Στην καρδιά του νησιού μας – τη Ζάκυνθο, ένα νησί γεμάτο φυσική ομορφιά, κρύβεται μια πιο δυσοίωνη πραγματικότητα που επηρεάζει την καθημερινότητα και την υγεία των κατοίκων της. Η ποιότητα του νερού της ύδρευσης, ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται, έγινε ξαφνικά ο πρωταγωνιστής μιας προσωπικής εμπειρίας που θα ήθελα να μοιραστώ.
Η αφορμή ήταν ένα απλό αλλά συνηθισμένο γεγονός: το μπάνιο του 1,5 ετών γιου μου. Καθώς το νερό έτρεχε από τη βρύση, ο μικρός, καταβεβλημένος από τη δίψα, έσκυψε να πιει. Η αυθόρμητη αντίδρασή μου ήταν ένα αποφασιστικό “Όχι, μην το πιεις αυτό, δεν είναι καθαρό”.
Εκείνη τη στιγμή, η συνειδητοποίηση με χτύπησε σαν κεραυνός. Εάν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το νερό που το βρίσκουμε για όλες μας τις δραστηριότητες, πώς μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς στο ίδιο μας σπίτι;
Με αυτή την εμπειρία ως καταλύτη, έψαξα για απαντήσεις και αυτό που βρήκα ήταν ανησυχητικό. Η πρόσφατη ανάλυση του νερού αποκάλυψε συγκεντρώσεις νατρίου, χλωρίου και άλλων ουσιών σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα ασφαλή όρια.
Αυτά τα δεδομένα, επιβεβαιωμένα από το επίσημο αρχείο της Διαχείρισης Υδάτων της Ζακύνθου (https://ydor.edeya.gr/ labcheck/ view?org_id=16588), δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες.
Το νερό το χρησιμοποιούμε καθημερινά για:
Προσωπική Υγιεινή και Φροντίδα:
Πλύσιμο προσώπου και χεριών το πρωί για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του, Βούρτσισμα δοντιών, το οποίο συνήθως γίνεται δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, Ντους ή μπάνιο για την καθαριότητα και την αναζωογόνηση του σώματος, Ξύρισμα, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση νερού για την ενυδάτωση της επιδερμίδας και την αποφυγή ερεθισμών.
Προετοιμασία Φαγητού και Μαγείρεμα:
Πλύσιμο φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφίμων πριν από την κατανάλωση ή τη μαγειρική επεξεργασία, Μαγείρεμα, όπου το νερό χρησιμοποιείται για την προετοιμασία διαφόρων πιάτων, όπως ζυμαρικά, ρύζι, σούπες και βραστά λαχανικά, Παρασκευή ροφημάτων όπως καφές, τσάι, και άλλα ζεστά ή κρύα ποτά.
Καθαριότητα και Συντήρηση Σπιτιού:
Πλύσιμο πιάτων και μαγειρικών σκευών είτε χειροκίνητα είτε με πλυντήριο πιάτων, Καθαρισμός του σπιτιού, όπως σκούπισμα δαπέδων με νερό και καθαριστικά, Πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο, το οποίο χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες νερού.
Περιποίηση Φυτών και Κήπου: Πότισμα φυτών εσωτερικού χώρου και εξωτερικού κήπου για τη διατήρηση της υγείας και της ανάπτυξής τους.
Δραστηριότητες Αναψυχής και Άθλησης:
Άθληση που απαιτεί μετέπειτα ντους για την απομάκρυνση ιδρώτα και βρωμιάς.
Υγιεινή και Φροντίδα πριν τον Ύπνο:
Βούρτσισμα δοντιών και πλύσιμο προσώπου πριν από τον ύπνο για τη διατήρηση της προσωπικής υγιεινής.
Η ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως ορίζει και η νομοθεσία άλλωστε, είναι πολύ συγκεκριμένη στα ανώτερα όρια. Για τις χρήσεις που αναφέρονται παραπάνω, το νερό που μας παρέχεται είναι ακατάλληλο!
Η ιστορία του γιου μου δεν είναι απλώς μια προσωπική εμπειρία, αλλά ένα ξύπνημα για όλους μας – αφού έχει συμβεί αυτό σε όσους από εμάς έχουν παιδιά. Η ποιότητα του νερού στη Ζάκυνθο είναι ένα ζήτημα που αφορά κάθε οικογένεια, κάθε σπίτι.
Ένας Δήμαρχος, Ένας Επόπτης Δημόσιας Υγείας, Ένας Εισαγγελέας, Ένας Χημικός Μηχανικός ΔΕΝ αρκεί. Αφού είναι υπόθεση όλων μας, από όλους μας πρέπει να λυθεί.
Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα συζητήσουμε όλοι μας με αυτούς που επιλέξαμε να μας εκπροσωπήσουν όπως τον κάθε Δημοτικό Σύμβουλο, τον κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο, τον κάθε Βουλευτή, τον κάθε πρόεδρο ΔΕΥΑ ή συλλόγου Ξενοδόχων, Επιμελητήριων Εμπορικών, Οικονομικών και Τεχνικών.
Γιώργος Χαρτάς / Χημικός Μηχανικός