Οι εξαγγελίες για την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στα πανεπιστήμια, λειτουργούν αναμφίβολα ως αφετηρία για μια πρωτόγνωρη αλλαγή του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Πέμπτη 25/1, με πρωτοβουλία της πρυτανικής αρχής.
Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία:
- θα λειτουργούν με θεσμικό πλαίσιο διαφορετικό από αυτό που διέπει τη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων,
- θα εκμεταλλεύονται τη θέληση νέων να σπουδάσουν, προσφέροντας προγράμματα σπουδών αμφίβολης ακαδημαϊκής ποιότητας, που δεν εξυπηρετούν τις όποιες εθνικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, με μοναδικό σκοπό το οικονομικό κέρδος,
- θα παρέχουν τίτλους σπουδών με επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, την στιγμή που λειτουργούντα ακαδημαϊκά Τμήματα Δημόσιων Πανεπιστημίων στερούνται της δυνατότητας να εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους,
- θα λειτουργούν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών,
- νομοτελειακά, βάσει της διεθνούς καταγεγραμμένης εμπειρίας, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.
Αντιθέτως, η δραστηριοποίηση κρατικών ή μη-κρατικών Πανεπιστημίων υψηλής εμβέλειας, όπως π.χ. αυτά με τα οποία το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και άλλα Ελληνικά Α.Ε.Ι. ήδη συνεργάζονται σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο (John’s Hopkins, Alabama, Kentucky, George Mason κ.λπ.) αποτελεί βάση συζήτησης με την προϋπόθεση της λειτουργίας τους υπό τις συνταγματικές επιταγές της χώρας, αλλά και της ουσιαστικής και μακροχρόνιας στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου και της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητού του, με θεσμικό αντίβαρο την διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Τα δημόσια Α.Ε.Ι., αν και εγγυητές του αδιαμφισβήτητου δικαιώματος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, την τελευταία δεκαετία έχουν συρρικνωθεί ποσοτικά σε ποσοστό άνω του 50%, αλλά και ποιοτικά ως προς τους διαθέσιμους λειτουργικούς τους πόρους (ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός, στελέχωση με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας). Ειδικά για τα Α.Ε.Ι. της Περιφέρειας, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα οποία λειτουργούν ως πυλώνες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, η υποστήριξη αυτή, υπό την πρόσθετη μορφή παρεμβάσεων για τον επανακαθορισμό του αριθμού των εισακτέων και την αντιμετώπιση του ζητήματος της φοιτητικής στέγης, καθίσταται ζωτικής σημασίας, όπως είναι σαφές όχι μόνο για τα ίδια τα Ιδρύματα.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διά των αρμόδιων συλλογικών του οργάνων θα τοποθετηθεί περαιτέρω, εφόσον λάβει γνώση των διατάξεων του σχετικού νομοσχεδίου.