το υπάρχον διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς να καταλογίζω ευθύνη, δεν δείχνει την σοβαρότητα που πρέπει και δεν παίρνει τις αποφάσεις. Δεν γίνονται διοικητικά συμβούλια, για να υπάρχει μία προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης. Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές.
Ο αγροτικός κόσμος του νησιού μας έχει γυρίσει την πλάτη, γιατί ο Συνεταιρισμός δεν έχει την ρευστότητα που απαιτείται, δεν μπορεί να συγκεντρώσει προϊόντα και να τα πληρώσει άμεσα, όπως συμβαίνει στην ελεύθερη αγορά. Από το 2010 και μετά που ξεκίνησε η μείωση των τζίρων του Συνεταιρισμού έχουμε φτάσει από 4,5-5 εκατομμύρια, που είναι το σημείο μηδέν για την βιωσιμότητα της Οργάνωσης, στο 1 εκατομμύριο το 2023. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα.
Ο αγροτικός κόσμος είναι εδώ και θα πρέπει να καταλάβει ότι μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις βοηθάμε έμμεσα και αυτούς έτσι ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η επιχείρηση και να μας ξαναεμπιστευτούν. Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Γενικός Διευθυντής μας έχουν πει ότι θα μας μιλήσουν την Πέμπτη και θα μας καταθέσουν ένα πλάνο και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Θα περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις τους. Αν υπάρχουν σε αυτές θετικά σημεία, θα είμαστε κοντά. Αν όχι, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας. Θέλουμε να υπάρχει ένας Συνεταιρισμός που να δουλεύει κανονικά. Οι εργαζόμενοι να κάνουν την δουλειά τους και οι αγρότες να φέρνουν τα προϊόντα τους. Θέλουμε να επανέλθει η ομαλότητα.
Κάποιοι από εμάς που αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης είναι δύσκολο να μένουν στην θέση τους χωρίς να πληρώνονται ιδιαίτερα σε μία αγορά και σε ένα τουριστικό νησί που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Εμείς θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τόσο εύκολα. Ο κάθε εργαζόμενος όμως έχει τις ανάγκες επιβίωσης. Μπορεί κάποιοι να σκέφτονται να παραιτηθούν αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα της μισθοδοσίας».
Ο Κυριάκος Βερτζάγιας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ., τόνισε επίσης ότι «το
πρόβλημα είναι η λειτουργία της οργάνωσης και όχι οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί, που αν δεν γίνουν δεν πρόκειται να διορθωθεί. Εμείς σήμερα δεν είμαστε εδώ μόνο για το δικό μας εργασιακό θέμα, αλλά για το αγροτικό θέμα που απασχολεί συνολικά το νησί μας. Μπορεί ο τουρισμός να πηγαίνει καλά, αλλά το αγροτικό είναι ένα σταθερό σημείο και πρέπει να ενωθούμε, αγρότες, εργαζόμενοι, έμποροι για να το στηρίξουμε. Όλοι μας άμεσα ή έμμεσα επηρεαζόμαστε από το αγροτικό εισόδημα. Ο τουρισμός δεν έχει βοηθήσει το αγροτικό κομμάτι όσο θα έπρεπε. Αντίθετα το αγροτικό κομμάτι έχει βοηθήσει τον τουρισμό.
Θα πρέπει σε επόμενες κινητοποιήσεις να βρίσκονται όλοι οι φορείς του νησιού. Δεν έχουμε απευθυνθεί στις Αρχές. Θα πρέπει να το καταλάβουν από μόνοι τους και ο Δήμος και η Περιφέρεια και ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο θα πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα μας.
Το θέμα μας και ειδικά τα κόκκινα δάνεια λύνονται με δύο τρόπους. Πρώτος είναι ο πολιτικός τρόπος. Χρειάζεται πολιτική παρέμβαση ώστε να ξέρουμε τι χρωστάμε, να πουλήσουμε από την περιουσία μας και να ξεχρεώσουμε. Κάνουμε τον δικαστικό μας αγώνα. Αλλά και τα δικαστήρια για εμάς είναι ακριβά αυτή την ώρα. Αν συνεχιστούν τα πράγματα έτσι και με τα χρέη που έχουμε θα πάμε στο κλείσιμο της Οργάνωσης. Δεν κινδυνολογούμε, αλλά είναι ξεκάθαρο».
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ