Αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για πραγματοποίηση συνεδριάσεων για τα προβλήματα διαβίωσης των εκπαιδευτικών καταθέτει η ΕΛΜΕΖ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να λάβουν μέτρα μέριμνας και προστασίας των εκπαιδευτικών οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα.
Η ανακοίνωση αναφέρει: Τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που επηρεάζει και την παιδεία, οι μειώσεις μισθών (μονίμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών) και η εκτίναξη του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση των ενοικίων και του κόστους μετακίνησης από και προς τη Ζάκυνθο (πλοία της γραμμής, ΚΤΕΛ, αεροπλάνα) έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι εκπαιδευτικτοί καλούνται με μισθό πείνας που ξεκινάει ακόμα και κάτω από τα 650 ευρώ να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες, την ώρα που πολλοί από αυτούς πρέπει να συνδράμουν τις οικογένειες που έχουν αφήσει πίσω, μια και μεγάλος αριθμός προέρχεται από άλλες περιοχές της χώρας. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι πολλοί, ακριβώς επειδή δυσκολεύονταν να συντηρήσουν δύο σπίτια (ένα στη Ζάκυνθο και ένα στον τόπο καταγωγής τους) αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν με όλη τους την οικογένεια, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
Πιο συγκεκριμένα: Τα τελευταία 4 χρόνια διορίστηκαν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι οριακά καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις. Ο μισθός των εν λόγω συναδέλφων ξεκινά από τα 850 ευρώ.
Ταυτόχρονα κάθε χρόνο τα σχολεία της Β/θμιας του νησιού στελεχώνονται σε σημαντικό βαθμό από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς («αναπληρωτές»), των οποίων ο αριθμός υπερβαίνει τους 100, ξεπερνούν δηλαδή το 25% του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στη Β/θμια! Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνάδελφοι αυτοί προσλαμβάνονται «κατά κύματα» από τις αρχές Σεπτέμβρη, ακόμα και έως το Μάρτη, ενώ μεταξύ τους συγκαταλέγονται και συνάδελφοι που παίρνουν ακόμη και κάτω από 650 ευρώ.
Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών αυτών δουλεύουν σε αυτό το καθεστώς ομηρείας για πάνω από 10 χρόνια και μάλιστα μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν οικογένειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται:
· να συντηρούν δύο ή και τρία σπίτια (αρκετοί έχουν παιδιά που πλέον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ),
· να πηγαίνουν στις οικογένειές τους με κάθε ευκαιρία (Σαββατοκύριακα ή άλλες διακοπές), γεγονός που συνεπάγεται δυσβάσταχτες δαπάνες
· οι συμβασιούχοι να κάνουν αιματηρές οικονομίες προκειμένου να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, καθώς ειδικά όσοι προσλαμβάνονται από το Δεκέμβρη και μετά, κινδυνεύουν να μην πάρουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι να επαναπροσληφθούν.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ διεκδικεί από το Δήμο Ζακύνθου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού οικημάτων για δωρεάν στέγαση όσων εκπαιδευτικών αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έκπτωση στα μέσα μεταφοράς.