Βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάθεση της πρότασης σωτηρίας του πλοίου στο ναυάγιο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως την επόμενη εβδομάδα θα φτάσει στο νησί μας το πολυμελές κλιμάκιο των καθηγητών του Πολυτεχνείου το οποίο έχει αναλάβει να δώσει λύση στο θέμα αυτό, που είναι συνυφασμένο με τον ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΕΡΜΗΣ, η ομάδα των πανεπιστημιακών θα φτάσει εδώ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας καθώς χρειάζεται να πάρει κάποια επιπλέον στοιχεία πριν παραδώσει τη δουλειά της για να υλοποιηθεί στη συνέχεια το πλάνο που έχουν επεξεργαστεί. Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι τα καιρικά φαινόμενα καθώς απαιτείται καλός καιρός για να φτάσουν οι καθηγητές στην αμμουδιά που βρίσκεται το ναυάγιο.
Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας και Δημήτρης Καλιαμπάκος μίλησαν για το όλο εγχείρημα και αρχικά εξέφρασα ν την βούλησή τους για να δοθεί όποια βοήθεια χρειάζεται για τη σωτηρία του πλοίου, ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι σύσσωμο του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μαζί με τον πρύτανη βρίσκονται δίπλα στη Ζάκυνθο.
Οι καθηγητές επεσήμαναν ότι έχει γίνει πολύ δουλειά από την 1η Φεβρουαρίου που έκαναν το πρώτο ταξίδι στο ναυάγιο, μέχρι σήμερα και τώρα βρίσκονται στην τελική φάση προετοιμασίας. Ανέφεραν ακόμα πως έχει γίνει προσπάθεια για ολιστική προσέγγιση του ζητήματος και πως σε αυτό το δεύτερο ταξίδι θα έλθουν κι άλλοι καθηγητές για να έχουμε εδώ όλες τις ειδικότητες.
Τα παραπάνω θα γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατόν, οι καθηγητές ετοιμάζουν τη δουλειά τους με γρήγορους ρυθμούς και μετά θα την παραδώσουν στις αρχές για να γίνουν οι παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει πως μόλις οι τοπικές αρχές παραλάβουν το σχέδιο με τη μελέτη σωτηρίας του ναυαγίου, θα πρέπει να κινήσουν γη και ουρανό για να την υλοποιήσουν.
Για το ταξίδι της επόμενης εβδομάδας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουμε καλό καιρό, ώστε οι καθηγητές του Πολυτεχνείου να φτάσουν με ασφάλεια στην ακτή και να κάνουν τη δουλειά τους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, είχε επισημάνει τα ακόλουθα «Η αυτοψία στο ναυάγιο απέδειξε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι πάρα πολύ υψηλός. Ο κίνδυνος για την ασφάλεια του κοινού είναι σοβαρότατος αλλά και για το ίδιο το τοπίο το οποίο αλλοιώνεται και καταστρέφεται από τις κακοκαιρίες.
Είμαστε μία ομάδα όλων των ειδικοτήτων του Μετσόβιου, από γεωτεχνικούς μέχρι αυτούς που έχουν ειδίκευση στα μνημεία και στα τοπία. Προσπαθούμε να βάλουμε τα δεδομένα στο τραπέζι. Δουλέψαμε αρκετά και όπως ειπώθηκε ξεκάθαρα από τον πρύτανη, δεν θα έχουμε εύκολες απαντήσεις. Η πρότασή μας στην τοπική κοινωνία θα έχει μέσα τα σενάρια της διάσωσης, όπως και αν αυτά είναι εφικτά».